lauantai 20. marraskuuta 2010

Salaatit = Helppoa & Nautinnollista!


Rakastan erilaisia salaatteja. Tykästyn kuitenkin helposti vähän liikaa johonkin tiettyyn reseptiin ja syön sitä sitten päivittäin :D Kuten nyt on ollut tuon papaija-avokado-romaine salaatin kanssa. Voisin syödä sitä varmaan aamupalaksi, lounaaksi ja iltapalaksi...

Mutta jotta ei menisi liian yksitoikkoiseksi, ostin Raw Food Detox Diet -kirjan, jonka on kirjoittanut Natalia Rose. Tämä on pullollaan mitä ihanimpia ruokaohjeita, niin raakaruokia kuin myös siirtymävaiheeseen tarkoitettuja hyviä kuumennettuja ruokavaihtoehtoja. Kirja on muutenkin rakennettu erittäin fiksusti, siitä löytää mm. ohjeet kuinka tehdä fiksuja valintoja ravintolassa, kylässä ja jopa Joulun aikaan. Näistäkin tulossa postauksia... ;) Lisäksi erityisen ilahduttavia ovat ohjeet siirtymävaiheille (5 -> 1) sekasyöjästä raakaruokailijaksi. Hän korostaa, että harvalle sopii yhdessä yössä tapahtuva ruokavaliomuutos (paitsi ihana Angela Stokes sen kuitenkin teki).

Tässä kaksi helppoa salaattiohjetta, joita on aikomus testailla pikapuoliin:

Raaka Coleslaw

1 kuppi pilkottua keräkaalia
1 kuppi pilkottua punakaalia
1/4 kuppia rusinoita
1/2 kuppia "Kultaista eliksiiriä"*

Marinoi kaaleja ja rusinoita Kultaisessa eliksiirissä vähintään tunnin ajan ennen tarjoilua.

* Kultainen eliksiiri

2 kuppia tuoretta sitruunamehua
3 kokonaista valkosipulinkynttä
3 ruokalusikallista muussattua inkivääriä
3 ruokalusikallista soijakastiketta (Nama Shoyu)
1,5 kuppia kylmäpuristettua oliiviöljyä

Guacamole Salaatti

3 Avokadoa (Hass), pieniksi pilkottuna
4 Isoa tomaattia pilkottuna tai 2 kuppia kirsikkatomaatteja halkaistuina
1/2 ruokalusikkaa valkosipulia muussattuna
1 ruukku korianteria pilkottuna
1 ruukku romaine-salaattia
1 limen mehu
2 ruokalusikkaa hunajaa tai 1 stevia paketti (alkuperäisessä ohjeessa suositeltiin agave-nektaria, jota en itse enää suosittele. Lue esim. TÄMÄ)
Suolaa (Celtic Sea Salt, Himalajansuola...) ja mustapippuria (mieluiten vastajauhettuna)

Sekoita kaikki ainekset ja nauti.

Helppous ja nopeus ruokailun kanssa tuntuu olevan nykymaailmassa se juttu. Joskus on kyllä ihanaa pysähtyä ja syödä oikein pitkän kaavan mukaan, juoda viiniä ja seurustella... Mutta arkisin harvoin riittää aika taikka voimat suuremman ruokan kokkailuun, joten raakaruoka on vaan niin loistava ja energisoiva valinta mille tahansa aterialle!

Ja raakaruokailijan tuskin tarvitsee syödä elämänsä aikana kahteen kertaa samaa salaattia, mikäli ei halua! Senverran valikoimaa löytyy tuoreista kasviksista ja hedelmistä. Lempi-salaattiohjeet on kuitenkin hyvä olla takaraivossa luovuuden puutteen iskiessä HeVi-osastolla ;)

Saa nähdä lyökö kumpikaan ylemmistä salaateista tämänhetkisen lempi päivälliseni, jossa on alkuruokana 1 kokonainen hunaja- tai cantaloupemeloni halkaistuna ja lusikalla syötynä, sen jälkeen papaija-avokado-romaine salaatti ja ehkä jälkiruuaksi vielä pari palaa suklaata jos tekee mieli. Kyllä riittää energiaa tuon jälkeen :)

3 kommenttia:

  1. Aika vähäenergisiltä vaikuttavat nuo salaatit. Edellisessä postauksessa kerroit, että tunnet voivasi paremmin raakaravinnolla. Oletko kokeillut elää jonkin aikaa (esim. kuukauden tai enemmän) ilman stimulantteja kuten kaakao/raakasuklaa?

    Omasta kokemuksesta tiedän, että erittäin kasvispainoisesta ruokavaliosta tulee helposti se 'energinen' tai pikemminkin kevyt olotila. Lisätään siihen vielä mahdollinen katabolinen tila, johon elimistö innostuu erittämään vastapainoksi mielihyvähormoneja, niin euforian tunne on valmis (vrt. paastoeuforia). Vuosien päästä ei toisaalta olekaan enää sama juttu, kun stressihormonivarastot on kulutettu loppuun. Kaakao auttaa tehokkaasti potkimaan lisämunuaisia eteenpäin, vaikka vain todellisuudessa peittäisikin ylirasitustilaa.

    Pidä järki päässä, vaikka pelkkään kroppaan ja ruokavalioon ("joka toimii muillakin niin varmaan mullakin") olisikin helppo luottaa. Varsinkin jos syömisten kanssa on joskus ollut ongelmia, niin oma keho ei pitkään aikaan ole se luotettava tiedonlähde.

    Minua kauhistuttaa kun jotkut elävät käytännössä pelkillä raaoilla hedelmillä, olemattomalla proteiinilla ja olemattomilla rasvoilla ja kutsuvat sitä 80/10/10- tai jotain ruokavalioksi (kuulostaa muuten mun anoreksia ruokavaliolta :) ). Lähes poikkeuksetta nämä ihmiset ovat hyvin laihoja ja pitkällä tähtäimellä luultavasti sairaitakin.

    Jos aikoo elää pelkällä raakaravinnolla (jotkut tosin jopa onnistuvat luomaan jotain tasapainoisen suuntaista ruokavaliotakin sillä), niin kannattaisi edes hieman ajatella rasvaa (solukalvojen, eikosanoidien ja hormonien rakennusainetta) ja proteiineja/ välttämättömiä aminohappoja (immuunipuolustus, välittäjäaineet, entsyymit).

    Lisäksi kannattaa ajatella energiamäärää, jos suurin osa energiasta tulee hedelmistä/kasviksista, kuinka suuri osa siitä edes imeytyy? Hedelmät ovat kasviksiakin kuitupitoisempia ja tuskin mikään vitamixkaan niitä atomeiksi pilkkoo. Kuidut ovat kuitenkin polysakkarideja = meillä ei ole niitä pilkkovia ruoansulatusentsyymejä, eli tuskin mikään blenderi siihen paljon auttaa?

    Ihminen ei ole apina. Jos joku väittää että gorillatkin kasvaa isoiksi rehuilla niin unohtavat sen tosiasian, että gorillan ruoansulatusentsyymit pilkkoo vähän eri tavaraa kuin meidän...

    Sorry :D. Tulipas pitkä ajatus vaikka piti kysyä vain paria asiaa. Don't take it personally! Lähiaikoina on vaan hämmästyttänyt mitä ihmiset nykyään oikein syö.

    VastaaPoista
  2. Roxsheena: Syön raakasuklaata ehkä 2krt / viikko jos sitäkään :) En siis päivittäin, miten postauksestani ehkä saattoi ymmärtää! Enkä koe olevani addiktoitunut siihen, en siis himoitse sitä millään tavalla. Ja raakasuklaasta kaakaota on ehkä alle 10% koska korvaan osan carobilla. Plus sitten muut kookosöljyt, kaakaovoit (onkohan tässä kaakaopavun haitallisia ominaisuuksia samalla tavalla?) ja superjauheet.

    Ja omasta painostani sen verran, ettö en ole alipainoinen vaan painoindeksini on pikemminkin normaalipainon ylärajoissa! ;) Eli ei huolta vaikka painoa putoaisikin.

    Ihan totta, että syömishäiriö tausta on varmasti sekoittanut omaa järjestelmää ja kannattaa muistaa se kehon viestejä tulkitessa.

    Ja huomhuom en syö millään 80-10-10 perjaatteella. Eli syön edelleen toisinaan melkein mitä vain, myös kuumennettuja ruoka, maitotuotteita, leipää... Mutta näiden syömisen jälkeen olo ei vaan kertakaikkiaan ole yhtä hyvä mitä raakaruuan jälkeen. Ja raakaruokaa syödessäni on kaloriensaanti monesti ihan 1700-2000 luokkaa :)

    Proteiinieja ja rasvoja pidän tärkeänä. Syön mm. kookosöljyjä, oliiviöljyjä, chlorellaa, kalaa, juustoja, siemeniä ja pähkinöitä.

    Ja joo maailmassa riittää kyllä dieettejä ja fanaattisuutta näiden asioiden kanssa :D Pyrin tosissaan välttämään kaikenlaista hurahtamista... siksi en noudatakkaan mitään tiettyä ruokavaliota :) Kiitos hyvästä viestistä!

    VastaaPoista
  3. Hyvä juttu, vetelin liian nopeita johtopäätöksiä :). Jotenkin vaan tuli jokin *naks* ja piti avautua kaiken maailman hulluista apinadieeteistä!

    VastaaPoista