sunnuntai 14. elokuuta 2011

Psoriasis

Nykyään tiedetään jo, että Psoriasis on puolustusjärjestelmän häiriö, tulehdukseen pohjautuva ihosairaus. Ei pelkästään ihon pinnalla oleva sairaus.


Edelleen taudin aiheuttajiksi myönnetään kuitenkin vain perinnöllisyys, päihteet, tietyt lääkkeet ja stressi. Kaikki nämä ovat varmasti mahdollisia tekijöitä taudin syttymisessä, mutta löytyy myös muita.


Kemikaalit


Meikit, lääkkeet, vaatteet, pesuaineet… coktail syntyy helposti. Olemme erilaisia, toiset herkempiä ja toisilla oireet ovat lievempiä tai tulevat vasta myöhemmin. Psoriaatikko reagoi heikon immuunipuolustuksen takia kemikaaleihin taudille omaisesti ihon kautta. Iho on yksi puhdistuselin.


- Vaihda kaikki kosmetiikkasi ja hygieniatuotteesi luonnonkosmetiikkaan. Suosi mahdollisimman puhtaita vaihtoehtoja. Kookosöljyä ja muita laadukkaita luonnonöljyjä iholla ja pese hiuksia mahdollisimman vähän, savella tai kevyillä luonnonshampoilla. Meikkiä kannattaa käyttää säästeliäästi, ihon on tärkeä saada hengittää.


- Vaihda kemikaalipesuaineet pesupähkinöihin. Pesupähkinä-vesi liuoksella voi myös pestä hiukset tai käyttää saippuan tapaan. Afrikkalainen mustasaippua on hyvä vaihtoehto peseytymiseen, oma lemppari! Cocovilta sai joskus näitä, mutta enään ei ilmeisesti. Iherbistä löytyy jonkinlainen vaihtoehto, muttei ainesosasisällöltään ole yhtä huippu kuin tuo cocovin.


- Älä käy suihkussa liian usein. Ihon luontaisen öljykerroksen poistaminen jatkuvasti kuivattaa ja rasittaa.

- Kuivaharjaa iho silloin tällöin ja öljyä

- Älä käytä ihollasi mitään mitä et laittaisi suuhusi.

- Hikoile säännöllisesti. Sauno ja erityisesti liiku ! Puhdistavaa.


Ravinto


Psoriasista parantaessa halutaan etsiä immuniteettiä tukevia ja tulehdusta ehkäiseviä anti-allergeenisiä ruoka-aineita.


Iho on osa yksi puhdistuselimistä. Sen kautta keho päästää ulos kuonaa ja haitta-aineita. Puhdista siis ruokavaliosi.


Psoriaatikolle ovat erityisen tärkeitä magnesium ja kalsium (syö D-vitamiinin kanssa), jotka tukevat keskushermostoa (ahdistus, stressi, energiantuotanto) sekä tulehduksia ja allergioita estävät sekä kudoksia puhdistavat bioflavonoidit ja C-vitamiini.


- Syö laadukasta, luonnonmukaista, kokonaista ja aitoa ruokaa.

- Suurin osa ruuasta kuumentamatonta

- Jätä pois vehnä, suola, lisäaineet, valkoinen sokeri, fruktoosisiirapit, soija, hiilihappopitoiset juomat, käristetty ruoka
- Hedelmiä säästeliäästi. Hedelmät ovat ylti-jalostettuja, vaikkakin monet niistä toki vitamiinipommeja. Ei-luomulaatuiset hedelmät ovat rankalla kädellä kemikaaleilla ruiskutettuja. Hedelmistä suosisin avokadoja ja duriania, syksyllä kotimaiset omenat ovat hyviä.


Ota seuraavat ravinteet jokapäiväiseksi tavaksi:


- Merilevät, makean veden levät

- Lähdevesi

- D-vitamiini (ks. iHerb suositukseni sivun laidasta)

- Pakuritee (tulehduksia ehkäisevä ym! ehkä huikein superfood)

- Kotimaiset marjat

- Hunaja & kaneli yhdistelmä

- Laadukkaat rasvat: kylmäpuristetut kasviöljyt, pastäroimaton voi, liotetut pähkinät ja siemenet (esim. chia, hamppu, seesam), avokado ja laadukas (villi) kala. Ne hoitavat ihoa, tukevat keskushermostoa ja säätelevät hormonitoimintaa. Moni huomaa ihon olevan herkillä hormoni-aktiivisina aikoina.

- Raakakaakao (kovin magnesiumin lähde maapallolla, ei päivittäin välttämätön nautittava, tunnustele toimivuutta ja yhdistä raakakaakaon kanssa synergioiviin ruoka-aineisiin, kuten. macaan, chiliin, spirulinaan tai vaniljaan)

- Tumman vihreät lehtivihannekset (maksaa puhdistavia, kalsiumia, tulehduksia ja allergisia reaktioita ehkäiseviä). Esim. lehtikaali, vesikrassi, parsakaali, idut

- Värikkäät kasvikset

- Valkosipuli

- Aloe vera


Mieli


- Älä takerru ahdistaviin, stressaaviin, huolestuttaviin tai muihin negatiivisiin ajatuksiin. Anna niiden tulla ja mennä, kulkea läpi. Niiden agressiivinen torjuminen ei ole hyödyllistä, vaan hyväksyminen ja irtipäästäminen.

- Hyväksy tämä hetki. Hyväksy tämän hetkinen tilasi. Haluatko muutoksen?

- Rakasta itseäsi. Anna itsellesi lupa olla terve ja onnellinen. Ansaitset sen!


1 kommentti:

  1. erittäin hyvä postaus!
    mun iho on aina ollut äärimmäisen herkkä, enkä oo pystyny käyttää meikkiä enää muutamaan vuoteen ollenkaan. oireet on psoriasistyyppisiä, muttei kuitenkaan psoriasista.. näistä shampoo yms vinkeistä oli apua! etsin nimittäin yhä niitä oikeita tuotteita keholleni

    VastaaPoista