perjantai 26. elokuuta 2011

Hormoneja ja hoitoja

Testopuita

Olin eilen Kaisa Jaakkolan luennolla, joka perustui hänen juuri julkaisemaansa Hormonidieetti -kirjaan. Luento oli ihanan hauska ja mukaansa tempaava (pari tuntia meni nopeasti), voisin veikata siis samaa kirjastakin, Veteraaniurheilijan blogista voitkin lukea lisää siitä. Hyviä ajatuksia ja uutta asiaa hormonien osalta sai tähänkin päähän luennolla puserrettua ;) Session lopuksi oli vielä arpajaiset, joissa tarjolla oli Optimal Performancen lahjakortti, 2x Hormonidieetti -kirja sekä monivitamiinipillereitä (jotka Olli kuitenkin tunnisti epäihmisyhteensopiviksi, sisälsi turhia täyteaineita). Tässä teille muistiinpanojani luennolta:

HORMONIDIEETTI / KAISA JAAKKOLA

- Vasta kun kehosi on terve voit laihtua. Terveys on ykkönen.

- Oikeanlainen aamupala (näytti kuvassa aamupalaansa jossa lihaa + kasviksia) virittää aivot optimaalisimmilleen. Syömällä oikeanlaisen aamupalan olet parhaimmillasi heti aamusta. Jos aamupala sisältää pelkkää sokeria aiheuttaa se verensokerin heittelyä väsymystä. Aamupala auttaa tekemään hyviä valintoja myöhemmin päivällä.

- Kehon kuivuus (veden puute) on stressitila elimistölle.

- Hormonit säätelevät kaikkea mitä elimistössä tapahtuu. Ilman hormoneja emme esim. nukkuisi (melatoniini)

- Testosteroni lisää myös naisilla itsetuntoa, suorituskykyä ja motivaatiota. Esim jos vertaa miestä ja naista peilin edessä niin yleensä mies näkee itsensä "alfauroksena" ja nainen taas vähättelee vartaloaan. Johtuu testosteronitasosta.

- Aivot tarvitsevat hormoneja, esim. ajattelu.

- Ikäkaudet ja elämäntavat vaikuttavat hormonituotantoon, esim. puberteetti, vaihdevuodet.

- Nykypäivänä on tavallista että tytöillä alkaa kuukautiset jo 8 vuotiaana. Se on tavallista, mutta EI normaalia. Myös miesten spermanlaatu on heikentynyt selvästi (v. 1987 syntyneillä heikoin). Nämä johtuvat ns. ympäristöestrogeeneista joita meillä on valtavasti, esim. kaikki muovit ja kosmetiikan parabeenit.

- Puolet keski-ikäisistä ovat diagnosoimattomia 2. tyypin diabeetikkoja. Korkea insuliinitaso vaikuttaa muiden hormonien toimintaan.
-- > Syömme itsemme hautaan

- Kun muutut itse, ympäristösi muuttuu. Älä yritä muuttaa ympäristöäsi vaan muuta itsesi! Ympäristö seuraa mukana.

- Lantion seudulle kertynyt liikarasva kertoo onko ruokavalio liian hiilaripainotteinen. Lantion seudulle kerääntynyt rasva voi myös kertoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta, korkeasta stressitasosta tai suolisto-ongelmista. Tiputa insuliinitasoasi ja vähennä estrogeenikuormaasi niin rasva lähtee alavartalosta.

- Stressi (kortisoli) ohjaa rasvaa varastoitumaan vatsan seudulle. "Napaläski" on heijastus korkeasta kortisolitasosta. Jos sinulla on hyvä stressinsietokyky ei rasva välttämättä näy vatsan seudulla.

- Painoa pudottaessa rasva lähtee ensimmäiseksi kasvoista, koska sitä ei tarvita.

- Pussidieetit vievät vain kehoa epätasapainoon. Valitse mielummin elämäntapamuutoksia, joita lähdet toteuttamaan pienin askelin ja joita voit kantaa mukanasi lopun elämäsi ajan. Suuria muutoksia ruokavaliossa jaksaa ehkä 3 päivää.

- Yimääräinen rasva kainaloiden seudulla (mikä näkyy esim. naisille juhlamekkojen kanssa) kielii usein sinkkivajeesta joka aiheuttaa testosteronin muuntautumisen elimistössä estrogeeniksi. Sinkki vaikuttaa elimistössä moniin reaktioihin, tärkeä!

- Jos ojentajissa on liikaa rasvaa (allit) niin nosta testosteronitasoasi.

- Jos selässäsi on liikaa rasvaa se saattaa kertoa siitä, että syöt liikaa hiilihydraatteja ja sinulle sopisi paremmin matalahiilarinen ruokavalio.
-- > ruoka vaikuttaa meihin eri tavoin. Toisille sopii paleo, toisille hedelmiin painottuva dieetti jne.

- Paksut pohkeet kertovat matalasta kasvuhormonitasosta.

- Reidet heijastavat naishormonikuormaa. Monilla miehillä varastoituu rasva nykyään reisien seudulle, mikä kertoo liiasta estrogeenistä.

- 80% suomalaisista on vatsaongelmia.

Tehoa aineenvaihduntaan:
1. Nuku enemmän & paremmin
2. Optimaalista ravintoa - aamupala kuntoon
3. Liiku fiksusti: Kerrot minne ravinteiden pitää mennä (Jaakkola painottaa painoharjoittelua)

- Kun kiihdytät aineenvaihduntaa, rasva lähtee palamaan

- Kasvuhormoni auttaa polttamaan rasvaa (siksi uni tärkeää)

- Jos sinulla ei ole vatsahappoja (harvoin nälkä, ruoka ei sula) eivät ravinteet imeydy.

- Heitä vaaka mäkeen -- > Ei kerro oikeasti mitä muutoksia elimistössä tapahtuu. Esim rasvaprosentin suhde lihasmäärään.

- Hyvä miettimisen aihe: Jos jatkan näillä elintavoilla, mitä minulla on 5 vuoden päästä?

-
Jos itse en ole kunnossa, en voi auttaa ketään.

-------

Ennen luentoa kävin ihanan Helenen luona
Beauty Spa Eirassa kasvohoidossa & ripsien värjäyksessä. Helene teki mulle ravitsevan kasvohoidon Algoanen tuotteilla. Vaikka hoitoa mainostetaan ikääntyneelle iholle niin Helene kertoo hoidon sopivan kaikille ketkä hakevat kuulautta, tasaisuutta, tasapainoa ja kosteutusta iholleen. Erityisen hyvä henkilöille joilla on pintakuivuutta (kuten minulla). Parasta hoidossa oli laventeli-piparminttu-naamio joka avasi hengitystiet ja kirkasti kuorinnan sekä vulkaanisen naamion ohella ihoni super kuulaaksi! Jälkeenpäin iho todella tuntui ravitulta on edelleen silkin pehmeä, eikä sitä meikkiäkään ole paljoa tarvinnut käytellä ;) Algoane on kuitenkin jäämässä Span valikoimista pois ja sainkin testattavakseni Neoderman tuotteita. Näistä tulossa jatkossa käyttökokemuksia ja tarkempaa infoa!


Nyt hauskin osuus:

Helene tarjoaa
ravitsevan kasvohoidon blogini lukijoille hintaan 65e (normaali 78e).

Hoito tehdään laadukkailla luonnonkosmetiikkatuotteilla. Hoito on hellä eli se ei sisällä voimakasta puhdistusta (ellet niin erikseen toivo), joten se sopii hyvin tehtäväksi ennen tärkeääkin tapaamista. Iho on heleä, sileä ja väri tasainen - mikäs sen parempi meikinaluspohja, jos sellaista malttaa vielä hoidon jälkeen laittaa! :)

Varaa aikasi:

Helene Wasenius
Beauty Spa Eira, Telakkakatu 3 A 13, 00150 Helsinki
p. 040-776 5683

Sain myös kokeiltavaksi näitä, katotaan miten mun käy ;) Infoa luvassa!

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista asiaa! Minulla on tunnustus blogissani sinulle :)!

    VastaaPoista
  2. Kiva että olet postannut aiheesta!

    Olin myös samaisella luennolla ja tunnistan itseni todellisena hormoniepätasapaino-möykkynä Kaisan luennon perusteella! Ostin myös kirjan ja luen sitä parhaillaan.

    Toisaalta luento sai hämmennyksiin muutamien kysymysten osalta. Sehän oli oodi vähähiilariselle, runsas proteiiniselle ruokavaliolle joka suurinpiirtein korjaa kaikki epäkohdat. Onneksi kuitenkin korostettiin myös yksilöllisyyttä, eli on ihmisiä ja kehotyyppejä joille sopii hieman enemmän hiilarit. Ymmärsin kuitenkin että juuri tuo runsasprotskuinen, low carb-ruokavalio olisi meidän suomalaisten juttu. Vähän jäi harmittamaan että kukaan ei kysynyt Kaisan mielipidettä raakaruokavaliosta. No, eipä tullut itsellenikään mieleen....Raakaruokavalio karsii pois vieläkin tehokkaammin ravinnostamme epätoivottuja raskametalleja, hormoneja ym.

    Entäpä runsas lihansyönti -> kehon happamoituminen->syöpäriski...? Onko proteiinipitoinen ruokavalio kehoa voimakkaasti kuivattava? Teollisten proteiinijauheiden ja monivitamiinin tarve?

    Huomaan kyllä itsekin että jos lisään varsinkin eläinprotskua ruokavalioon, nälkä pysyy paremmin pois ja keho tiivistyy, varsinkin jos yhdistää painoharjoitteluun, mutta onko jatkuva proteiinin "ylikäyttö" sittenkään terveellistä, eettisyydestä puhumattakaan...

    Nämä ovat näitä asioita jotka tappelevat varmaan ikuisesti keskenään ja aiheuttavat ihmisissä hämmennystä.

    Muuten tykkäsin kyllä Kaisan luennosta ja hänen tyylistään tuoda asioita esiin maanläheisesti. Huomaa että hän on ollut Paula Heinosen opissa ;-)

    VastaaPoista
  3. Eámanë Ringëril: Kiitos paljon ihana! :)

    Satu: Joo itse olisin myös kaivannut varsinkin lihan osalta pientä kyseenalaistamista koskien juuri tuota proteiinin liikasaantia, mahdollista syöpäriskiä, ph-tasapainoa sekä laadun & puhtauden korostamista erityisesti tämän kohdalla. Ja itse olen ymmärtänyt, että aminohappoja (joita on juuri esim. siinä lehtivihreässä) tulisi hyödyntää rankemmin kuin "valmiita proteiineja". Yleensähän ruoka on sitä "puhtaampaa" / helpommin elimistön käsiteltävissä olevaa mitä lähemmäs alkupäätä ravintoketjussa menee.

    Laihduttaessa uskon myös kyllä tuohon, että proteiinin määrää voi kokeilla lisätä, koska se tosiaan täyttää & pitää nälän poissa pidempään. (Mutta lihalla ja lihalla tosiaan on eroa!)

    Hyvä kuitenkin, että Kaisa korosti sitä, että olemme erilaisia. Toisille käy toinen ja toisille toinen, tulee löytää se juttu mikä toimii itsellä.

    Mutta Joo, hyvä luento kaikin puolin! Asiat jäivät mieleen ja teki mieli pyöritellä Kaisan sanomia päässä jälkikäteenkin :)

    VastaaPoista