lauantai 28. huhtikuuta 2012

Takaisin luontoon


Terveyttä ei voi ostaa valmiiksi pakattuna kaupan hyllyltä.

Terveys löytyy aina luonnosta.
Mitä kauemmaksi kuljemme luonnosta (itsestämme) sitä sairaampia me olemme.

Elämme tietynlaista kriisiä, elinympäristömme ja elintapamme ovat muuttunut lyhyessä varsin rankasti mikä aiheuttaa seurauksia. Daniel Vitaliksen mukaan emme itseasiassa edes ole enään Homo sapiens. Realiteetti on se, että nykyihminen istuu kapeaspektrisen lampun alla uppopaistetussa ilmassa terveysvaikutteisen myslipatukkansa kanssa. Olemme kauempana luonnosta nyt kuin koskaan ja olemme samalla sairaampia kuin koskaan. Voisiko näillä olla yhteys keskenään?   

Mitä lähemmäksi kuljemme luontoa ja luonnollisuutta sitä paremmin voimme saavuttaa terveyden, tasapainon. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse muuttaa puuhun asumaan löytääkseen terveyden eli yhteyden luontoon (ajatus kyllä houkuttaa) vaan kyse on enemmänkin asian tiedostamisesta ja erilaisten toimintamallien omaksumisesta. Ihminen ja luonto eivät ole erillisiä, toisen pahoin-/hyvinvointi vaikuttaa toiseen suoraan.

Vastikään oli puhetta ravintolisien tehottomuudesta ja jopa haitallisuudesta. Oma näkökanta kallistuu vahvasti siihen, että ravintolisät toimivat vain jos ne ovat alkuperäisessä muodossaan osana luonnon valmistamaa ravintoaineiden cocktailia. Ihannetapa nauttia päivän vitamiinit olisi tällöin syödä alkuperäistä, mahdollisimman vähän käsiteltyä ja ravinnetiheää ruokaa.


Vertaillaanpa toimistotyöntekijän myslipatukkaa ja takapihan nokkosta. Kuuntelin tänään Daniel Vitaliksen audiota elementeistä (maa, vesi, ilma ja tuli) jossa nostettiin esille viides, vähemmän konkreettinen elementti: elämänvoima/prana/chi. Uskon, että syömällä tietyn ruuan saamme kaloreilla esitetyn energian lisäksi myös toisenlaista energiaa, elämänvoimaa, enemmän tai vähemmän. Tätä voidaan ehkä mitata Kirlian valokuvausmenetelmällä. Jos Kirlian kuva todellakin kielii juuri elämänvoimasta sädehtisi nokkonen kuvassa todennäköisesti myslipatukkaa enemmän. Terveyden kannalta oleellista onkin nauttia erityisen paljon elämänvoimaa sisältävää ravintoa ja vettä. Olet mitä syöt (ja juot) -fraasi on paikallaan taas. Elinvoimaa, anyone?
Mitä sitten on elämänvoimaa sisältävä ravinto? On huomattu, että mahdollisimman vähän käsitelty (raakaruoka) ja runsaasti ravinteita sisältävä (alkuperäinen ruoka, "superruoka") sisältää tätä energiaa enemmän kuin köyhdytetty ja yksinkertainen kulttuurillemme ominainen ruoka. Elämänvoimaa kannattaa lähteä rakentamaan itseensä askeleittain, nauti joka päivä enemmän ja enemmän sitä sisältävää ruokaa ja huomaat eron olotilassasi (taas: olet mitä syöt). Elinvoimaa sisältävää vettä löytää hanasta tulevan nesteen sijaan lähteiltä.


Mitä siis käy kun syöt enemmän pranaa sisältävää ruokaa ja juot elävää vettä? Saattaa olla että energiatasosi, seksuaalisuutesi, itsetuntosi ja koko elämänlaatusi kohoaa. Uskon, että kun lähdetään hakemaan yhteyttä luontoon eli itseasiassa itseemme ollaan aika lähellä elämäntarkoitusta. 

5 kommenttia:

 1. Hyviä ajatuksia, jotka allekirjoitan itsekin.

  Kirjoitin kevään aikana kandini liittyen aiheeseen, ruokavalion merkityksestä yksilön hyvinvoinnissa, ja totesin haastatteluaineistoni pohjalta just samoja asioita: "takaisin luontoon"-ajattelutapa on nostanut jälleen päätään ja todellakin, me olemme mitä syömme, mutta myös muut (ympäristö, maailma) on sitä, mitä syömme, sillä valinnoillamme on merkitystä laajemmallakin mittakaavalla.

  VastaaPoista
 2. En ole raakaruokailija, en vielä superruokailija, ja en kiinnostunut ayurvedasta tms filosofiasta.

  Tämä postaus oli silti mielestäni tosi kaunis ja pysähdyttävä, heti ekassa kappaleessa ajattelin että nyt luen jotain hyvää. Hyvää, ei vain hyvin kirjoitettua. Kiitän että sain inspiraatiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten, huomasin että sulla on vielä toi kirjainvarmistus kommenteissa. En ole vuosien aikana kertaakaan törmännyt Bloggerissa spammibottiin, joten voisi helpoittaa innostuneita lukijoita jos ei tarvitsisi 'julkaisu' buttonin jälkeen enää leikkiä.. :>

   Poista
 3. Anni Minerva: Loistavaa! "Olet mitä syöt ja muu maailma on sitä mitä syöt" :)

  Kafi: Kiitos hurjasti! Inspiraatio on juuri se mitä toivon blogin kautta välittäväni. Ja sanavahvistus-asia korjattu :)

  VastaaPoista
 4. Moi, jos kiinnostaa, täällä olisi sulle tunnustus :) http://terveemmin.blogspot.com/2012/05/mustikkatytolta-macamaasta-sain-ihanan.html

  VastaaPoista