perjantai 13. tammikuuta 2012

Villiinny maapähkinöistä ja marjoista


FitnessFirstillä on huima valikoima kuivattuja marjoja. Toisin kuin kuivatut hedelmät, sisältävät marjat vähemmän sokeria, enemmän ravintoaineita ja ovat harvoin jalostettuja. Marjat ovat maailman alkuperäisimpien ruokien kärkijoukossa.

Marjoja ostaessa kannattaa suosia villiä (no kuten muutenkin ;)) tai valita luomua. David Wolfe kertoi luennollaan, että marjoja kannattaa syödä niin paljon vain kuin napa vetää. Sesongin aikaan tämä on helppoa, mutta näin talvella kun hangesta saattaa löytää vain kuihtuneita katajanmarjoja kannattaa nauttia marjansa pakasteesta tai kuivattuna.

Itse käytän pääasiassa kaupan pakastealtaan suomalaisia marjoja: mustikkaa, puolukkaa, mustaherukkaa ja luomumarjasekoitusta. Nyt olen kuitenkin tykästynyt täysillä kuivattuihin marjoihin. FitnessFirstin luomuisasta marjavalikoimasta löytyy tuttujen gojin, inkan ja mulperin lisäksi aroniaa, hapankirsikkaa, happomarjaa, villiä karhunvadelmaa, karpaloa, mustia mulpereja, seljanmarjaa, schizandraa, villivadelmaa ja villimustikkaa.

Itse maistelin tänään aronioita, happomarjoja, karhunvadelmia, seljanmarjoja ja villivadelmia.

Makuraati

Aronia: Aronian tyypillinen kirpakan hapan maku, mutta lempeämpi mitä tuoreissa marjoissa.
Happomarja: Yllättävän makea, kun mieli odottaa nimen perusteella jotain erittäin hapokasta.
Karhunvadelma: Kirpeä alkumaku, mutta jälkimakuna herkullinen vadelma.
Seljanmarja: Pieniä, kirpakan makeita. Erittäin hyviä!
Villivadelma: Odotetusti erittäin lempeitä ja maistuvia. Siis nämä ja suklaa... heaven!

Railakkaiden värien ohella voimakkaan kirpeät ja karvaat maut ruuassa kertovat yleensä sen voimakkaasta ravinnepitoisuudesta. Kitkerät maut ovat kasvin kehittämä selviytymiskeino. Kesyn makeiksi jalostetut hedelmät ja vihannekset ovat aika lailla nyljetty näistä lääkinnällisistä yhdisteistä, mitä voit kuitenkin tankata villin luonnon jalostamattomista ruuista, kuten villikasveista ja marjoista.


Kaikista näistä kuivatuista marjoista pystyy loihtimaan herkullisia suklaantäytteitä, leijun tälläkin hetkellä taivaassa villivadelma/villi maapähkinä suklaani kanssa :D

Mutta eikös maapähkinän syönti ole haitallista?

Tavallisen maapähkinän syöntiä ei suositella, koska siinä on homesienten aiheuttavaa aflatoksiini -yhdistettä mikä on maksalle haitallista. Villi maapähkinöistä, eli "Jungle peanuts", ei ole löydetty aflatoksiinia. Maapähkinä on huippu lisä erityisesti kasvissyöjän ruokavalioon, sillä siinä on proteiinia enemmän kuin missään muussa pähkinässä (26g/100g) sisältäen kaikki välttämättömät kahdeksan aminohappoa, mitä ihmisen elimistö ei itse pysty valmistamaan vaan ne on saatava ravinnosta.

Villit maapähkinät poimitaan käsin Amazonin viidakosta, Ecuadorista missä ne ovat selvinneet hengissä ilman ihmiskosketusta tuhansien vuosien ajan. Maku näissä on erittäin rikas ja täyteläinen, hieman makea. Niin ulkonäöltään kuin maultaankin ihan eri luokkaa niiden markettien kilon tarjoussäkkien kanssa ;) Jungle peanutin raidat kielivät antioksidanteista, sisältäen esim. katekiineja ja prosyaniideja. Prosyaniidit ovat niitä terveyden tukijoita (mm. syövän ja verisuonitautien ehkäisijöitä), joita löytää myös punaviinista, vihreästä teestä ja HeVi-osastolta.

Villi maapähkinä on proteiinin lähteenä kätevä. Se on helppo pakata laukkuun tai taskuun mukaan tosin kuin sisäfilepihvin tai spirulinajauheen. No spirulinatabletit on käyttömukavuudeltaan ihan jees, mutta kaikki eivät saa niitä alas ilman esim. hunajaa :) Ainoa että maapähkinöistä ei saa sitä seksikästä vihreää hammasrivistöä.

Maapähkinävoifani jauhaa näistä itselleen aika superia maapähkinävoita. Itse tulen käyttämään näitä suklaan joukossa, salaateissa ja erilaisten raakapuurojen päällä. Maapähkinävoin lisäksi nämä soveltuvan muihinkin tahnoihin ja levitteisiin. Mausta jauhettu viidakon maapähkinä esim. currylla ja tuoreella, saat ihanan kastikepohjan intialaisille ruuille. Maapähkinöistä voit loihtia myös keksejä ja käyttää niitä kräkkereiden raaka-aineena.

Villiä suklaata Villi-Ihmisille

1dl Kaakaomassaa
1rkl kookosöljyä
1rkl Hunajaa (+ steviaa)
Vaniljaa, kanelia
Hippunen suolaa
Kourallinen kuivattuja villivadelmia
Kourallinen villejä maapähkinöitä

Maku on ihan taivaallinen, vadelmien ja suklaan liitto taitaakin olla pyhä :)

Tykkään tehdä kuivatuista marjoista sekoituksen purkkeihin, mistä on sitten helppo lappaa ruokalusikallinen, kourallinen tai pari antioksidantteja (ja muita ravinteita) herkullisessa muodossa minkä tahansa ruuan joukkoon. Ihania suklaassa, puuroissa, salaatissa, smoothieissa, eliksiireissä, teessä ja hyvän jogurtin kanssa. Maukas trailmix syntyy villeistä maapähkinöistä ja kuivatuista marjoista. Sekoita joukkoon ripaus chiliä, sopii näin talven sydämeen erityisen hyvin :)

3 kommenttia:

  1. Huikeutta! Voisin kyllä villiintyä näistä... :)

    VastaaPoista
  2. Minerva: oikein!! nää on niitä minkä kanssa hyvät olotilat lähtee lapasesta ;D

    VastaaPoista
  3. Ihania marjoja! Ja aivan ihania kuvia! Osaisinpa käyttää fotaria että voisi joskus itsekin koristella kuvasia :) Ja kiitos muuten meditaatiovinkin jakamisesta :)

    VastaaPoista