Jos virkeä adjektiiville pitäisi löytää joku maku, olisi se shizandran hapan kirpeys! Kiinalaisten mukaan shizandra sisältää kaikki viisi makua (tunnettu nimellä Wu Wei Zu eli "viiden maun yrtti"), omaan suuhun päällimmäisenä nousee tuo sitruunainen happamaisuus.
Länsimainen ruokavalio sisältää makukartaltaan paljon suolaista ja makeaa. Shizandra on hyvä lisä lautaselle, johon kannattaa sisällyttää joka aterialla kaikki maut (perusmaut ovat suolainen, makea, karvas, hapan ja umami). Ja marjojahan kannattaa nauttia varioiden niin paljon kuin mahdollista, David Wolfen mukaan ne ovat optimaalisinta ravintoa ihmiselle :)
Shizandra eli Venäjän juuri/Palsamiköynnös/Sitruunaköynnös (muita nimiä ovat wu wei chi, chinese mock-braberry, lemonwood, o mi cha) on aasialainen köynnöskasvi, jonka punaisista marjoista löytyy paljon muutakin kuin C-vitamiinia.
Terveemmäksi ja onnellisemmaksi. Seuraavaksi koottuna shizandran nauttimisen hyötyjä.
- Adaptogeeni eli tasapainottaa epätasapainossa olevia ruumiintoimintoja eli harmonisoi eli edistää homeostaasia. Lievittää stressiä. Mielenkiintoista muuten, että kaikki viisi makua sisältävä yrtti todella tasapainottaa koko kehoa. Eli kaikki aidot (viisi) maut ruuassasi saattavat kieliä sen koko kehoa tasapainottavista kyvyistä.
- Kiinalaisessa lääketieteessä yksi "nuoruuden lähteistä". Shizandran nauttimisen uskotaan lisäävän erityistä hehkua ;)
- Antioksidantti
- Anti-bakteerinen
- Maksan toimintaa tukeva. Puhdistava.
- Tehostaa runsasrasvaisten aterioiden sulamista
- Sydäntä tukeva. Shizandra on osa kiinalaisen lääketieteen sydänlääke Shenmai sania.
- Seksuaalisesti mahdollisesti stimuloiva
- Immuniteettia vahvistava
- Unettomuuden hoitokeino
- Masennuksen hoitoon
- Parantaa keskittymiskykyä ja muistia
- Shizandrauute käyttäytyy elimistössämme heikon kasviestrogeenin tavoin. Shizandra-uutetta on käytetty vaihdevuosioireilevien naisten sydän- ja verisuonisairauksien hoidossa.
- Iho-ongelmien kuten aknen hoitoon käytetty
- Kestävyyttä vahvistava
- Nopeuttaa refleksejä
- Näköaistia ja kuuloa terästävä
- Parantaa hapenottokykyä. Hyvä apu kuntoilijoille ja yleisen jaksamisen tukemiseen
Huom: Ei suositella raskaana oleville naisille
Synergiat
Immuniteetti
Shizandra + Ginseng + Astralagus
Shizandra + Reishi
Energiaboostaus
Shizandra + Ginseng + Astralagus + Codonopsis
Shizandra + Ho Shou Wu + Goji
Mielenrauhaan ja unettomuuteen
Shizandra + Ginseng + Poria Cocos + Cordyceps
Naisille PMS:n ja kuukautiskipujen hoitoon
Shizandra + Don Quai + Goji + Pionin juuri (päivittäin käytettynä)
Käyttö
Sopiva suuntaa antava annostus shizandramarjoja on 15 kpl 2 kertaa päivässä.
"Makutäydellisyytensä" puolesta shizandra sopii mihin tahansa ruokaan täydentämään ja korostamaan muita makuja. Trailmixissa shizandra on ihan ykkönen vaikka makeiden kuivattujen marjojen, rasvaisten pähkinöiden, kitkerän kaakaon ja suolan kanssa. Itse yhdistin shizandran pippurimaisuuden heti liharuokiin, lammasta rosmariinilla ja shizandra-kastikkeella?
Shizandra nautitaan kuitenkin perinteisesti teenä. Lisää 2-3 rkl kuivattuja marjoja kiehuvan veden joukkoon ja anna niiden hetki liota. Nautiskele hitaasti vaipuen mielikuvitusmatkalle kiinalaiseen vuoristotemppeliin jossa on parhaillaan meneillään teehetki, Erhu soi ja vuoristotuuli narahtelee puisilla lattialankuilla... Voit uusiokäyttää marjoja niin monta kertaa kun niistä irtoaa väriä :)
Chinese Longevity - tee
Pakuriteetä
Inkivääriä
Gingseng juurta
Gojimarjoja
Lakritsinjuurta
Shizandra marjoja
Kanelitanko
Vaniljapalko
Kirpeä reissusekoitus
Inkamarjoja
Tuorechiliä pieneksi hakattuna
Gojia
Shizandra marjoja
Sembramännyn siemeniä / cashewpähkinöitä tms.
Tilkka kookosöljyä
paprikajauhetta, Himalajan vuorisuolaa tai Celtic Sea Salttia
Sekoita sulatettu kookosöljy, paprikajauhe ja suola. Lisää mausteseos raaka-aineiden päälle pussiin ja sekoita, jotta mausteet tarttuvat herkkujen pintaan.
Shizandra tuo oman säväyksensä myös kaikenlaisiin liemiin ja keittoihin. Suosittelen myös suoraan pussista napostelua kun kaipaat extrapirteyttä ;) Nopeita vaikutuksia hakeva valmistaa shizandrasta tinkuuraa.
Kiintoisa kirjoitus upeasta kasvista! Minulla onkin juuri tämä samainen ihanainen, sitruunainen palsamiköynnös kasvamassa puutarhassani. Olen ihan hullaantunut siihen! ♥
VastaaPoistaMustikkatyttö: Oi ihanaa <3 Olethan ajatellut hyötykäyttää marjat? :)
VastaaPoistaJuu, nimenomaan! Juuri siksi hankin tuon superkasvin! :)
VastaaPoistaTinktuuraa saa muuten iherbistä tilattua, sitä menee pakuriteen joukkoon päivittäin.
VastaaPoista