perjantai 25. marraskuuta 2011

Loistavia kysymyksiä



Muutamaan otteeseen olen päässyt neuvomaan ruokavaliovinkkien tarpeessa olevia facebookin ja sähköpostin kautta. Molempiin saa tosiaan lähettää kysymyksiä ja vastaan niihin mielelläni omien käyttökokemuksien ja oppimani perusteella :)

Kysyjä (...) Kaipaisin sellaista yhteenvetoo siitä mitä kannattaa syödä päivän aikana, sillai aamiainen: ja vaik kolme vaihtoehtoo, niin ja sillainkin että sopis lapsille ja suostuisivat syömäänkin. Mä todella yksin näiden terveellisyysasioiden kans täällä maalla ku kaikki syö vaan perunaa ja karkkia jne. ; ) (...)

Niin ja mitä mieltä olet sitrushedelmistä? Lapseni voi ainakin todella pahoin yhdestä mandariinin palasesta ja sitten tutkin asiaa, heikentää munuaisten toimintaa, kaikki sitrushedelmät paitsi sitruuna, oletko samaa mieltä?

Mites kylmä vesi tai ylipäätään kylmät tuotteet, rasittaako elimistöä? (...)

ps. lapsille kun syötetään puuroa, mitä suosittelet? nyt meil kauraa ja täyjyväruista mustikoiden ja hunajan kera, tattarit ja hirssit ei mee alas, puurojen päälle hukkaan probiootit ja tyrni ym. marjajauheet sekä kookosöljyä, mitäs muuta?

Minä 1. Mitä kannattaa syödä päivän aikana?

Jokaisen henkilökohtainen ruokavalio rakentuu niistä aineksista, mitkä eivät aiheuta ongelmia kehossa (yliherkkyyksistä voi tosin päästä eroon), maistuu hyvältä ja tuo kaikin puolin hyvän olon.

Isommalle poppoolle kokkailtaessa aamupalalla smoothie on helppo valinta. Kun kerran sijoittaa isokannuiseen ja laadukkaaseen blenderiin (VitaMix, Blendtec) on se kestävä kumppani :) Maku on herkullisempi juomissa kun rakenne on laadukkaan blenderin ansiosta sileä, maistuu myös lapsille parhaiten. Eli teille voisin vinkata ainakin tuon smoothien aamuun, johon ujuttaisin paljon kotimaisia marjoja, hunajaa makeutukseen, mukaan jotakin vihreää (viherjauhetta tai tuoreita vihreitä), laadukkaita rasvoja (luomuja+liotettuja pähkinöitä, avokado) ja pohjaksi puhdasta vettä. Sekaan voit heittää myös seuraavia: kylmäpuristettu kookosöljy, chia-siemenhyytelö, lucuma, maca (lapsille ja ensikäyttäjille pienissä määrin), herkullisia mausteita esim. vanilja, kardemumma ja kaneli, raakakaakao, hamppuproteiini, tocotrienols, lesitiini, c-vitamiinijauheet, d-vitamiini… Eli kannullinen smoothieta on helppo valmistaa kerralla isompikin määrä ja taatusti tulee maistuvaa, kun marjojen ja hunajan makeuden alle on helppo "piilottaa" tehokkaita terveydenedistäjiä :) Smoothie on myös hyvä välipala, netistä löytyy paljon herkullisia ohjeita!

Muita hyviä aamupala/välipalavaihtoehtoja ovat esim. valmiiksi pilkotut hedelmät + pähkinä/siementahnat, raakamaitojuustot, raakasuklaa (stimuloivan kaakaon osuus on helppo jättää pieneksi kun lisää paljon muita herkullisia jauheita ja sattumia massan joukkoon), luomumunakkaat ja tuorepuurot (illalla kun laittaa siemenet/pähkinät, kuivahedelmät veteen pehmenemään). Keitetyistä puuroista nuo mainitsemasi kaura+täysjyväruis huippu lisukkeineen kuulostavat oikein hyviltä mikäli viljat eivät tuota ongelmia :) Testailkaa puurossa myös pastäroimatonta voita ja ceylonkanelia, raakamaitoa, kuivattuja marjoja (esim. goji ja mulperi).

Pääasiassa kaikenlaisessa kokkailussa on puhtaat ja laadukkaat raaka-aineet. Niistä on helppo valmistaa maukasta ja terveellistä ruokaa. Asutte maalla, joten löytyisiköhän lähistöltä puhtauteen painottavaa viljelijää tai eläinten kasvattajaa jolta voisi tilata puhtaita vihanneksia, kananmunia, lihaa (mikäli syötte), pastäroimattomia maitotuotteita jne? Suomen luonnon sienet, marjat ja pakurikääpä teenä (+ muut käävät) ovat ehdottomasti ykkösravintoa meille :)

Kun raaka-aineet ovat kunnossa ei ruuan "olomuodolla" ole sen kummempaa väliä, kuin tietysti maittavuus ja mahdollisimman hellä käsittely (paistaminen, mikroaaltouuni ja kova grillaus ovat ravinteiden kannalta kovakouraisia). Uunikasvikset, suuret salaatit, laadukas liha & kala…

Tässä muuten salaatinkastike mikä tekee salaatista kuin salaatista erityisen maittavan:

hunaja 2rkl, kylmäpuristettu öljy (mieto oliivi, hamppu, pähkinäöljyt…) 3rkl, 2tl sitruunamehua, rouhaus mustapippuria myllystä, ripaus laadukasta suolaa. Itse tykkään lisätä vielä ripauksen spirulinaa ja valkosipulia tähän, mutta voi hyvin jättää pois mikäli niistä ei pidä.

Raakamaito (myös raaka vuohenmaito) on siitä loistava (mikäli ei aiheuta ongelmia) että siitä voi valmistaa itse edullisesti jogurtteja, viilejä, kefiirejä ja piimää. Helppo ja hyvä välipala esim. marjojen ja hunajan kanssa.

2. Mitä mieltä olen sitrushedelmistä?

Useimmat hedelmät ovat tätä nykyä todella jalostettuja ja sisältävät erilaisia torjunta-ainejäämiä mitkä saattavat herkistää erityisesti lasta. En muuta valitettavasti tähän osaa sanoa, kuin että sitrushedelmät kannattaa teillä jättää vaan pois, sitruuna on sitrushedelmistä käsittääkseni ravinteikkain joten mikäli se sopii lapsillesi niin kannattaa säilyttää se ruokavaliossa (esim. sitruunavesi, salaatinkastikkeena…) Sitrushedelmiä syödään yleensä C-vitamiinin takia, mutta vielä kovempia c-vitamiinin lähteitä ovat meillä kotimaiset marjat, tuoreyrtit ja esim. keräkaali sekä ulkomaiset ravinnerikkaat tuotteet kuten. camucamu, goji ja acerola (esim. Healthforce Vitamin C sisältää acerolaa).

3. Kylmä vesi

Ravinteet ja vesi imeytyvät parhaiten elimistöön kun ne ovat ns. huoneenlämpöisiä. Kylmä vesi voi olla isku herkälle elimistölle, mutta tämmöisistä tapauksista en ole henkilökohtaisesti kuullut. Ylimääräistä energiaa toki kuluu kun elimistö lämmittää nesteen sille sopivaan asteeseen hyötykäyttöä varten. Eli elimistö pääsee helpommalla, kun sille tarjottavat ravinteet ovat jo valmiiksi sopivassa lämpötilassa.

Toivottavasti sait vastauksia ja saa kysyä jatkossakin, vastaan mielelläni!


Kysyjä Kiitos mielettömästi vastauksestasi, kattavasta vastauksesta :) Sähän saat tosta yhden blogitekstin, uskon et olis muitakin halukkaita lukemaan tuo.

Vaikkakin asumme maalla niin täällä ei kovasti ole varteenotettavia ruokavaihtoehtoja, ahlmanin tuotteita käytetään paljolti. Ystävillämme on maatila, suurehko, mutta heidän viljelyssään käytetään myrkkyjä, maidot menee valiolle, välillä toki sitäkin juodaan, mutta jotenkin vaan ne hurjat myrkyt mietityttää.

Vuokratiloissamme aukesi juuri lähi/luomuruokapuoti "Keisarin Puoti", Oriveden Wanhalla Meijerillä, sinne kauppias keränny kivoja tuotteita ja paljon just ahlmanin tuotteita ja ihania jätskejä Kuorevedeltä. Loistavaa että saadaa nyt vaihtoehtoja pikkumarkettien valikoiman rinnalle.
Smoothieita ollaan tehty vuosia halvalla philipsillä, oon miettiny kunnon blenderiä, mut hinta viel hirvittää. Smoothiet meil enemmän välipaloja, en oo osannu ajatella aamupalaks kun rakastan itekin lämpöisiä puuroja. Loistavia vinkkejä ruoka-aineiden puolesta, otan kokeiluun ja nuo liotetut pähkinätkin jne..

Usein mietityttää myös päivän muut annokset lounaat ja päivälliset, vaikea saada riistan lihaa, mies tarvii lihaa, mä ja laps syödään usein kanamunia, avokadoo ja itetehtyjä kasvissosekeittoja, niihin ku saa kans vaik mitä piilotettua. Vanha kansa pitää niin tiukasti kii kahdesta lämpösestä ruoasta jotka sisältää perunaa ja punaista lihaa, et mua hirvittää, yritetty vaan ostaa naudanlihat luomuna ja tehdään tosiaan miehelle välillä omat ruokansa että saadaan syödä kevyemmin ja ravinteikkaampaa sapuskaa. Tai yleensä tekee ite kun mun kokkailuis aina jotain kasviksia.. Mummut ja mummit haastavimpia, mieti miten vaikeaa ku ei haluais et pojalle annetaan suolta liisteröivää perunaa tai sokeria jne.. hyvää vaan tarkoittavat mutta joskus toivoisin et ajattelisivat lapsen parasta eikä aina niitä perinteitä, maailma kun muuttuu.

Iloista talven odotusta, hymyä pimeään syksyyn.

Minä Kivan kuuloinen tuo Keisarin Puoti! Tämän luomupuodin kautta voisi olla myös kenties mahdollista tilata tuotteita kotiin ja laittakaa heille toivomuksia mitä kaipaisitte valikoimaan. Yksi vaihtoehto on koota yhteen lähiseudun puhtaan ruuan kannattajat ja tehdä porukalla isompia tilauksia internetistä. Nettikauppoja kannattaa tosiaan hyödyntää myös yksinkin tilaillessa.

Liha + esim. uunikasvikset ja salaatti on tosiaan parempi vaihtoehto lisäkkeeksi kuin rankasti tärkkelystä sisältävä peruna (proteiini + tärkkelys on huonoiten sulava yhdistelmä). Tosiaan kaikessa myös annosmäärät ratkaisee, eli peruna + liha silloin tällöin ei varmasti terveyttä kaada kunhan perusta ja ruokavalio kotona on suhteellisen kuosissa :)

Täältä myös hymyjä teidän koko perheelle!
Terveisin Maija



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti