tiistai 19. heinäkuuta 2011

Sokeririippuvaisuus


Äitini pyysi minua kirjottamaan sokeririippuvaisuudesta. Hän työskentelee päihdeklinikalla, jossa jengi vetää kilokaupalla sokeria kun eivät saa huumeita. Vaikka sokerihan on huume! Tätä äitini ei ollut hoksannut, mikä on aika huolestuttavaa ettei hoitajille opeteta näinkin olennaista asiaa.

Tässä kuitenkin kokoamaani tietoa ja omia pohdintoja. Lisättävää löytyy taatusti :) Korjailkaa myös! Koitin pitää tekstin "virallisena" (heikolla menestyksellä) ja muistin lisätä jopa lähdeviitteitä.. :)


Sokeririippuvuuden hoito


Ongelma: Päihderiippuvaisen sokeriongelma

Päihderiippuvaisuus vaihtunut sokeririippuvuudeksi.

Sokerilla on korvattu päihde.

Sokeri = Päihde.


“If sugar were to be put on the market for the first time today, it would probably be difficult to get it past the FDA.” Kathleen DesMaisons Potatoes not Prozac


Mitä yhteistä on heroiinilla ja sokerilla?

- Heroiini on valkoinen jauhe, joka tuottaa selkeitä muutoksia elimistössä ja mielessä jo pieninä annoksina

- Sokeri on myös valkoinen jauhe joka vaikuttaa vahvasti kehoon, sekä asiantuntijoiden mukaan myös mielenterveyteen ja mielialaan.


- Koska laki kieltää huumeet löytyy halvempi, helppokäyttöisempi ja helpommin saatavilla oleva mielensumentaja: sokeri.


- Yltiöpäisen sokerinsyönnin jälkeen ei jaksa yleensä huolehtia omista asioistaan. On vain sinä & kehon "ähky tunnetila" ja sokerin tuoma täydellinen tyydyttyneisyys. Se saattaa olla vapauttavaa ja ainoa keino rentoutua voimakkaisiin turrutustiloihin tottuneelle päihderiippuvaiselle.


- Ihmisellä on luontainen mieltymys makeaan jo äidinmaidon kautta. Sokerinen ruoka tuo turvallisuuden tunteen. Kun ihminen eli metsissä makea maku oli merkki korkeasta energiapitoisuudesta joka oli hyödyllinen asia silloin.


Lääkkeen ja huumeen ero?


- Englanninkielellä on vain yksi sana "drug". Siellä puhutaankin hyvistä ja huonoista "huumeista". Hyvä huume = "lääke", eli esim. Prozac masennuslääke. Paha huume on taas yleensä nautintoa tuova aine, kuten ekstaasi tai alkoholi. Tämä jaottelu ei perustu tieteelliselle tai lääketieteelliselle tarkoitukselle, ennemminkin kulttuuriin, uskontoon, poliittisiin ja historiallisiin tekijöihin.

"Prozacin ja ekstaasin välinen ero on enimmäkseen markkinoinnissa" -South, 1999, p. 3


- Alkoholisti saattaa viettää suurimman osan päivästään miettien alkoholia: Milloin pääsee taas juomaan ja suunnittelee keinoja päästäkseen käsiksi pulloon. Harvalla se jää yhteen pulloon, vaan addiktoitunut juo yleensä suuria määriä. Samoin missä tahansa addiktiossa. Huumeriippuvainen tyytyy harvoin pieneen määrään, käyttö voi olla runsasta ja useasti toistuvaa. Myös nk. toleranssi kasvaa. Sokeriaddikti ei syö yhtä suklaapalaa ruokailun jälkeen. Sokeriaddikti hivuttautuu omiin oloihinsa valtavan sokerimäärän kanssa ja ahmii kaiken nopeasti tai napostelee pitkin päivää pitääkseen itsensä "olotiloissa". Addikti tarvitsee yleensä suuremman määrän "tyydyttyäkseen" kuin ihminen jolla ei addiktio-ongelmaa ole.


Addiktion määritelmä:

"Toistuvaa, kompulsiivista, hallitsematonta käytöstä, joka estää muun aktiviteetin toteutumisen ja voimistuu toiston kautta."


- Alkoholisti kärsii vieroitusoireista. Moni sokeri-addikti on kuitenkin kuvaillut sokerin tuottamia vieroitusoireita pahemmiksi. Siksi minusta parhaita keinoja tukea sokeriaddiktin vieroittautumista on Läheisyys, Rakkaus (rakastuminen aktivoi mielihyväkeskuksia kuten sokerikin, vieroitusoireet eivät ole tällöin niin voimakkaat), Henkilökohtaisten unelmien löytäminen & niihin uskominen & niiden toteuttaminen ja Ympäristön osoitus välittämisestä kaikin tavoin. Auringon valo ja luonnossa liikkuminen ovat elintärkeitä ihmiselle.


Tutkimus: “intermittent sugar availability (12 hours/day) produces signs of dependence in rats, including escalation of intake, mu-opioid and dopamine receptor changes, behavioral and neurochemical indices of withdrawal and cross-sensitization with amphetamine” (Avena and Long, 2005, p. 359).


Sugar “is a depressant and, consumed in large amounts, it affects the opiate receptor sites in the central nervous system” (Mumey and Hatcher, 1987, p. 104)

- Sokeri käyttäytyy aivoissa kuten tietyt huumeet: “One of the most cited studies, by University of Washington researcher Adam Brewnowski, found that women who were given a drug that blocks opioid receptors consume less sweet, high-fat foods – but only if they were bulimic. [...] The opioid blocker ‘works, we see it,’ he says. ‘But only in a person whose system is disturbed'” (Fisher, 2005, p. 63). This may prove that sugar is therefore acting on the opiate receptors in the brain like certain drugs do. Because this experiment only worked on bulimics, it is possible that, just like drug addicts, “one does not tend to get addicted to a substance unless there was an imbalance in the system prior to initiation to the drug” (McDonald, 2005)."

- Sokeriin syntyy nopeasti riippuvuus. Aluksi sokeriannoksen jälkeen olo on hyvä, mutta aiheuttaa myöhemmin masentuneisuutta, alakuloa, mielialanvaihteluita… Jokainen voi testata tämän itse tai huomata sokeriaddiktin käytöksessä!

- Sokeri on länsimaissa yleisimmin syöty karsinogeeni eli syövän aiheuttaja. -Robert C. Atkins

- Puhdas sokeri on suunnaton stressi elimistölle. - Antti Heikkilä

- Sokeri on myrkky! - Michael Montignac

- Sokeri on huume. - Bitten Jonsson

- Sokeri on kemiallinen aine joka vaikuttaa haitallisesti aivojen välittäjäaineisiin. - Susanna Ehdin

- Ei tarvitse olla ennustaja sanoakseen että lähiaikoina tutkimusten osoittaessa sokerin olevan riippuvuutta aiheuttava huumausaine, ruokayhtiöt palkkaavat omia tutkijoitaan jotka tulevat saamaan päinvastaisia tuloksia. Nämä tulokset tulevat tottakai palvelemaan paremmin heidän rikkautensa terveydentilaa, kuin kansakunnan.Lähdesivusto: http://www.lurj.org/article.php/vol1n1/sugar.xml + sivustolla viitteitä mm. Einsteinin, Fisherin, Southin ja Bravermanin tutkimuksiin.Ruokavalio tukemaan sokeririippuvuudesta irtipääsyä


- Mahdollisimman ravinnerikas ruoka -- > Keho saa kaikki tarvitsemansa ravinteet, jolloin se alkaa toimimaan optimaalisimmalla tavalla ja tukemaan sairauksista, eli tässä tapauksessa riippuvuudesta parantumista.


- VALKOINEN SOKERI POIS kokonaan! Addikti ei hallitse kohtuukäyttöä. Sokeri on hyvä vaihtaa ensialkuun hunajaan lievittämään "sokerinhimoa". Hunaja sisältää mineraaleja ja ravinteita, toisinkuin puhdistettu valkoinen sokeri. Hunaja on hyvä yhdistää verensokeria tasapainottavaan kaneliin. Kaneli laskee myös diabeetikoiden verensokeria ja diabetes on monella sokeriaddiktilla vaaniva tauti. (Sekoita hunaja&kaneli keskenään. Lue lisää hunaja+kanelin terveysvaikutuksista: 1 ja suomenkielellä: 2).


- Lehtivihreällä, eli klorofyllillä on elimistöä ehkä vahviten parantava vaikutus. Ihmiset ovat parantaneet syöpiä juomalla vihermehuja. (esimerkki: 3, 4, 5)


- Vihermehua valmistaaksesi tarvitaan mehupuristin ja vihreitä lehtivihanneksia, myös villiyrttejä kannattaa käyttää sillä jalostuksen kautta moni kaupan salaatti menettää parantavia ominaisuuksiaan (niitä kitkerältä maistuvia yhdisteitä joita kasvi kehittää selviytyäkseen ympäristössään).


- Vihreää voi sisällyttää ruokavalioonsa valmistamalla runsaasti herkullisia salaatteja. Kukaan ei syö kurkku&tomaatti&jäävuorisalaattia! Varsinkaan addikti.


Muita ruokavaliomuutoksia addiktin ruokavalioon


- Valkoinen vehnäjauho POIS (myös sokerin tavalla addiktoiva, elimistöä sekoittava)

- Lisäaineet pois. Puhdas, "kokonainen" ruokavalio. Liha lihana, kasvis raakana tai kevyesti kypsennettynä… Eli kaikki mahdollisimman vähän prosessoituna.

- Luomu on tärkeä kun pyritään parantamaan elimistöä. Emme halua mitään kemiallista sotkemaan elimistöämme.

- Runsaasti värejä (=antioksidantteja): violettia (mustikka, punakaali) punaista (tomaatti, vesimeloni, gojimarja) oranssia (porkkana, gojimarja) valkoista (sipuli, kukkakaali) ruskeaa (raakakaakao)…. ja antioksidanttien kuningasta, pakurikääpää esim. teenä.

- Herkuttelun säilyttäminen ruokavaliossa laadun parantamisen kautta: Raakasuklaan valmistaminen itse, kaakaopapujen dippailu hunajaan, kaakaomassapalojen dippailu hunajaan, merisuolatut luomupähkinät…


Ravintolisät

- Näissä laatu on myös erittäin tärkeä. Ravintolisä ei saa sisältää turhia täyteaineita tai esim. verisuonia kalkkeuttavaa kalsiumkarbonaattia. Hyvä ravintolisäsivusto on: Iherb.com.

Erityisesti suomalainen tarvitsee D-vitamiinia 4000IU. D-vitamiinin puutoksella on yhteyttä masennukseen. (Hollantilaistutkimus, 6). Heikosta, keinotekoisesta ravintolisästä on enemmän haittaa kuin hyötyä.


- Moni kertoo sokerinhimon kaikonneen Paleo-tyyppiseen ruokavalioon siirryttyään. Eli hiilihydraatit minimiin, laadukasta proteiinia&rasvaa tilalle. Paleoruokailija syö mm. kasviksia, vihreitä lehtivihanneksia, kokolihaa, kalaa, kananmunia, pähkinöitä, siemeniä, vähän hedelmiä.Miten minä hoitaisin sokeririippuvaista?Ottaisin aineiseen/stimulanttiin addiktoituneen henkilön pois laitosmaisesta hoitopaikasta, jossa häneen syötetään lisää "lääkkeitä" eikä puututa sokerinkäyttöön.

Perustaisin keskelle luontoa rentoutumiskeskuksen, jossa jokainen toipuva saisi keskittyä vain itsensä hoitoon. Keskuksessa olisi mahdollisuudet erilaisiin liikunta-aktiviteetteihin, luonnonvesissä uimiseen, puhtaaseen lähdeveteen, luentoihin, meditaatioon, ruuan valmistukseen & syömiseen yhdessä, energiahoitoihin, hierontoihin ym. läheisyyshoitoihin, eläinten hoitoon ja hiljentymiseen. Yhteisöllisyys, läheisyys ja rakkaus ovat kaikkein suurin parantaja.


Pyytäkää osastollenne luennoimaan joku uuden ajan ravintoasiantuntija! :) Suosittelen esim. Paula Heinosta, Jaakko Halmetojaa tai Erkki Palviaista. Esim. Halmetojan järjestämä

raakasuklaantekokurssi voisi olla aika nappi!


1. http://www.organicfacts.net/health-benefits/animal-product/health-benefits-of-honey-and-cinnamon.html

2. http://www.pohjoistuuli.com/terv/hunajakaneli.htm

3. http://www.dailymail.co.uk/health/article-1036857/Broccoli-juice-helps-patient-beat-bladder-cancer.html

4. http://www.healingcancernaturally.com/juicers.html

5. part 1 http://www.youtube.com/watch?v=t5tVqn1Mocs, part 2 http://www.youtube.com/watch?v=OQ8uthQRoak&feature=relmfu, part 3 http://www.youtube.com/watch?v=hzP7Qyd7D0c&feature=relmfu, part 4 http://www.youtube.com/watch?v=zH8jWnUdDEA&feature=relmfu

6. http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/reprint/65/5/508kaunein...

I'm ready to leave it all behind
your love works wonders, the Ruler of my heart
I let go of my ego, just like You said
I come into being hopeful again

You open my eyes and carry me
I don’t hold on to limiting beliefs
I give up all my wealth, just like You said
I won’t keep you waiting, I’m on my way

Follow You I will do I will follow You
Follow You I will do I will follow You
Follow You I will do I will follow You

Life is pointless when You’re not here by my side

12 kommenttia:

 1. tosi mielenkiintoista tekstiä! ja puhut aivan asiaa, varsinkin noista hoitokeinoista.
  mä itse olen aina kokenut olevani riippuvainen sokerista.. mitä enemmän sitä syön, sitä suurempi tarve sille on. joskus on täytynyt keskellä yötä lähteä huoltoasemalle ostamaan makeaa, kun olo on ollut levoton. pahinpina aikoina olen syönyt muutaman suklaalevyn ja karkkipussin PÄIVITTÄIN viikkojen ajan.. vastaavasti onkin sitten täytynyt liikkua paljon heh..

  asiasta toiseen, jos kiinnostaa niin käy toki katsomassa mun blogia:
  http://worldarounndus.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. jenniina: Todella mielenkiintoista juttua myös sinulla!! Jään lukijaksi :) Ja mulla on ollut myös vastaavia kokemuksia yöllisistä huoltariretkistä :D

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Juuri eilen juteltiin Super Miken kanssa siitä, miten valkosokeri maistuu keinokemikaalille vähän samaan tapaan kuin myrkkysuola. Olen aivan sata-varma, että jossain perus-ei-luomu-valkosokerissa on ties mitä teollisuusliuotinjäämiä, jotka ainakin herkempi siitä maistaa.

  "Sugar Power"

  VastaaPoista
 5. Erkille tarvitaan pian joku oma sivu, josta sen palveluita voi alkaa tilaamaan, firmoja myöten..

  VastaaPoista
 6. Olli: Joo Erkille omat sivut! Nii muute maistuu. Muistan sen maun ku kastaa sormen valkosokeripussiin... Hyi!
  Sugar Daddy on tätä nykyä Honey daddy<3

  VastaaPoista
 7. Hienoa, että tässä asiassa ollaan näin "hereillä"! Valkoisen sokerin poisjättämisen huomasin hyvin, vieroitusoireita kesti parin päivän ajan ja olo ei ollut mitä parhain. Valkoista sokeria parempi vaihtoehto muiden hyvien vaihtoehtojen ohessa on intiaanisokeri, jota käytän viinimarjamehun teossa. (se mehu kun tarvitsee makeutusta!) Tosin koin saavani inkkarisokeristakin oireita, eli vähä-energisen olon.

  VastaaPoista
 8. Hiilihydraatit elimistössä ovat ikääntymisen keskeinen syy ( glykaatio ). Elämän pidentämisen kannalta ei ole suurta eroa syötkö inkkarisokeria vai valkoista sokeria. Inkkarisokerista saa kyllä ravinteita, mutta hiilihydraattipitoisuus on käytännössä molemmissa miltei sama.

  VastaaPoista
 9. Siispä täytyy pitää inkkaritkin minimissä!

  VastaaPoista
 10. hei puppe tuu jo sielt norskist et saadaan uusii postauksia!

  VastaaPoista
 11. Mielenkiintoista asiaa Tristan ! Aiheuttaakohan hunaja samalla tavalla glykaatiota... suurina määrinä ehkä :) otanpa selvää

  VastaaPoista
 12. Nopealla googlaamisella sai selville, että glykaatiota edistää veren korkean glukoosipitoisuuden lisäksi myös kovissa lämpötiloissa kuumennetun ruoan syöminen sekä tietysti tärkkelyspitoinen ruoka. Eli sokerit, rankalla kädellä kuumennettu ruoka ja tärkkelys minimiin glykaatiota ehkäistäessä/hoitaessa.

  Hunajasta vielä että sokeri kuin sokeri mutta toisaalta hunajalla on melkosia terveyshyötyjä :)

  VastaaPoista