perjantai 24. helmikuuta 2012

Ruokailun ulottuvuudet

Lähes jokainen meistä ollaan kasvettu ympäristössä, jossa tähdätään ruokailuun mikä tapahtuu tietyllä kellonlyömällä. Lautasella on ollut aina pasta/peruna/riisi, jokin liha, maitoa, leipää... Kaikki tämä oli itsestään selvää. Jos jokin näistä kellastuneen palapelin paloista puuttui jäi päälle kummastus tai (lähinnä)kuvitteellinen nälkä.

Nyt eletään aikoja, jolloin ruokailu tuntuu olevan evolutiivisesti huippukohdassa. Meillä on loputon valinnanvaramahdollisuus jo ihan lähikaupassa, kun lähetään tietoisesti purkamaan tottumuksia (eli ei enää kuljetakkaan ensin maitohyllylle mistä napataan kaksi rasvatonta maitoa, sieltä leipähyllylle ruisleivän kimppuun, mistä kylmähyllyille leikkeleitä poimimaan..) Olennaista on juuri tiedostaa eli kyseenalaistaa oma käyttäytyminen, jotta sitä voi muuttaa haluamaansa suuntaan. Ruokailu on muutakin kuin kello viiden perhepäivällinen tai mikroruuan lämmittäminen, tämän ääripää voisi olla herbalismi.


Shamaani, muu yrttilääkitsijä tai kotishamaani on kiinnostunut jokaisen yrtin ominaisuuksista ja kaikkien osatekijöiden yhteisvaikutuksista. Hän hoitaa itseään juomalla päivittäin teetä mikä on valmistettu toonisista yrteistä, ja tiukan paikan tullen tai sopivin väliajoin turvautuu voimakkaammin lääkitseviin kasveihin ja sieniin. Samaan aikaan perheen äiti kaataa pussista makarooneja laakealle uuniastialle, valmistaa munamaidon, napsauttaa uunin päälle ja odottaa muuta perhettä syömään.

Kaksi ääripäätä ja kaksi tapaa ruokailla eli tapoja energisoida elimistöä. Toiselta löytyy lautaselta enemmän makroja ja toiselta mikroja sekä näkemykset ruuan luonteesta ovat poikkeavat. Shamanisti toki tiedostaa myös yhteisöllisyydestä syntyvän rakkaudellisen energian vaikutuksen keitokseensa ja makaroonilaatikkoa valmistava stereotyyppinen perheenäiti miettii että "Olisiko sittenkin pitänyt ostaa niitä täysjyvämakarooneja, mutta eihän meidän Olli pidä niistä ja nämä olivat halvempia ja.."

Maailmassa on nyt siis varaa valita. Mainittakoon vielä, että shamaanin ja esimerkin kotiäidin/-isän väliltä löytyy muitakin tapoja syödä ;)

Internetin ansioista kaikki tieto on käsillämme. Internetissä puhuvat lähinnä yksilöiden kokemukset, aikakausi- ja sanomalehdissä puhujat ovat usein rahoitetut tutkimukset tai samasta muotista painetut lääkärit. Tietoa voi jakaa eri tavoin, itse kuulen kaikista mieluiten yksilöiden kokemuksia, kuin tarkastelen enemmän tai vähemmän keinotekoisissa olosuhteissa toteutettuja tutkimuksia.

Aikaisemmin mainitsemistani kotiäiti/-isä ja (koti)shamaani esimerkistä muistutan enemmän jälkimmäistä, nimenomaan koti-liitteellä ;) Olen kiinnostunut muustakin, kuin vatsantäytöstä. Jos haluan hankkia lisää tietoa jostakin asiasta avaan mielummin tietokoneen tai kävelen kirjastoon kuin tarraan viimeisimpään HyväTerveys-lehteen. Syön kuitenkin myös muiden kuin ravitsemuksellisten hyötyjen vuoksi, vahvasti esim. sosiaalisuuden, maun ja tunteiden vaikuttamana. Nautin yrttejä täsmällisesti ja yleiskuntoa ylläpitävästi päivittäin ja pyrin pohtimaan ruokaa valitessani miten se palvelee tulevaa, tuntia, kuukautta ja vuottakin jopa. Valintaan vaikuttaa myös menneisyys, erityisesti se mitä viimeksi söin.

Ehkä uusin juttu on ruuan viihdekäyttö. Tinktuurat sekä yrttiset alkoholicoktailit, raakasuklaat, eliksiirit ja smoothiet voivat olla osa tätä, kuten myös päivittäistä syömistä. Shamaani tietää millä yrtillä saadaan parhaiten tanssijalka vipattamaan ja serotoniinit hyrräämään, kuten myös yleisterveyttä tukevat vaikutukset. Tämä on minusta ehkä hauskin aiheenhaara nykypäivän ruokailussa. Ennen se oli alepan siideri, nykyään vaikka vaniljaiseen öljyinfuusioon valmistettu afrodisiakkinen damiana, eleuthero, mucuna & maca suklaa. Vaihtoehtoja löytyy. Jokainen kuitenkin varmaan myöntää, että kyllä sitä nyt suklaata syö mieluummin ilman tai bileiden kera kuin juo muovipullosta siideriä ;) Ja jos pitää siideristä niin suosittelen valmistamaan oman, esim. kylmästä inkivääri ja vanilja -teestä minkä sekoitat laadukkaaseen kuohuvaan.

Hyvä terveys on hyviä valintoja joka päivä, paras terveys on parhaita valintoja joka päivä. Päivitä nykyisen ja tulevien hetkien elämänlaatusi takia makaroonilaatikko joko shamaanin yrttiliemeen tai edes luomu-makaroonilaatikkoon. Valinta on sinun :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti