perjantai 24. kesäkuuta 2011

Nivelrikon hoito


Ruuanlaiton ohella nautin kovasti, kun saan neuvoa ihmisiä terveyttä koskevissa asioissa. Kahvilassa puhetta onkin hankala saada loppumaan jos joku erehtyy kysymään multa terveysasioista... no se taitaa olla ihan hyvä juttu :)

Isällä on ilmaantunut nivelrikon oireita (itselläni myös silloin tällöin, meillä suvussa ongelma) ja kerroin, että omat tulehdukseni saan pois kiinnittämällä huomiota ruokavalioon. Jo viikossa turvotus kaikkoaa oikeiden muutosten (korvaamisen & lisäämisen) avulla. Tässä suositukset erityisesti nivelrikon hoitoon ja muutenkin mielestäni ihan hyviä terveydenhoitovinkkejä itse kullekin :) Ps. nämä menevät siis perus "puhdasta suomalaista ruokaa" syövälle henkilölle, eli monelle lukijalle saattaapi olla vanhentunutta tietoa, mutta itse tykkään päntätä "vanhojakin" juttuja!

Suosi:


- Aamulla ensimmäiseksi paljon (miel. kaivovettä tai lähdevettä) vettä + veteen sekoitettuna sitruunaa ja 2tl MSM

- Marjasmoothie, jossa marjoja 100g, hedelmiä, jotakin vihreetä (esim. tuore yrtti/salaatti/viherjauhe) ja proteiinia (esim. raaka luomukananmuna, luomupähkinöitä, spirulina)

- Hunaja + kaneli yhdistelmä

- Laadukas D-vitamiini -ravintolisä (esim. tämä)

- Villi kala (esim. merilohi. Suuremmat hyödylliset rasvahappopitoisuudet kuin viljellyssä kalassa) ja laadukas kalaöljyravintolisä. Nappaa pari merilevätablettia kalaruuan kanssa, toimii hyvin yhdessä!

- Parapähkinä 2kpl / päivä

- Lisää kasviksia & hedelmiä & marjoja (C-vitamiini tärkeä nivelrikon hoidossa)

- Runsas antioksidanttipitoisuus ruuassa (värit): Punajuuri, mustikka, mustaherukka, tomaattimurska, spirulina, raakakaakao…

- Pakutitee (sis. betuliinihappo joka tulehdusta ehkäisevä)

- Maitotuotteet luomuna (homogenoimattomia). Suosi rasvaisempia maitotuotteita, sillä poistamalla rasva maitotuotteista poistuu siitä samalla rasvaliukoiset vitamiinit (esim. D-vitamiini)

- Luomukananmunat ja luomuliha

- Muista myös hikoilla säännöllisesti :) Iskut vahvistavat luita ja niveliä, joten reipas kävelylenkki metsämaastossa on loistava liikuntamuoto. Kokeile myös nivelille lempeää uintia ja trampoliinilla hyppimistä!

- Herkuttele raakasuklaalla, mulpereilla, Terra juuressipseillä, merisuolalla tai Himalajan suolalla maustetuilla luomupähkinöillä..


Vältä 1 viikon ajan ja tarkastele sen jälkeen olotilaa:


- Valmisruoka (pizzat, hampurilaiset, valmissalaatit, valmiskastikkeet, sinappiketsuppi…)

- Teollisesti käsitellyt rasvat (esim. margariini)

-> Vaihda: Voi (miel. luomu kirnuvoi) , kylmäpuristettu kookosöljy, luomuoliiviöljy tummassa lasipullossa

- Lisäaineet

- Viljatuotteet (erityisesti valkaistu vehnä)

- Valkoinen sokeri

-> Vaihda esim. hunajaan (yhdistä miel. aina kaneliin)

- Peruna

- Stressi!


Ps. Tilasin minitrampoliinin kotiini ja se on paras!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti