lauantai 2. huhtikuuta 2011

Immuunijärjestelmä & DETOX


Muistan lukiosta yhden ystävän, jota oli melkeinpä harvinaista nähdä terveenä. Siitä lähtien olen pohtinut aina ajoittain immuunipuolustustamme ja mitä me jokainen voisimme itse tehdä tukeaksemme sen toimintaa.

Numero yksi on detox, eli kuonan poisto kehosta. Se onnistuu suosimalla ravintoa joka tukee maksan, munuaisten, keuhkojen, ihon ja suoliston toimintaa. Tämä viisikko mahdollistaa kehoon kertyvien kuona-aineiden poiston.

Ruokavaliosta kannattaa karsia ensimmäiseksi seuraavat ainekset:

- Sokeri
- Lisäaineet
- Akoholi
- Kofeiini
- Kovetetut rasvat
- Hiilihappopitoiset juomat

Eli kaikenlainen kemikaalein kyllästetty prosessoitu ruoka on immuunijärjestelmän vihollinen!

Apua detoxiin saat myös ottamalla mallia hypoallergeenisestä ruokavaliosta, jossa välteltäviä ruoka-aineita ovat:

- Maitotuotteet
- Liha
- Soija
- Maissi
- Viljat (ruis, ohra, kaura, vehnä)
- Maapähkinä

Detoxia voi vauhdittaa erilaisilla paastoilla (katso esim. youtubesta juice fast ja juice feast) sekä colonic-hoidoilla.

Lisää ruokavalioosi:

- Väriä!! Hedelmät, vihannekset ja marja sekä niistä tehdyt mehut.


Muista erityisesti,

- Chili
- Sitruuna
- Vihreät lehtivihannekset
- Yrtit
- Selleri
- Valkosipuli
- Inkivääri

Valitsemalla luomua minimoit ruuan sisältämät mahdolliset kemikaalit. Vähentämällä kypsennysaikaa tai syömällä suurimman osan ruuastasi raakana mahdollistat korkeimman mahdollisen ravintoaineiden saannin.


Miksi haluamme detoxata kehomme, onko siitä jotain hyötyä immuunipuolustuksen kannalta?

Kun keho on poistanut suurimman osan elimistöön kertyvistä myrkyistä ja vierasaineista pystyy se toimimaan optimaalisesti.

Immuunipuolustuksemme on kuin armeija ja haluamme ettei sen sotilaat pode väsymystä tai heikotusta vaan olisivat aina valmiina puolustamaan "isänmaataan" ;)

Kun kuonat eivät enää tuki "sota-tannertamme" (eli elimistöä) on immuunipuolustuksen helpompi toimia. Sitten voimme keskittyä ylläpitämään immuunijärjestelmämme toimintaa.

Mikä heikentää immuunijärjestelmäämme?

- Stressi -> stressihormonit, erityisesti kortisoli nakertavaa vastustuskykyämme
- Erilaiset sairaudet -> mm. AIDS ja syöpä heikentävät immuunijärjestelmää merkittävästi
- Huono ruokavalio -> ravinteiden puute
- Alkoholi
- Sokeri
- Hiilihappopitoiset juomat
- Kofeiini
- Kemikaalit

Mikä tukee immuunijärjestelmäämme?

- Fyysinen aktiivisuus -> vähentää stressihormonien määrää
- Lepo, rentoutuminen ja meditaatio
- Kasvikset & hedelmät -> mm. mineraalit, antioksidantit, C- ja E-vitamiini sekä ne lukuisat tekijät näissä mistä meillä ei ole vielä hajuakaan :)
- Vaihtelevuus ja laatu ruokavaliossa. Luomu- ja erityisesti demetermerkintä on hyvä laadun merkki laadusta, jotka kannattaa muistaa kaupassa käydessä.
- Probiootit -> Kefiiri, hapankaali sekä laadukkaat probioottiravintolisät.


Tässä vielä 3 ravinnetta jotka kannattaa pitää aina korvan takana:

- C-vitamiini -> kotimaiset marjat, goji, camu-camu, acerola
- Aminohapot -> lehtivihreä, siemenet, pähkinät, laadukkaat eläintuotteet
- Sinkki -> pähkinät & siemenet (erityisesti seesam- ja kurpitsansiemenet), liha (laatu!)

Olen myös kuullut, että lemmikkieläimen hankkiminen perheeseen voi olla hyvä juttu lasten vastustuskyvyn kannalta. Koiran mukana tulevat bakteerit ja virukset auttavat lapsen elimistöä kehittämään näitä vastaan suojautumismekanismin, resistenssin, mikä voi myös suojata allergioilta! Liian steriili ympäristö ei siis ole myöskään hyväksi :D

Tiivistyksenä

Tärkeintä immuunijärjestelmän toiminnan tehostamisen kannalta on kehon pävittäisen kemikaalikuorman vähentäminen, kuona-aineiden poisto, immuunipuolustusta tukevan ruokavalion noudattaminen, fyysinen aktiivisuus ja bakteereille altistuminen. Ja mihin ei positiivinen elämänasenne auttaisi :)


3 kommenttia:

 1. Hei!

  Kiitos ytimekkäästä postauksesta! Itse olen paljolti miettinyt samoja juttuja ja olen ehdottomasti sitä mieltä että Suomessa mm. lasten allergiatilanne johtuu liian pitkälle viedystä hygieniasta ja ETENKIN lisäaineruokien huolestuttavasta määrästä ja käytöstä.

  Olemme perhe jonka lapset syntyivät kaukomailla. Heille ( 7 ja 4-vuotiaat ) on kehittynyt rautainen vastustuskyky ehkäpä juuri sen vuoksi että elinympäristö ( Aasiassa ja Etelä-Amerikassa ) ei ollut niin hygieeninen. Tuli aikaspaljon kosketusta ihan "törkylikaisiin" paikkoihin ja ruokailupaikat olivat mitä olivat. Uskon myös että koska ravinto oli niin paljon alkuperäisempää, esim. pihasa oma kookospuu ja muitakin hedelmäpuita, sekä ylipäätään perusraaka-aineiden käyttö kokkauksessa on luonut meille hyvän terveyspohjan. Eihän muualla vouhoteta light-tuotteiden kanssa niin paljon kuin Suomessa ( ja ehkä jenkeissä, mutta vähenevään päin ), sekä aina jaksan ihmetellä miksi Suomessa syötetään vauvoille niin paljon purkkiruokia, eli eineksiä!?

  Itse sairastelin nuoruusvuosina Suomessa paljonkin, vähintään kolme kertaa vuodessa perusflunssat sun muut. Kun olin 11 vuotta ulkomailla ja nyt takaisin Suomessa, ei ole iskenyt flunssan flunssaa. Voin vain ihmetellä kun porukka ympärillä pärskii ja voivottelee kun taas lenssu iski ja koko perhe sairana!. Miksi ihmiset ei rakenna puolustusjärjestelmää juuri noilla yllä mainitsemillasi konsteilla, jotka ovat vieläpä erittäin simppeleitä!? Ei flunssat iske jos muuri on vahva!

  Tälläistä tietoutta pitää levittää eteenpäin, koska lääkärit ei sille korvaansa lotkauta!

  VastaaPoista
 2. Satu: Todella!! Tämmöinen tieto, mitä sinäkin jaoit, olisi vähintään uutisaiheiden ja lehtiotsikoiden arvoinen, koska niin moni vielä luottaa sokeasti lääkärin sanomaan! Kiitos UPEASTA kommentista :)

  VastaaPoista
 3. Erityisesti tuo Lou Corona, lukuisine kohtalotovereineen ("rawfood" Youtube-videot) on ilmielävä esimerkki siitä kuinka paljon ravinnolla on tekemistä terveyden kanssa. Miehellähän oli niskassa parin tennispallon kokoinen kasvain, akne ja muutakin jota en muista, mutta sai jok'ikisen pois syömällä mahdollisimman puhdasta ja puhdistavaa ravintoa. Taisi olla vihermehu & vesimeloni -detox hänellä aluksi päällä.

  Jos hänen tarinansa jaettaisiin esim. jokaisen uutiskanavan uutisissa voisi hänen tarinansa tuoda avun aika moneen (suomalais)kotiin!!

  VastaaPoista