keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Tulsi - Yrttien kuningatar

Tulsi. Original photo from Shikhar's Photography

Tulsi eli pyhä basilika on intialaisille puhdasta pyhyyttä ja syntisen hullaannuttava kykyineen mitkä voivat tehdä meidän pohjoisen asukkienkin hetkistä pikkuisen enemmän taivaallisia.

"The sun should be a giver of happiness, the sky should be a giver of happiness, all trees and plants should be givers of happiness. All these should give us peace of mind ( shanti ) and even the peace should give us peace". - The Rigveda, ensimmäinen Ayurvedasta julkaistu tieteellinen dokumentti joka korostaa yrttien voimaa terveydessä.

Tulsia on kolme päälajia: Krishna tulsi, Rama tulsi sekä Vana tulsi. Tämä palvottu ja Intian kunnioitetuin kasvi tunnetaan myös nimillä "Se korvaamaton" "Kaikkien Luonnonlääkkeiden Äiti" ja "Yrttien Kuningatar". Tulsi täyttää intialaisten mukaan kaikki hengelliset halumme. Intialainen koti on epätäydellinen, jos sen pihamaalla ei kasva tulsi; se on pyhä ja hengellisesti tärkeä kasvi, mutta myös lääkinnällisesti arvokas.

- Kehon ja mielen terveyttä kokonaisvaltaisesti tukeva
- Mieltä virkistävä ja muistia terävöittävä
- Parantaa keskittymiskykyä
- Tukee elinvoimaa, "Elämän eliksiiri", energisoiva
- Antioksidantteja sisältävä
- Tukee vastustuskykyä
- Vahvistaa kestävyyttä
- Tehostaa vatsan toimintaa
- Tasapainottaa verenpainetta ja verensokeria
- Limaa irroittava
- Vahvistaa munuaisia. 6kk tulsin käyttö kerrotaan irroittavan munuaiskivet luonnollisesti.
- Adaptogeenisiä ominaisuuksia, helpottaa stressiä ja rentouttaa
- Auttaa meditaatiossa "valaistumisen kokemuksessa"

"Moderni tieteellinen tutkimus osoittaa vakuuttavan todisteen siitä, että Tulsi torjuu stressiä, vahvistaa kestävyyttä, torjuu tulehduksia, alentaa kolesterolia, poistaa myrkkyjä kehosta, suojelee säteilyltä, suojaa mahahaavalta, alentaa kuumetta, tehostaa ruuansulatusta ja tarjoaa reippaat annokset antioksidantteja ja muita ravintoaineita. Tulsi on erityisen tehokas tukemaan sydämen toimintaa, verisuonia, maksaa ja keuhkoja sekä säätelemään verenpainetta ja verensokeria" - Tohtori Ralph Miller, Canadian Dept. of Health and Welfare


Esimerkkejä perinteisestä lääkinnällisestä käytöstä

- Tulsi + valkosipuli + laadukas suola = influenssalääke
- Tulsi + inkivääri = astmaan, keuhkoputkentulehdukseen, flunssaan ja yskään
- Tulsi lehtien pureskelu = torjumaan flunssaa ja vilustumista, suun infektioihin

Tulsi = "Puhtautta, mielen kirkkautta ja onnellisuutta. Aina"

Kuumetta helpottava tulsi tee

- Suodatettua vettä tai lähdevettä
- 3rkl jauhettua tulsia
- Ripaus kardemummaa
- Hunajaa tai steviaa 'cause healing is a sweet feeeeling
- Raakamaitoa loraus

Lisää pieneen kattilalliseen vettä 3rkl jauhettua tulsia ja kiehauta. Mausta kardemummalla ja anna hautua n. 30min. Makeuta lopuksi stevialla tai hunajalla ja lorauta joukkoon aitoa maitoa. Tämän voi ja kannattaa tehdä myös pakuriteepohjaan :)


Kurkuma-kookos kastike

Joka paikan kastike ripauksella tulsia Jason Wrobelin () tyyliin.

1,2 dl kookosöljyä sulatettuna
1/2 tl himalajan suolaa
1/4 tl kurkumajauhetta
Ripaus tulsia
Hieman palmusokeria
Cayennea oman maun mukaan


Tulsi hammastahna

2rkl kuivattua, jauhettua tulsia
1rkl öljyä (esim. kookos tai seesam)

Tulsia suositellaan käytettäväksi myös hammastahnana sen hampaiden terveyttä tukevien ominaisuuksien takia. Ehkäisee pahanhajuista hengitystä ja hammassairauksia. Ikenet tykkäävät myös tästä tahnakäsittelystä.


Superyrttien hyödyllisyys juuri nyt

Ns. superyrtit voi nähdä erityisen hyödyllisinä näin pimeänä ja kylmänä vuodenaikana. Niiden immuniteettia ja mentaalipuolta tukevat kyvyt tulevat todella tarpeeseen Suomen talviolosuhteissa ;) Yrteillä saat helposti lisättyä piristävyyttä ruokaasi kun tuoreruokaa ei ole edes kiven alla ja kaupan nuhjaantuneet salaattiruukut eivät houkuttele.

Talven ruokavalioon kokoaisinkin itse reippaasti lääkinnällisiä yrttejä ja -sieniä, mausteita (erityisesti niitä lämmittäviä), erilaisia ravinnepitoisia ruokajauheita (marjajauheet, juurijauheet, pähkinäjauheet, levät), kuivattuja marjoja/sieniä/kasveja, silloin tällöin laadukkaita lihatuotteita, kausijuureksia ja hapatettuja tuotteita.

Ripauta brahmi-tulsi-ashwagandha kolmikkoa hiukan haalenneen kahvin joukkoon, teehen, raakasuklaaseen, eliksiiriin, smoothieen, kastikkeihin... Piristävyyttä ja energiaa ilman kaloreita :)

Oman tulsini olen hankkinut FitnessFirstiltä. Maku ja vaikutukset toimii omasta mielestä paremmin tässä kuin aikaisemmassa Cocovin vastaavassa, sain myös kahvilassa työskennellessäni palautetta että kys. tuotteen joukkoon oli eksynyt hiekkaa ja sehän narskui ikävästi suussa :D Aiheen tiimoilta oli puhetta myöhemminkin, mutta varmasti asia on korjattu kun superyrtit tulevat taas Cocovin valikoimiin :) FitnessFirstin tuote on kuitenkin täyttänyt kaikki odotukset!

Iherbistä löytää tulsia myös erilaisin tavoin maustettuna teenä sekä kokonaisina lehtinä kuin myös saippuana neem-öljyn kanssa. Jos joku tykkää vielä vierailla pilleripurkeilla niin New Chapterilta löytyy tulsia kapseleina :)

1 kommentti:

  1. It's really great post and nice information about the tulsi.
    and Anybody get right information by your website and your post.
    If you want to more information just click hear
    Tulsi Extract Capsules

    VastaaPoista