perjantai 30. syyskuuta 2011

Vanilja
Se on viettelevä, eksoottinen sekä maailman toisiksi arvokkain mauste jonka tuoksu on miesten mielestä naisilla erityisen viehättävä. Vanilja on orkidea-sukuun kuuluvan kiipijäkasvin siemenkodasta saatava mauste.

Ensimmäiset merkit vaniljan käytöstä löytyvät intiaanikansa totonaakeilta. Heidän mytologiansa mukaan mystinen orkidea syntyi kun prinsessa Xanat karkasi metsään rakastajansa kanssa pakoon isäänsä joka ei välittänyt tyttärensä valinnasta naida kuolevainen. Pakomatka kuitenkin päättyi ikävästi, sillä rakastavaiset saavutettiin, vangittiin ja teloitettiin. Kun heidän verensä kosketti maata, kasvoi vaniljainen orkideaköynnös.

Kaakaon ja vaniljan taianomainen makusynergia kaakaon kanssa on löydetty jo varhain: asteekit maustoivat sillä kaakaojuomansa ja myöhemmin 1500-luvulla se oli espanjalaisten mausteena suklaassa. Tänäkin päivänä vanilja tavataan suklaapaperin kääreistä varsin usein ja itsekään en suklaata tee ilman vaniljaa, muuten kuin vakavan painostuksen alla :) Rakkauspakkauksessakin vanilja on jo valmiina mukana.

Madagascar on tällä hetkellä suurin vaniljan tuottaja ja se on ns. bourbon-vaniljaa muiden Intian valtamerellä tuotettujen vaniljoiden kanssa. Muita vanilja-laatuja ovat Meksikon vanilja, Tahitin vanilja ja Länsi-Intian vanilja.

Vaniljalla on arvoa lääkinnälliseltä ja aromaterapeuttiselta kuin kulinaristiselta näkökannalta tarkasteltuna.


Lääkinnällinen vanilja

- Afrodisiakki. 1700-luvulla miehille juotettiin vaniljajuomia potenssin kohotukseen. Vuonna 1762 saksalainen lääkäri väitti 342 impotentin miehen muuttuneen intohimoisiksi rakastajiksi juotuaan vaniljajuomaa. Tutkimusten mukaan miehet ovatkin erityisen viehtyneitä naisilla vaniljan tuoksuun. Vanilja-sana on peräisin espanjan "vainilla" sanasta, jonka alkuperä on itseasiassa latinan vagina-sanassa :D

- Vaniljan sisältämä polyfenoli vanilliini suojelee aivosoluja tuhoutumiselta, sekä jopa torjuu & parantaa syöpää. Laboratoriotutkimukset ovat osoittaneet, että vanilliini lopetti syöpäsolujen kasvun ja suojeli hiiriä syövän etäpesäkkeiltä.

- Vanilja kohottaa adrenaliinitasoja ja sitä on käytetty myös masennuksen ja kuumeen hoitoon.

- Antioksidantti. Osoittanut kykyä katkaista hapettumisen johdosta tapahtuva Alzheimerpotilaiden aivosolujen vaurioituminen.

- Jo 1600-luvulla vaniljaa on käytetty vatsahaavan hoidossa ja helpottavana rohtona unensaantiin.

- Aromaterapeuttiset hyödyt ovat myös selkeät: vanilja on suosittu tuoksu erilaisissa hajusteissa ja aromaterapiahoidoissa. Syy löytyikin jo ylempänä :)

Ihana bourbon vaniljaa sisältävä Honoré des Prés VAMP á NY -luksus-tuoksu.


Tankona, jauheena, uutteena

Vanilja löytyy melkein jokaisen maustekaapista. Se on makupaletiltaan hyvin yksinkertainen, mutta syvä. Pehmeä ja samaan aikaan hyvin intensiivinen. Siksi se sopii hyvin muiden mausteiden rinnalle niitä korostamaan ja vahvistamaan. Kitkerän kaakaon tai kirpeiden marjojen rinnalla se toimii erinomaisesti. Vaniljan makua on kuvattu samantapaiseksi kuin äidinmaito.

Vaniljaa on saatavilla tankoina, jauheena ja uutteina (alkoholissa tai öljyssä). Myös erilaisia vaniljasokerieitakin löytyy, mutta niiden sisältämän valkosokerin takia ei niitä kannata ottaa tosissaan. Vanilliinisokerin vanilliini puolestaan valmistetaan selluloosateollisuuden jätteestä, joten jätä se kaupan hyllylle ja töhri purkki mielellään saksan tunnetuimmalla kirosanalla. Itseasiassa vain 2% kaikesta käytetystä (ruoka- & juomateollisuus, tuoksut) vaniljasta on peräisin aidosta ja puhtaasta vaniljasta.

Tässä puolestaan omasta mielestä, tuttujen komppaamana, parhaita vanilja-valintoja:Healthforcen macaakin saa Vanilla Spice makuna!
Vanilja-agave taas makeuttaa suklaat ylellisesti. Hunajan suosijat voivat heittää vaniljatangon hunajapurkkiin, jolloin tuloksena on viehko vaniljahunaja.


Oma lempitapani herkutella vaniljalla on ehkä kuitenkin vartaloöljy jonka teen kookosöljystä ja hippusesta vaniljajauhetta. Tyhjän pienen vaniljapurkin voi täyttää kookosöljyllä - ja vaniljainen huulirasva on valmis! Kuorivan vartalovoiteen saat kookosöljystä, raitaniemen marjajauheista (esim. karpalo) ja vaniljasta. Tuoksu on huumaava!


Kulinaristisiin momentteihin muutama idea:

Kermainen appelsiini -pirtelö

1 appelsiinin mehut
1 tl appelsiinin raastettua kuorta
3dl pähkinämaitoa (esim. manteli tai cashew)
1rkl tocotrienolsia
2tl lucumaa
Ripaus aitoa vaniljajauhetta tai vaniljauutetta
Hunajaa

Vanilja-kaakao pure bliss & flow & synergy

Mantelimaitoa tehtynä lämpimään pakuri(goji)teehen
4rkl kaakaojauhetta (Thrive tai Puhdistamo)
2tl lesitiiniä (Healthforce tai Puhdistamo)
2tl ashwagandha
1rkl kookosöljyä tai sulatettua kaakaovoita
Hunajaa
Kanelia, cayennea, vaniljaa
Suolaa ripaus

Eksoottinen kookos-chiapuuro

3-4dl Kookosmaitoon tehtyä chiageeliä
2rkl kookoskermaa
2tl lesitiiniä
2rkl tocotrienolsia
Hunajaa
Ripaus suolaa ja vaniljaa
Pilkottua ananasta ja/tai mangoa. Jos käytät kuivattua niin liota etukäteen n. puol tuntia.
Pilkottuja tuoreita tai kuivattuja & liotettuja taateleita.

Vaniljauutetta on helppo valmistaa myös itse:

3 kokonaista vaniljatankoa
200ml vodkaa (esim. Greenfield)
Lasipullo tai purkki

Halkaise vaniljatangot pitkittäissuuntaisesti ja asettele ne lasiseen säilytysastiaan. Täytä astia vodkalla ja jätä pimeään paikkaan tekeytymään n. 2 kuukaudeksi (väh. 2-3 viikkoa). Ravistele välillä.


Vinkki! Lisää makeisiin smoothieihin aina ripaus vaniljaa. Viimeistelee niin suklaiset, marjaiset kuin hedelmäisetkin fuudismuutit ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti