sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Ashwagandha - yrttien kuningas

Ashwagandhan sadonkorjuuta. Kuva: Chris Kilham

Muistatteko sen päivän, kun Ruohonjuureen tuli macan ja kaakaopapujen viereen niitä vihreitä Cocovin pusseja? Tulsi, brahmi ja ashwagandha. Ensireaktio mulla oli että what, yrttejä? Ruohisvisiitin jälkeen otin kuitenkin selvää kolmikosta ja alakouluikäisen asenne vaihtui hypetykseen, koska herbsit ja fuudit on tehty yhteen. Vai miltä kuulostaa kasvi joka räjäyttää aivotoimintasi ja seksielämäsi?

Esimerkiksi kaakao ja ashwagandha yhdessä toimivat. Jos huomaat olotilassasi (itsellä väsymys, mielialanvaihtelut, levottomuus) että olet nauttinut liikaa jumalten ruokaa niin suosittelen ehdottomasti ottamaan kylkiäiseksi sitä tasapainottavaa ashwagandhaa (tunnetaan myös nimillä rohtokoiso ja indian winter cherry).

Maistoin Halmetojan suklaata, jossa massaan oli upotettu mm. juuri ashwagandhaa. Jälkiolotiloja ashwagandhasuklaaherkuttelun jälkeen voisikin kuvailla seuraavin adjektiivein: pehmeä, tasaisen iloinen, virkeä, toimiva ja erittäin hyvä. Postauksen lopusta löydät ashwagandhasuklaan ohjeen.

Lääkinnällinen arvo

- Ashwagandha on sisukas kasvi ja selviää siellä, missä muut kasvit lakastuvat ja kuolevat. Kasvin lääkinnälliset vaikutukset löydetään sen juuriosasta.

- Yrttiä on käytetty intiaanien ja afrikkalaisten keskuudessa vuosisatojen ja jopa vuosituhansien ajan. Intialaisessa lääketieteessä sillä on vahva historia ja ayurvedahoitajille se on kiistaton yrttien kuningas.

- Ashwagandha on afrodisiakki isolla A:lla. Tämähän ei ole myytti. Sen kykyä nostattaa libidoa molemmilla sukupuolilla ei voi kyseenalaistaa sillä jopa lääkärit suosittelevat (paitsi yrttilääkinnän kehitysmaissa, eli länsimaissa) sitä miehille mm. impotenssiin, heikkoon erektioon ja ennenaikaiseen siemensyöksyyn. Naisilla ashwagandha parantaa hedelmällisyyttä, ehkäisee keskenmenon mahdollisuutta, lisää maidontuotantoa ja auttaa rintojen kehityksessä.

- Koska ashwagandhalla on vahva vitaalienergiaa lisäävä vaikutus, suosittelen sitä kaikille, ja erityisesti vaihdevuosioireita poteville. Sen lisäksi, että yrtti helpottaa oireita on se huippu mielen toiminnan vilkastuttamiseen! Ashwagandha lisää oppimiskykyä ja reaktionopeutta.

- Ashwagandhalla on vahvoja antioksidanttisia ominaisuuksia. Rottakokeilla on osoitettu, että kyseisen yrtin antioksidanttiset hyödyt suojaavat kehoa "ruostumiselta" eli hapettumiselta ja soluja vahingoittavilta vapailta radikaaleilta.

- Se on myös adaptogeeni. Ashwagandhan säännöllinen nauttiminen vahvistaa immuniteettia sekä suojelee tulehduksilta ja infektioilta. Adaptogeenille ominaisesti se on rauhoittava ja oiva apu lievittämään stressiä.

- Auttaa kehoa taistelemaan solumuutoksia vastaan, eli hyödyllinen yrtti myös syövän torjunnan kannalta.

- Ashwagandhaa on käytetty myös lääkkeenä yskään, reumaan, sukupuolitauteihin, väsymykseen, tulehduksiin, korkeaan kolesteroliin, verensokerin heittelyyn, silmäsairauksiin, aliravitsemukseen, haavoihin ja heikentyneeseen aivotoimintaan. Eläimille siitä on ollut apua salmonella-bakteereja vastaan.

Käyttö

Kuumeen yllättäessä voit kokeilla traditionaalista intialaista tapaa nauttia ashwagandhaa lämmittämällä maitoa kädenlämpöiseksi, jonka jälkeen ripautat joukkoon pari tl ashwagandhaa ja hunajaa. Lisäisin tähän vielä chaimausteita kuten kanelia, neilikkaa ja kardemummaa.

Toisena vähintään yhtä hyvänä vaihtoehtona voit käyttää ashwagandhaa puhtaasti viihteen kannalta, eli ennen tanssilattian valloittamista ja erityisesti sen aikana ;)

Ashwagandha + guarana + Meinklang Gruener Veltliner

Koska yksi herkullisimmista tavoista ruokailla on syödä suklaata, voi tämänkin lääkinnällisen kasvin sisällyttää ruokavalioonsa ostamalla ensin laadukkaan Ashwagandha uutteen, jauheen tai kapseleita ja tehdä sen jälkeen niiden avulla päräyttävä suklaataideteos. Yrttien liottaminen laadukkaissa rasvoissa (eli esim. suklaan teko) on tehokas keino hyödyntää niiden ominaisuuksia.

Iherb tarjoaa tässäkin laadukkaimmat ja halvimmat vaihtoehdot. Nämä merkit olen oman kokemuksen pohjalta todennut toimiviksi:


Myös Cocovin ashwagandha on varsin toimiva! Suklaassa menee sekä uute että jauhe. Olli kertoo Fitnessfirstin vastaavan potkivan ehkä kaikista koviten. FF:n meininki lämmittää omaa sydäntä, huippua palvelua ja laadukas tarjonta!

"Mun lempparitapa nykyään nauttia ashwagandha? Cocovi Barin lämmin kaakao! Siihen lisänä maca, ashwagandha ja Pollen!! Huh..." - Tarzan

Suklaasta puheenollen...

BeforeYouWhipItRealHard - ashwagandha suklaa

2,5dl Puhdistamon couverture kaakaomassaa (raastettuna)
2rkl kookosöljyä (Dr.Goerg, Tropicai, Virilo)
3rkl macaa (Puhdistamo, Healthforce, InkaGourmet)
2rkl ashwagandhaa jauheena tai niin monta tippaa uutetta kuin haluat ;)
Hunajaa reilusti
Suolaa

Mukaan vielä mieluusti: vanilja, kaneli, cayenne tai chili, jauhettu neilikka, kardemumma


Herb is for the use of a man
- Jamaicalainen rastafari

11 kommenttia:

 1. aivan mahtava postaus! en oo koskaan kuullukkaa tommosest yrtistä :D täytyy heti kokeilla

  VastaaPoista
 2. jamaicalainen rastafari on mun uus idoli <3

  VastaaPoista
 3. mun on pakko heittää tää tänne, kun niin huippu kommentti:

  "Voisin suositella brahmia ja ashwagandhaa oikeastaan kaikille mielenterveydenhäiriöistä (jos niitä niiksi haluaa kutsua) kärsiville. Hyvällä menestyksellä hoidettu pois pelkotiloja, ahdistusta, masennusta, väsymystä ja sitä rataa ;) Tuloksia muistaakseni 1vko käytön jälkeen. Muistutan vielä, että toki ahdistuksen hoidossa on käytettävä myös sitä omaa sisäistä viisautta ymmärtää asiat ahdistuksen tuolla puolen. Nää yrtit vaan lievittää oireita niin mahtavasti, että siinä jääkin sitten hyvin aikaa, tilaa ja energiaa käsitellä läpi kaikki se, mistä em. oireet saattaa johtua."

  Masentuneille tota pitäs määrätä paskalääkkeiden sijaan. ashwagandhana lisää serotoniinia aivoissa, vrt masennuslääkkeet (SSRI = serotoniinin takaisinoton estäjät), koko lääketeollisuus on niin läppä - pyrkii jäljittelemään luonnon ainesosia/herbsejä ja sit taotaan isot massit ku kukaan ei tiedä niistä!

  VastaaPoista
 4. jenniina: suosittelen lämpimästi heh ;D

  allu: yrtit on miehille, olut on korkeintaa hiustenhoitoaine!

  VastaaPoista
 5. Hei! Olen kamala, mutta on yö ja kirjoittelen juuri blogiini tekstiä suklaasta, siksi saat tiedon linkityksestä vasta jälkijunassa. Mikäli haluat, että poistan linkin blogiisi, paiskaathan kommentilla, niin asia järjestyy. Ja muuten reseptiä muutamaan kertaan kokeilleena voin vain todeta, että sen mukaan tehty suklaa on pahuksen hyvää ja hmmm, vaikutuksetkin ovat todella mukavat, jos niin haluaa uskoa. Toimii...:)

  VastaaPoista
 6. miten tuolta iherbista saa tilattua kun ei suomea oo vaihtoehdoissakaan?

  VastaaPoista
 7. Moi, voiko tätä ashwagandhaa antaa lapsille, kyseessä ekaluokkalainen, väsynyt pikku mies? :)
  Ja jos voi, onko annostus puolet aikuisten annoksesta, vai miten?
  Kiitos vastauksesta etukäteen.

  VastaaPoista
 8. jaa a.
  otin äsken tulsia, ashwagandhaa, brahmia , hamppuproteinia ja pellavarouhetta join teenä kyllä tuntuu virtaa tulevan. oikein hyvä ja turvallinen + ruokosokeria

  VastaaPoista
 9. Rohtokoisio, ei koiso. ;)
  Sori, pilkunviilausta..

  VastaaPoista
 10. Monessa paikassa eivät suosittele raskaana oleville, esim:
  https://www.ruohonjuuri.fi/ashwagandha-voimar-6430049040479

  VastaaPoista
 11. Ei tosiaan suositella raskaana oleville niin kuin ylempänä mainitaan. Lisää keskenmenon riskiä monien tutkimusten mukaan. Muuten hyvä postaus! 😁

  VastaaPoista