torstai 18. marraskuuta 2010

Käristettynä vai tuoreena?


Kumpi on ihmiselle oivallisempaa ravintoa: kuumennettu- vai raakaravinto?

Ikuinen kysymys. Josta riittää mielipiteitä!

Meillä on tapan etsiä ratkaisua, oikeaa vastausta asoihin. Myös ravintoseikoissa riittää oman dieetin puolestapuhujia. Perusteluiden takana taitaa usein olla dieetin henkilökohtainen toimivuus! Jollekin sopii kivikautinen ruokavalio, raakaa lihaa ja muuta... Itse ajatuskin puistattaa. Raaka kala on hyvää, mutta punaiset piffit eivät menisi alas! Tietysti tästä voitaisiin jatkaa bakteerikysymyksiin, mutta en sitä tee kun en oikein ole perehtynyt aiheeseen :)

Mutta sensijaan, että kertoisin mielipiteeni kumpi yllämainitun kysymyksen vaihtoehdoista olisi parempi totean: Raakaravinto sopii minulle!

Ja tätä on nimittäin testattu moneen otteeseen. Välillä on 100% raakaravintokausia (sis. kuitenkin joskus viini) jolloin olo on huikea alun detox-oireiden jälkeen (migreeni). Sitten tulee taas niitä päiviä kun maistuu kypsennetty ruoka: leipä, maitotuotteet, sokeri...

Voisin vertailla ensin miltä tuntuu niinä päivinä, nukkumaan mennessä kun olen syönyt kuumennettua tai raakaruokaa.

Kypsennetty ruoka: Sammun yhtäkkiä sohvalle, "katson" televisiota (joka on minun kohdallani superharvinaista), herään joskus klo 9 aikaan, raahaudun sänkyyn, surffailen koneella sivustoilla jotka eivät oikeastaan kiinnosta (!!!), olo on l e v o t o n, en pysty millään rentoutumaan vaikka väsyttää, hermostuttaa seuraava päivä ja kaikki, turvottaa, herään yöllä hikoiluun... voisin jatkaa listaa vielä, mutta en tee sitä jottei mene liian negatiiviseksi. Pointti tuli kuitenkin esille? :D

No entä sitten niinä päivinä kun olen syönyt runsaasti vihreitä lehtiä, vihermehua, tuoreita hedelmiä mielitekojen mukaan, raakasuklaata, teetä, vihanneksia, hieman suolaa...: Olen virkeä ja terävä. Käyn liikkumassa, venyttelen itseäni jatkuvasti, nautin hetkestä, kuulostelen olotilaani, rentoudun, mietin tulevaisuuttani, teen ihania vartalohoitoja, opiskelen kiinnostavia asioita internetistä (ehkä huomattavin ero!), nukahdan rauhassa...

Siis ero on IHAN ÄLYTÖN. Ajatella, miten ravinto voi vaikuttaa näin paljon. Nyt vasta sen tajuan, kun kirjoitin ylös näiden päivien tuntemukset. Se vaikuttaa ihan kaikkeen.

Kaikki eivät tunne himoa vihreitä lehtiä kohtaan. Eikä tarvitsekaan. Kun vain tarjoat puhdasta & luonnollista kehollesi on sitä helpompi kuulla. Oma keho ja elimistö on oikeasti aika mielenkiintoinen kokonaisuus. Ja se henkinen puoli... josta en omalla kohdallani ole vielä oikein selvillä. Mutta Rakkaus on voima, joka lisääntyy minussa syömäni raakaravinnon myötä.

Love is the answer?


Oletteko itse huomanneet eroja raakaravintopainotteisen ja kypsennetyn ruuan syömisen välillä? :)

3 kommenttia:

 1. Voin täysin allekirjoittaa kirjoituksesi. Olen viimeisen vuoden aikana lisännyt ruokavaliooni raakaruokaa. Samalla olen poistanut ruokavaliostani vilja- ja maitotuotteet sekä sokerin. Raakailuni ei siis vielä ole sataprosenttista ja syön kypsennettyäkin ruokaa ja välillä myös ruokavaliostani poistamiani aineksia.
  Välillä sattuu todellisia huonon ruuan päiviä. Tänään oli sellainen. Aamu alkoi ihan mukavasti raakapuurolla, mutta sitten alkoi alamäki. Tuli syötyä lihakeittoa, joulutorttua, leipää, piparia. Tilannetta ei pelastanut enää mikään siinä vaiheessa kun alkoi armoton päänsärky. En ollut tänään siis kotiruokinnassa, mutta olisin voinut estää tilanteen kieltäytymällä ja syömällä kotona, mutta laiskuuttani en viitsinyt.
  Eli mulla tulee huonosta ruuasta päänsärky. Aiemmin, kun vielä söin suht normiruokaa mulla tuli päänsärku usein jos oli jotkut juhlat (siis ihan kahvikekkerit) niin usein jo juhlapaikassa alkoi päänsärky.

  Nyt kaduttaa, mutta huomenna on päivä uus.

  VastaaPoista
 2. Kuitin koivu: Huh! Ikävän kuuloisia nuo sinun päänsärkysi. Itse olen muutaman kerran kokenut todella voimakkaan migreenin, mutta tämä on tullut parin päivän raakailun ja melko suurien MSM-määrien jälkeen. Eli liian nopea detox voi myös aiheuttaa päänsärkyä kuten myös ilmeisesti sokeri + viljat yms. :/

  Olen muuten havainnut, että tukkoisuuden tunteen poistamiseen auttaa runsas vedenjuonti, lehtivihreä, ja aktivoitu savi! Eli pienejä vinkkejä sinulle huomiselle päivälle elleivät olleet jo tuttuja ja jos muutenkin siltä tuntuu :)

  VastaaPoista
 3. Pikaisesti TOSI kuumalla pannulla paistettu luomunaudan pihvi = kypsä pinnalta, raaka sisältä

  best of both worlds??

  VastaaPoista