tiistai 4. lokakuuta 2011

Reishi 靈芝


Lakkakääpää eli Reishiä voi olla helpompi bongata kiinalaiselta lääketorilta kuivattujen käärmeiden ja kilpikonnankuorien joukosta kuin kotimetsästä. Suomessa lakkakääpä on erittäin harvinainen ja jopa uhanalainen, jonka vuoksi sen keräystä ei suositella. Kuitenkin tämän vitaalienergiaa vahvasti kohottavan käävän säännöllinen käyttö on erityisen suositeltavaa!

Reishi, lakkakääpä, ganoderma lucidum, lingzhi, ling zhi, immuniteettikääpä, mushroom of immortality; elixir of life, "Jumalten yrtti"

Reishi on jalallinen, nuorena oranssi ja vähitellen punertuva kääpä, jonka vietnamilainen nimi linh chi tarkoittaa kirjaimellisesti yliluonnollinen sieni. Kiinan kielessä sana zhi tarkoittaa sientä ja ling puolestaan henkeä, hengellistä, sielua, ihmeellistä, pyhää, jumalallista, mystistä, tehokasta ja vaikuttavaa.

Koska reishi luokitellaan toonikumiksi eli yleisvointia vahvistavaksi lääkkeksi, voi sitä nauttia joka päivä suuriakin määriä ilman sivuvaikutuksia.

Miksi nauttia sienisuklaata ja kääpäteetä?

Koska lääkinnälliset sienet ovat tällä hetkellä ehkä kovin juttu.

- Kroonista tulehdusta pidetään syynä kaikkiin pitkäaikaissairauksiin (esim. syöpä, dementia sekä sydän- ja verisuonitaudit, MS). Myös liikalihavuus, nivelsairaudet ja lihaskivut ovat elimistön tulehdustilaan liittyviä oireita. Reishin elimistön toimintaa tasapainottavat ominaisuudet ehkäisevät ja parantavat tulehdusta. Elimistön tulehtuminen on merkki pitkälle viedystä epätasapainotilasta. Siksi kannattaa täyttää ruokavalionsa elimistön toimintaa tukevilla ravinteilla kuten lääkinnällisillä sienillä, puhtaalla ja ravinnepitoisella ruualla, voimakkailla mausteilla ja elävällä ravinnolla (reilusti hyviä bakteereja, erityisesti pastäroimattomia hapatettuja tuotteita).

- Moni lääkinnällinen yrtti tukee mentaalipuolta ja terästää immuniteettia, sitä tekee myös reishi.

- Perustuen reishin tauteja vastaan taisteleviin polysakkarideihin, terpeeneihin ja muihin bioaktiivisiin ainesosiin vahvistaa se immuniteettia sekä hoitaa ja ehkäisee syöpää.
- Auttaa unettomuuteen
- Edistää haavojen parantumista (vaikuttaa veren hyytymiseen)
- Ehkäisee stressiä
- Syövän hoitoon ja ehkäisyyn
- Rauhoittava yrtti
- Anti-hiiva
- Anti-bakteerinen
- Antioksidantti
- Tukee maksan ja munuaisten toimintaa
- Tasapainottaa verensokeria
- Auttaa verenpaineongelmiin
- Vahvistaa keuhkojen terveyttä
- Hermoston toimintaa tukeva
- Laskee kolesterolia
- Sisältää reippaasti kalsiumia, sinkkiä, mangaania, kuparia sekä A-, B2-, B3-, B6-, B7- ja B9-vitamiineja.

Sienissä piilee huikea potentiaali tulevaisuuden lääketieteen kannalta. Tutustu tähän hyvään vertailevaan taulukkoon reishin ja muiden kääpien lääkinnällisistä vaikutuksista. Reishistä on haettu yli 2000 vuotta (joidenkin lähteiden mukaan yli 4000 vuotta) pitkää ikää ja tukea terveyteen kiinalaisessa lääketieteessä. Se onkin tiettävästi sieni, jolla on pisin lääketieteellinen käyttöhistoria.

Reishin on huhuttu myös,

- Auttavan hiilihydraattien himoon ja liialliseen hikoiluun (esim. ahdistuksesta johtuvaan)
- Parantavan keskittymiskykyä

Itse kun availin reishikapseleita aamusmoothien joukkoon niin huomasin päivän kuluvan pari senttiä maanpinnan yläpuolella, energiat olivat korkealla aamusta iltaan :) Studiolla tehtiin joskus pakuriteetä melko tujulla reishiannoksella ja siitähän se ilta sitten lähti... mm. Mintun korvat aukesivat kovan sairastelun jälkeen, en tosin pysty tieteellisesti todistamaan sienijuoman ja korvien aukeamisen yhteyttä ;)

Kuten ruokavaliossa yleisestikin niin kääpienkin kohdalla kannattaa muistaa monipuolisuus ja värikkyys. Eli hyödynnä mahdollisimman paljon erilaisia kääpiä! Erityisesti pakuri ja reishi tuntuvat toimivan yhdessä erinomaisen hyvin. Koska reishi on Suomen luonnossa niin harvinainen, suosittelen hakemaan terapeuttisia vaikutuksia kovimmilta laatua rakastavilta myyjiltä, joita ovat esim.

* SurThrivalin tuotteet ovat Daniel Vitaliksen kehittämiä ja siksi tulee tuskin yllätyksenä, että ne ovat korkeinta laatua ja eettisesti valmistettuja. Vitalis halusi nostaa superfoodit uusille leveleille ja SurThrivalin tuotteita tulisikin ilmeisesti kutsua meta-foodeiksi ;)

* iHerbin ehkä laadukkain lääkinnällisiä sieniä myyvä merkki, jonka tuotteet laittaa todellakin hykertelemään. Lisäksi hinta-laatusuhde on huippu! Mushroom Sciencen sienikapseleihin on lisätty kuumaa vettä, joka mahdollistaa parhaimman mahdollisen ravintoaineiden imeytymisen. Ne ovat myös puissa kasvatettuja, mikä tuo merkin itsensä mukaan sienten todellisen luonnon esiin.

Myös Fitnessfirstiltä saat nykyään kätevästi pakastekuivattua reishiä.

Muita hyviä ja herkullisia sieniostoksia ovat CafeCepsit ja CocoCepsit.

Käyttövinkkejä Reishille

Jos saat jostain käsiisi kokonaista sientä, voit valmistaa siitä alkoholiuutetta eli tinktuuraa. Tunnetuin muoto markkinoilla on kuitenkin jauhe/jauhekapseli. Kapseleita voi availla (nenästä kiinni pidellen) suuhun, varsinkin Sutrhivalin reishin maku on erittäin nenään menevä, ei mitenkään paha mutta vahva! Helpointa on heittää jauhetta teen joukkoon. Smoothieissa maku on melko dominoiva, mutta taitava vitamixin pyörittelijä peittää sen raikkailla yrteillä ja riittävällä makeudella. Hifikokki voisi valmistaa Pyrex-lasikattilassa pakuri-reishi-taulakääpä-lapacho-kaneli-vanilja-goji teetä ;)

Hei mitenkä olis sienillä höystetyt pikkujoulut? Juhlimista örvellyksen sijaan päät terävänä :) Raakasuklaisiin voisi ujuttaa hunajakourallisten ja makuöljyjen alle reishiä ja muita vastaavia, glögin voi alkoholin sijaan terästää samoilla "salaisilla ainesosilla" yhdessä lakritsinjuuren ja appelsiininkuoren kanssa.

Syksyllä ja talvella kuumat eliksiirijuomat sienillä tuunattuna ovat enemmän kuin paikallaan, erityisesti vastustuskykyä tukevien ja lämmittävien ominaisuuksien takia. Cafe- tai cococepsit ovat erinomaisia pohjia erilaisilla kahvi/kaakaojuomille.

Sitruunainen IMMORTALITY-tummasuklaa

Couverture -kaakaomassaa Puhdistamolta
2rkl kookosöljyä tai kaakaovoita
Kotimaista hunajaa
Ripaus suolaa
Muskottipähkinää, vaniljaa, kardemummaa (cayennea)
1rkl reishiä
1rkl lucumaa
(2tl ashwagandhaa)
3-4 tippaa sitruunaöljyä

Lämmin, kanelinen LONGEVITY eliksiiri

Lämmintä cashewmaitoa pakuriteehen valmistettuna
1 luomupäärynä
2 reishikapselia avattuna tai 1tl jauhettua reishiä
2 rkl lucumaa
1 rkl tocotrienolsia
Hunajaa
Kanelia, kardemummaa, vaniljaa

Reishin kanssa loistavasti yhdessä pelaavaa pakuria :)

Katsasta vielä lääkinnällisistä yrteistä (mm. reishi) ja niiden käyttötavoista kertova Kiinalaiset Rohdoskasvit -video á la Jaakko Halmetoja ja Vesa Rahkola.

8 kommenttia:

 1. Tosi hyvä kirjoitus jälleen kerran Maija, kiitokset! Ovat nämä luonnon antimet sitten niin mahtavia!

  Ja huippujuttu, että laitat mukaan vielä niin mainiot käyttövinkitkin! :)

  VastaaPoista
 2. kuinka monta kapselia reishia olis sellainen määrä kerralla, että tehoaa?

  VastaaPoista
 3. Mustikkatyttö: Kiitos!! :) Veit sanat suusta, mahtava parantava & hoitava potentiaali jo takapihalla...

  Sanna: Ensikertalainen voi saada päriseviä tuntemuksia jo 1-2 kapselista, arkikäytössä säännöllisesti nautittuna 2-3 kapselia 2 krt päivässä on hyvä määrä, josta saat reishistä haettavat hyödyt. Mutta sitten jos haetaan niitä terapeuttisia vaikutuksia niin jopa 10-20 kapselia voi kevyesti kouraista suuhun, suosittelen kuitenkin testailemaan millainen määrä itsellä pärisee :) Tuo 2-3 kapselia 2x päivässä on kuitenkin pidemmältä ajalta taloudelliselta kannalta ja hyötysuhteeltaan hyvä määrä!

  Ja kannattaa nauttia reishi imeytymistä tehostavan C-vitamiinin kera, jopa tyhjään vatsaan :) Toimii myös ruuan yhteydessä syötynä.

  VastaaPoista
 4. Hienoo Maija, yrttiguru! <3

  Joo, oli jännä mitenkä aivan lukossa ja tukossa olleet korvat aukesivat ja pää kirkastui...

  ps. sienipainotteiset pikkujoulut kehitteille! wherever, vaikka täällä meillä! ;)

  VastaaPoista
 5. Minerva: <3 Ehottomasti toteutukseen noi pikkujoulut!!

  Tapio: Kiitos ja samoin<3!!

  VastaaPoista
 6. haha eiss mä vedin ne teen loput ku missasin sen junan, ei ollu muutakaan tekemistä ku juua sitä : D rupes hihityttää ihan vitusti ja tuli törkeen hyvä euforinen olo! varmaa kanssamatkustajat ihmetteli ku toinen hymy korvis hihittelee koko matkan.. :DDD

  VastaaPoista
 7. http://foodforthegodsfinland.blogspot.fi/2013/07/lakkakaavan-ganoderma-lucidum.html

  VastaaPoista