perjantai 4. helmikuuta 2011

Lähipiirin Detox


Pidin ennnen lähtöäni vanhemmilleni viikonmittaisen "Detox" -kuurin. Ideana oli jättää viljat pois (äitini tosin söi itsetehtyä gluteenitonta leipää pari kertaa), maitotuotteet minimiin ja lisäaineet, peruna sekä sokeri pois. Tein heille myös päivän esimerkkiohjelman, jossa huomion sukupuolierot sekä aikaisemmat ruokailutottumukset (ks. alempana).

Viikko sujui kyllä yllättävän kivuttomasti molemmilta! Nälkä kuitenkin vaivasi äidin suunnalla parina ensimmäisenä päivänä, mikä voi johtua siitä, että keho on tottunut elämään hiilaripainotteisesti. Äitini nimittäin syö leipää sekä aamupalalla, että illalla! Mutta viikon puolivälissä tunne hiljalleen hävisi.

Isäni koki perinteisen päänsärky-oireilun 2-3 ekana päivänä. Tuttua minullekin, kun innostuin MSMmän kanssa vähän liikaa muutenkin puhdistellessa... :D

Mitä heillä jäi käteen viikon detoxista?

- Suolan käyttö on vähentynyt. Äitini söi riisipuuroa töissä ja se maistui kuulemma pelkälle suolalle! Isällä myös samanlainen kokemus.
- Isä aikoo tästälähtien syödä (eat your drink jne... ;)) aamusmoothien perinteisen paahtoleipä-aamupalan tilalla! Hän ihastui Marja-Vihreä-Banaani-Hunaja -blendaukseen.
- Äitini aikoo jatkossa välttää maito-vilja yhdistelmää, koska on huomannut sen aiheuttavan turvotusta ja tukkoisuutta.
- Tuoreyrtit tulivat entistä tutummiksi!
- Myös erilaiset ja paremmat korvike ruoka-aineet ovat nyt tutumpia kuten quinoa, hirssi ja jytte-jauho (hyvä qluteenittomaan leivontaan)
- Vihreiden lehtivihannesten tärkeyden ymmärrys
- Lisäainetietoisuus ja sitäkautta puhtauden(luomun) tärkeyden ymmärrys ainakin vähän parempi! ;)

Aamupala oli molemmilla samanlainen eli smoothie + pähkinöitä. Isä sai vielä paistaa itselleen munakkaan, mikäli halusi. Monesti munakas siirtyi iltapalalle! :)

Lounaalla he söivät yleensä suuren salaatin ja siihen yhdistettynä joku proteiinipitoinen juttu, kuten kananmuna/kala/kana. Vaihtoehtoisesti keitto + salaatti.

Päivällisellä he kokkasivat myös jotakin lihaa, kuten uunikalaa tai -kanaa sekä uunivihanneksia, kuten punajuurta ja bataattia maustettuna luomuoliiviöljyllä + yrteillä. Vihreää salaatti-lisuketta unohtamatta!

Iltapalalla isä kokkasi munakasta tai söi päivällisen rippeitä. Äitini söi luomujogurttia pähkinöiden, marjojen ja hunajan kanssa.

Välipaloilla sai napsia manteleita ja hedelmiä.

Kuten huomaa tämän ei ollutkaan tarkoitus olla mikään laihdutus-viikko vaan ennenkaikkea kokeilu miltä tuntuisi jättää leipä, sokeri & lisäaineet pois ruokavaliosta.

Nyt kun asun Porissa ja myös isovanhempani asuvat täällä ovat he olleet innostuneita puhtaammasta ruokavaliosta kun olen niistä jorissut :) Isoisäni on todella sairas ja hän syö monen muun seniorin tapaan rutkasti lääkkeitä, joista ei ole kuitenkaan löytynyt ratkaisua. Olenkin maistattanut mm. raakasuklaata (Ombar coconut probiotic) ja pappani naureskeli että hän ei ole saanut mitään näin hyvää 30 vuoteen, koska hänellä on sokeritauti eikä hän saa syödä sokeria ;) Molemmat ihastuivat myös salaattiin, jossa on kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvää salaattia (esim. rucola & tammenlehvä), reilusti hamppuöljyä sekä mustapippuria ruohittuna.

Tuntuu hyvältä kun saa jakaa tätä tietoa, mitä on tullut hamstrattua viimeisen vuoden aikana, muillekin! Se on myös syy miksi halusin alkaa kirjoittamaan blogia :) Parasta on kun saa jakaa omia mielipiteitään, keskustella niistä ja etenkin oppia muilta!2 kommenttia:

  1. Tiedättekö muuten ne Selviytymis-pakkaukset mitä saa monesti tupareissa? No minä sain ensimmäiseni juuri äskön! Bussikuski-setäni tuli äskön poikkeamaan ja toi Helsingistä kassin jossa oli vielä omia tavaroitani. Mukana oli vielä totaalinen surviving package! Nimittäin vanhempani olivat laittaneet mukaan Cocovin Trailmixin, Hamppuöljyä, raakasuklaakuorrutettuja rusinoita, 2x ombarin ja Frantsilan yrttiteetä!! Mukana myös pieniä kodinhoitojuttuja. Kiitoskiitoskiitos... Love is in the air!

    VastaaPoista
  2. Lisäksi setäni vinkkasi parista asiasta koskien takan käyttöä ja haluaa ostaa minulle häkävaroittimen! Heillä on myös hevosia ja saan kuulemma milloin tahansa käydä ratsastamassa, kunhan he saavat tallin valmiiksi. Wau... olen vaan niin uskomattoman kiitollinen kaikesta ihanasta mitä mulla on ympärilläni tällä hetkellä, ja on aina ollutkin! Tarvitsee vain avata silmät ja vastaanottaa rakkaus. Kun jaat rakkautta & kiitollisuutta, universumi vastaa. Haaveilin juuri tällaisesta asunnosta mikä minulla nyt on ja sain sen... Kiitos.. Law of attraction, luulen että ymmärrän sen todella <3

    VastaaPoista