torstai 14. heinäkuuta 2011

Optimaalista ruokailua


Tehtiin juuri kaverin kanssa sopimus, että emme aijo syödä tästä hetkestä lähtien mitään minkä tiedämme olevan epäsopivaa / huonoa meille.

Itsehän himoan edelleen ties mitä mielinmäärin: karkkeja/jäätelöä/suklaata... Joiden syömisestä poden jälkikäteen / syömisen aikana huonoa omaatuntoa. Stressi ja rahattomuus ovat olleet tekosyitä olla pitämättä huolta omasta terveydestä. Minkä pitäisi olla nro 1. Faktahan on, että kun voit itse hyvin voit myös auttaa muita. Oma hyvä olo sädehtii muille ja tarttuu :) Jos jokainen arvostaisi, rakastaisi ja pitäisi huolta itsestään olisi maailma paljon parempi paikka elää kuin nyt.

Mutta mitkä tekijät vaikuttavat siihen että onko aterian jälkeen hyvä vai huono olo?

Jazz-kadun houkutuksia ;D

Kehon viesteille on tullut herkistyttyä ravintoinnostuksen myötä ihan mukavasti, joten pientä havaintoa ruoka-aineista, jotka eivät minulle sovi, on tullut. Hyvä olisikin, että sinä löytäisit sellaiset ruuat jotka saavat olosi ravituksi, tyytyväiseksi ja kaikinpuolin hyväksi. Ja poistaisit pienin askelin tai vaikka kertarysäytyksellä (toimii joskus paremmin) ne huonot.

Itselläni ei toimi:

- Valkoinen sokeri
- Valkoinen vehnä ym. gluteeniviljat
- Karkit yms. hyvin lisäainepitoinen "ruoka"
- Monimutkaiset ruoka-annokset. Paljon eri ruokia samalla lautasella.
- Rasvaiset juustot/muut rasvaiset maitotuotteet (lukuunottamatta Saloniemen vuohenjuustoa)
- Pähkinät, muutama kpl kerrallaan hyvä

Mitkä ovat ne ruoka-aineet, jotka saavat sinut väsyneeksi, turvonneeksi, pahoinvoivaksi, tukkoiseksi, sekavaksi tai potemaan jatkuvaa syömis-himoa? Poista ne ruokavalioistasi.

Nämä toimivat mulla:

- Simppeli yhdistely: Kaakaomassa+hunaja tai kaakaovoi sellaisenaan, salaatti+trailmix, vesimeloni erillään...


- Teet, joissa superyrttejä. Esim. Vihreä tee + tulsi, rooibos + camucamu, pakuri + kaneli, vanilja...
- Luomukahvi pienissä määrin (1-2 kuppia)
- Ruususuola ja celtic sea salt
- Luomukananmunat
- Quinoa yhdistettynä salaattiin tms. lehtivihreään / raakoihin vihanneksiin
- Hunaja (erityisesti paksu ja lohkeileva)
- Kotimainen vuohenjuusto

- Hapankaali (pastäroimaton)
- Merilevä (kelp, nori, wakame, spirulina, chlorella testattu ja kaikki loistavia)
- Kaurapuuro (luomu) marjojen kanssa toisinaan
- Luomu piimä & maitorahka toisinaan jep :D (tuo hyvän olon, mutta epäilen sen johtuvan enemmän hunajasta&marjoista joita syön rahkan kanssa). Huuuh tätä haluan maistaa! :)
- Kookosvesi+vehnänoras, chlorella ennen alkoholia, spirulinaa iholle karitevoin kanssa, mehiläisen siitepöly, tehokas maca, lesitiini, lucuma, toco, koivunlehtimehu+sitruuna... näitä tulee jatkuvasti lisää! ja se onkin ihanaa, uusien toimivien maku-yhdistelmien ja hyvien jälkifiiliksien bongailu :)

Ruoan "sopivuuteen" vaikuttaa ravintoainepitoisuuksien lisäksi monet muut asiat. Yksi niistä (ehkä tärkein) on se, millä fiiliksellä nautit ruokasi. Kenen kanssa vietät aikaa ruoka(pöydässä) ja kuka ruuan on valmistanut (esim oma äitisi vai saarioisten E-koodeja tyrkyttävä huijariäiti ;D). Rentoutuminen ja kiitollisuus ovat hyviä mausteita syömishetkiin, sitä entsyymipilleriäkin tärkeämpiä. Sen jälkeen kun näin mitä rakkaus-tunne tekee vedelle uskon vahvasti, että nämä fiilikset auttavat ruokaa sulamaan ja ravintoaineita imeytymään paremmin. Ja tekemään elämästä muutenkin kauniimpaa.. Kavereiden kanssa rannalla nautittu jäätelötötterö voi ollakin hifimpi juttu kuin stressin siivittämä raakasuklaamässäys :)

Ilta-auringossa hyvässä seurassa nautittu luomuviini & salaatti -yhdistelmä TOIMII! :)

Loppuun tiivistäen totean, että olen ilmeisesti hyvinkin tietoinen niistä ruoka-aineista, joista saan syömishetkellä ja sen jälkeen hyvän olon. Näitä lisään ja näillä korvaan "arjessa" kuvun täyttö -hetkeni. Muut ruokailut saakin koostua "go with the flow" -periaatteen mukaisesti: mitään kieltämättä, mutta mielessä oman hyvän olon tukeminen :)

Minä päräytän mökille taas viikonlopuksi. Sitä ennen maistelen huomenna vähän lisää Puhdistamon ä l y t ö n t ä kaakaovoita ja rakkauspakkausta. Kaikki huomenna Kirjaston Kahvilaan Poriin kuulemaan Erkkiä & maistelemaan suklaata!

Torstaina Riku & Soko raa'alla meiningillä Kirjaston Kahvilalla myös ;)

4 kommenttia:

 1. Kiitos täydellisestä kuvasta ja ihanasta postauksesta, joka on ihanan piristävä ja aito kera loistavien uusien oivallusten (kuten aina!) <3 En malta odottaa, että saan maistaa Puhdistamon superkaakaovoita ja papuja :P Toivottavasti ei haittaa, että lainasin kuvaasi blogissani :) :) <3

  VastaaPoista
 2. Se on kyllä torstai ku chlorofella ja mää pamahdetaa sinne :D

  VastaaPoista
 3. jazzkadulla tollasta? mitä vittua ::: D
  (taisit sun liian hyvät kuvaustaidot vähän kaunistelee todellisuutta ;D)

  VastaaPoista
 4. emma: ihanaa että tykkäsit<3 kuva on kaverini ottama ja otettu ihanan täydellisenä päivänä. kiva vaan kun jaoit kuvan! :) ja todella olen vedellyt noita papuja ja -voita aikamoiset määrät, yhä paremmalta ja paremmalta tuntuu!
  H: lol, vaihdan :)
  Apris: Jooooooo on on! Olin suu auki ku näin kys. kojun :D siel on muutaki häröä, kuten legopalikoiden värisiä sorbettihässäköitä yms. nam ;D

  VastaaPoista