maanantai 13. helmikuuta 2012

Salaatinteon abc

On se, että sitä ei ole :) Salaattia tehdessä voi hylkää kaikki säännöt ja seurata himoja ja haluja. Itse tykkään pitää vihreät lehtivihannekset ja/tai yrtit muuttumattomana tekijänä, mutta tämä on vain oma tapa, tosin kaikille hyvä sulavuutta helpottava valinta. Alla joitakin suuntaviivoja mitä voit pitää mielessäsi puisen bambukulhon äärellä.


Makujen tasapaino
Täyttävä ja tyydyttävä ruoka sisältää kaikkia makuja: makeutta, suolaisuutta, happamuutta ja karvautta.


Makea esim. Hedelmät tuoreena ja kuivattuina, hunaja


Suolainen esim. Merisuola, vuorisuola, lihat, kalat, juustot, spirulina,


Hapan esim. Sitruuna, lime, hapatetut vihannekset, laadukkaat etikat, kuivatut happamat marjat kuten aronia ja inka


Karvas esim. Kaakaopavut nibseinä tai muussa muodossa, kurkuma, aprikoosin siemen, villiyrtit


Avarra makujen maailmaa vielä lempi mausteillasi ja tulisilla raaka-aineilla.


Suuntuntuma
Tästä monet kokit ja ravintoterapeutit puhuvat. Ravintoterapeutteja tämä teema kiinnostaa lähinnä täyttävyyden tiimoilta, mikäli ruuasta tavoittaa jotakin pehmeää, kiinteää, kovaa ja rapeaa on ruoka täyttävämpää kuin pelkkä yhden tempun sosekeitto. Kokit taas kiinnittävät huomiota suuntuntuman luoville ulottuvuuksille mitkä muovaavat ruokailuhetkestä elämyksen.

Hae esimerkiksi rapeutta raa'oista vihanneksista, pehmeyttä kalasta, kiinteyttä laadukkaista juustoista ja kovuutta pähkinöistä ja siemenistä.

Makroravinteiden tasapaino
Hyvästä ja täyttävästä salaatista saat rasvoja, proteiineja ja hiilihydraatteja. Salaattivallankumous tarkoittaa tomaatti-kurkku-jäävuorisalaatti -ideologian hylkäämistä ja siirtymistä täyttävien, rasvaistenkin salaattien maailmaan missä yrtit uivat öljyssä ja kimpaleet raakajuustoa piilottavat kasvikset alleen.

Oikeastaan jokainen tekee juuri sellaisen salaatin mikä sillä hetkellä palvelee tarkoitusta. Raikas, kevyt ja virkistävä salaatti syntyy esim. tuoreista hedelmistä ja keveistä vihreistä esim. vesikrassista ja babypinaatista. Jopa ruuansulatusta hellivää mono-tyyppistä ateriointia kannattaa kokeilla. Raskaamman, täyttävämmän salaatin saa aikaisemmin mainitulla salaattiainesten öljyuitto-tekniikalla ja reippaammalla proteiinipitoisuudella.

Hiilihydraatit esim. Kasvikset ja hedelmät tuoreena ja kuivattuina, marjat kuivattuina, hunaja

Proteiinit esim. Spirulina ja chlorella jauheena tai tablettina, liha, kala, raakajuustot, siemenet, pähkinät

Rasvat esim. Kylmäpuristetut kasviöljyt (esim. hamppu, kurpitsansiemen tai oliivi), pastäriomaton voi, avokado, kokonaiset siemenet ja pähkinät, rasvaiset mahd. pienet kalat

.. Alkoholi suositellaan nautittavaksi erillisestä "astiasta" :)

Mikäli olet kiinnostunut ruoka-aineiden yhdistelystä, löydät selkeän mallin täältä (pdf).

Mikroravinteiden kirjo
Tämä on helppo taata sisällyttämällä salaattikulhoonsa kaikkia mahdollisia värejä. Valkoista sipuleista, kirkkaan punaista graavatusta lohesta, oranssia persimonista, mustaa oliiveista, vihreää spirulinasta, violettia laadukkaista kaakaopavuista, keltaista mulpereista, ruskeaa pekaanipähkinöistä ja sinistä AFAsta.
Salaatin nauttimisen yhteydessä on myös kiva napata päivän extra-vitamiinit kuten D-vitamiini, vaikka tässä öljy-muodossa.

Hauskinta on, että koskaan ei tarvitse syödä samanlaista salaattia. Kyllästymisprosentti lähentelee nollaa, toisin kuin peruna/pasta/riisi + liha/kala/kana + kasvikset + maito + leipä margariinilla -tyyppisessä vallitsevassa ruokailuohjeistuksessa ;) Toivotan herkullisia hetkiä salaattien parissa täältä keväisenleväisen lohisalaatin ääreltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti