sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Maqui ja Acai
Acai oli yksi ensimmäisistä superfoodeista mitä Ruohonjuuren hyllyltä nappasin mukaani. Siitä tulikin yksi ekojen raakasuklaasatsien kruunaaja, sen mieto ja hienovaraisen makea maku sopii loistavasti pehmentämään raakakaakaon kitkeryyttä.

Marjat ovat yhtä antioksidanttiruokien kärkikastia. Nauttimalla antioksidanttien kuningas  raakakaakaota yhdessä huippu ORAC-arvon omaavan jauhetun neilikan, kanelin, vaniljan ja marjojen kanssa on käsilläsi melkoinen pitkäikäisyyden tukija. Yhdistä siihen vielä omega-3 niin elinvuotesi kertaantuvat kohisten. Äsköinen oli suorastaan järisyttävän vakava väite, mutta antioksidanttien yhteys pitkään ikään ei ole mikään tuulesta temmattu juttu ;)

Acai pursuaa antioksidantteja, torjuu tulehduksia sekä anemiaa ja syöpää, omaa verta ohentavia ominaisuuksia ja sisältää omega-3 rasvahappoja, A-, B-, C-, ja E-vitamiinia sekä aminohappoja.

Vielä acaitakin paremman makuinen on mielestäni maqui. Kun acain ORAC-arvo on 102,700 on maquin 250,000. Jos maqui päihittää acain antioksidanttimäärissä, sisältää acai taas omega-3 rasvahappoja ja maqui ei. Maquissa on A- ja C-vitamiinia sekä kalsiumia, rautaa ja potassiumia acai-marjaa enemmän. Molemmat ovat hyvä apu elimistön puhdistamisessa ja immuniteetin tukemisessa sekä kumpainenkin tulee Etelä-Amerikasta. Acai kasvaa Amazonin sademetsissä korkeissa palmupuissa ja maqui ikivihreissä pienemmissä puissa. Molemmat ovat alkuperäiskansojen keskuudessa suosittua ravintoa, esim. maqui on tunnettu mapuche-intiaanien joukossa jo satojen vuosien ajan lääkinnällisenä pitkäikäisyyden marjana.

Ajatella että nykyään meillä on mahdollisuus päästä käsiksi maailman kaikkien kolkkien huikeimpiin ruokiin, oppia niiden historiallisista käyttötavoista ja parantavista vaikutuksista. Veikkaan, että goji vs. mustikka -tyyppiset veriset vastakkainasettelut on jo jätetty taakse. Jokainen ravintoasioista kiinnostunut tietää, että yksi olennaisin ruokavalion terveellisyyteen vaikuttava tekijä on monipuolisuus. Ja marjaosastoltakin sitä löytyy. 

Joten sen sijaan että jatkettaisiin tätäkin vertailua kumpi, maqui vai acai on "huikeampi supermarja", nautitaan molempien parhaista puolista muiden marjojen ohella :)Vinkkejä acain ja maquin käyttöön

Koska pian on kesä, on ihan ok haudutella jo mielessään erilaisia kesäisiä virvoitusjuomareseptejä. Lempparini Dr.Martins banaanikookosvesi/Healthforce Spirulina Manna/kookosöljy -juoman ohelle aijon kokeilla ainakin seuraavaa:

400ml kookosvettä
1dl mustikoita
1rkl acai- tai maqui-marjaa
Sitruunankuorta 
Steviaa
Jäitä

Talvella enempi sitten tätä osastoa...

Marjainen Antioksidantti Suklaa

2dl kaakaomassaa raastettuna
1dl kookosöljyä tai kaakaovoita
2-3rkl hunajaa
2rkl suma- tai macajuurta
1rkl acai-jauhetta
1rkl maqui-jauhetta
Ripaus neilikkaa, kanelia, vaniljaa ja suolaa

Toisinaan nautin aamuisin pienen kupillisen "puuroa", johon laitan kaikkia mahdollisia jauheita mitä vain käden ulottuville osuu. Acai ja maqui ovat tässä sulassa sovussa mm. spirulinan, chian, macan, suman, neilikan, kanelin, vaniljan, cayennen, rainforest rushin, ashwagandhan, tulsin, brahmin, triphalan, karpalon, camucamun, hamppuproteiinin ja mustaherukan ja D-vitamiinin kanssa. :) Eikö olekkin pikkuisen houkuttelevampi kuin kasa valkoisia tabletteja?

Acaita ja maquita löydät FitnessFirstiltä ja iHerbistä löytyi hyvänkuuloista acai-mehua.

2 kommenttia:

  1. heippa. Annatko vielä vinkkiä miten teet raakapuuroa?

    VastaaPoista
  2. Heippa Sanna! Mun "raakapuurot" on lähinnä niitä, että blendaan chiahyytelöä ja esim. hampunsiemeniä marjojen kanssa :) Sekaan nakkaan niitä jauheita ym. lisiä mitä sillä hetkellä tarvitsen. Lisään myös hippusen hyvää suolaa, mausteita ja makeutukseen käytän yleensä steviaa, myös hunaja on erinomaista tähän. Jos kiinnostaa pidemmälle viety, mm. liotteluja sisältävä raakapuuron valmistelu suosittelen tutustumaan tämän blogin resepteihin: http://rollit4.blogspot.com/2011/04/tattariluumupuuro-perhekoossa-iii.html

    VastaaPoista