lauantai 8. lokakuuta 2011

Lesitiini


Kuohkeaa rakennetta, kermaista suuntutumaa ja pehmeää makua pirtelöön, suklaaseen, lämmittäviin juomiin, keitoksiin, liemiin... Lesitiini on aina paikallaan kun halutaan kietoa ruuan ja juoman rakenne sekä maut kokoon nätiksi ja viimeistellyksi kokonaisuudeksi.

Voisi sanoa, että siitä alkoi uusi aikakausi tai vähintään siirryttiin uusille leveleille, kun ripottelin ensimmäiset teelusikat lesitiiniä raakasuklaamassan joukkoon. Pehmeä kermaisuus on tosiaan sana, joka kuvaa parhaiten lesiitinin tuomaa lopputulosta. Jopa viherpirtelössä lesitiini on toimiva: se käärii vaikka vesipitoisen kurkun ja öljyisen avokadon yhtenäiseksi sileäksi juomaksi emulgaattori (kyky mahdollistaa rasvojen ja veden esiintymisen samassa molekyylissä) -luonteensa takia.

Kokeile tätä helppoa, marjaista sorbettia:

200g pakastemarjoja, esim. mustikka tai puolukka
Hunajaa ja/tai steviaa makeutukseen
1 rkl lesitiiniä
Vaniljaa
Toimivia, valinnaisia lisiä: tocotrienols ja maca

Kesällä tehdessäni kyseisen sorbetin villimustikoista se todellakin nousi päähän. Ei lesitiiniä turhaan kutsuta aivoruuaksi :)

Omenasorbetti syntyy esimerkiksi syksyn omenoista, hunajasta, kanelista, vaniljasta ja lesitiinistä.


Lisää teelusikka lesitiiniä lämmittävän juomasi joukkoon, joka voisi olla vaikka pakuriteetä tuorechilillä, kaakaolla, mausteilla ja stevialla.

Kulinaarisen hienouden lisäksi pari sanaa lesitiinin käytön terveysvaikutuksista, joihin pääset käsiksi nauttimalla jauhetta 1-2rkl päivässä. Se nimittäin suojaa monilta sairauksilta ja tarjoaa hauskoja terveyshyötyjä:

- Lesiitiinin fosfolipidit ovat solukalvojen rakennusosa. Aivoissa lesitiinin pitoisuus on n. 30%. Suuria pitoisuuksia myös maksassa, munuaisissa ja sydämessä.
- Ikääntyminen vähentää elimistön omaa lesitiinin tuotantoa.
- Lesitiiniä esiintyy mm. kananmunan keltuaisessa, kaaleissa, soijapavuissa, luomulaatuisessa lihassa sekä pähkinöissä ja siemenissä.
- Säätelee rasvojen ja ravintoaineiden kulkeutumista ja kuona-aineiden poistumista solussa
- Tukee painonpudotusta vapauttamalla rasvaa energiakäyttöön. Jos olet syönyt runsasrasvaisen aterian pari teelusikkaa lesitiiniä voi auttaa ruokaa sulamaan.
- Avittaa rasvaliukoisten (A, D, E, K) vitamiinien imeytymistä
- Vahvistaa hermostoa ja parantaa muistia sekä keskittymis- ja oppimiskykyä. Tutkimuksissa jopa alzhaimerpotilaiden muisti parantui lesitiinilisän kautta (taas todistus siitä, kuinka oikeanlainen ravinto on terveyden perusta ja suoja sairauksilta).
- Lihasten hallintaan vaikuttava, parantaa fyysistä suorituskykyä
- Tärkeä vaikuttaja maksan terveyteen. Lesitiini on mukana rasvojen pilkkomisessa, joten se ehkäisee myös rasvojen varastoutumista maksaan.
- Käytetty korkean kolesterolin hoidossa. Jos haluat alentaa kolesteroliasi, niin nauti pari rkl lesitiiniä päivässä. Jopa tehokkaampaa kuin mitkään kolesterolilääkkeet.
- Tukee sapen toimintaa ja ehkäisee sappikivien muodostumista
- Tukee sydämen ja verisuonten terveyttä
- Suoja myös syöpää vastaan
- Lesitiini on naisille erinomainen lisä raskauden aikana, se tukee myös imeväisen tervettä kehitystä.
- Siemenneste sisältää suuren määrän lesitiiniä, joten lesitiinilisä ruokavaliossa luonnollisesti lisää miehillä sen määrää.

Soijalesitiini on monelle tuttu emulgaattori elintarviketeollisuudessa. Marketissa tuoteselosteiden "soijalesitiini" kuitenkin yleensä geenimanipuloitua, eli kyseenalaista eikä millään tapaa terveydelle hyödyllistä. Tällä hetkellä Healthforce ja Puhdistamo myyvät laadukasta, hyödyllistä ja ei-GMO lesitiiniä. Lesitiiniä myydään myös esim. kapseleina, mutta koska se on laadukkaimmillaan niin herkullinen lisä ruuanlaitossa, kannattaa se ostaa jauheena.

Puhdistamon lesitiini kannattaa siirtää paketistaan tummaan lasipurkkiin ja sijoittaa jääkaappiin. Itselläni kävi kesähelteiden aikana niin, että lesitiini paakkuuntui ja tuntui jollain asteella sulattavan muovia, johon jauhe oli pakattu. Veikkaan, että jos olisin säilyttänyt lesitiinin kylmässä alusta asti, näin ei olisi käynyt. Tiivis lasipurkki suojelee lesitiiniä myös hapelta. Tummat lasipullot ovat myös tunnetusti laadukkain, helpon ja tyylikkäin tapa säilöä epäilyttävät jauheet ;)

“The quality, therapeutic concentration, and affordability of a nutritional product can, and often does, mean the difference between lethargy and energy, sickness and health, and, quite literally, life and death. I don’t want anyone to be tired, sick or dead because they could not obtain or afford the best possible product. If someone does not feel this same way, they should not be in the nutritional product business. I live and breathe this philosophy in both my personal and professional life and constantly strive to evolve HealthForce products and offer them at the best possible values. I would rather die than compromise these principles.”
- Dr. Jameth Sheridan (Healthforce)


7 kommenttia:

 1. Suomen luontaistuotekauppojen hyllyiltä löytyy myös Reform lesitiinirakeita, jotka ovat valkaisemattomia ja ei-GMO. Nämä ovat tosin rakeita, eikä jauhetta, mutta ei sitä siellä pirtelön seassa huomaa. :)

  VastaaPoista
 2. Hyvää tekstiä Lesitiinistä, itsekin tuli tuota hommattua mutta olen tyytynyt vasta 1tl annoksiin. Millä tavalla käytännössä tuon vaikutuksen huomaan ? Kirjoitit tuolla että marja sorbetti "nousi päähän" ??

  VastaaPoista
 3. Maija: Raemuotokin taitaa tosiaan tehosekoittimen pyörteissä liueta joukkoon mukavasti :) kiitos vinkistä! :)

  sienitukka: Tosiaan tein itsepoimituista mustikoista kys. reseptillä sorbetin jossa lesitiiniä oli ehkä 1rkl. Olo oli vähän samanlainen, kuin olisi kaakaota syönyt sopivasti liikaa ;) Eli humahduksena nousi pintaan virkeä, idearikas ja euforinen olo!

  VastaaPoista
 4. ok, täytyykin kokeilla joku päivä hiukan suuremmalla annoksella :)

  VastaaPoista
 5. Kiinnostava postaus, kiitos!Lesitiini on tosiaan hieno aine.

  Ps.Sinulle on tunnustus blogissani. :)

  VastaaPoista
 6. sienitukka: jep, mielummi överit ku vajarit heh ;D

  Mustikkatyttö: On hieno, kyllä :) ja kiitos ihanasta tunnustusylläristä <3

  VastaaPoista
 7. Silläkin uhalla, että teidän mielestänne nipotan turhasta: Väitätte ihan pokkana, että lesitiinillä on "kyky mahdollistaa rasvojen ja veden esiintymisen samassa molekyylissä". Lesitiini tosiaan pitää rasvat pieninä pisaroina vesiliuoksessa asettumalla rasvan ja veden rajapinnalle kalvoksi, mutta ei rasva tosiaankaan liity kemiallisesti yhteen veden kanssa. Onneksi. Katsokaa vaikka huviksenne lukion kemiankirjasta, mitä eroa on kovalenttisilla- ja van der Waalsin sidoksilla.

  VastaaPoista