keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Ensimmäinen paastoni



Aamun ensimmäinen kookosvesi maistui ravitsevalta ja nostattavaimmalta ikinä, johonkin aikaan aterian sijaan nautittu tomaattimehu vei melkein taivaaseen ja pakuri-pökkelökääpätee energisoi enemmän kuin raakakaakao koskaan. Mm. tätä oli 5pv kestänyt pieni paastoni, mutta mukaan mahtui myös heikkoa oloa ja voimattomuutta jopa siihen pisteeseen, että en jaksanut nostaa itseäni sängystä ylös. Alotetaanpa alusta ja syistä miksi lähdin koko touhuun :)

Paasto oli pyörinyt jo pidempään mielessäni, halu päästä kokemaan "jatkuva energinen olo", "euforia" ja "mielen solmujen avautuminen" oli kova. Motivaatio aikaisemmilla kerroilla ei ollut kuitenkaan tarpeeksi kova viedäkseni sitä edes päivää pidemmälle. Kaipasin kuitenkin jonkinlaista epämukavuusalueelle menoa ja sitä kautta kasvattavia kokemuksia. Koska paaston tekeminen kolkutteli mielessä aika-ajoin päätin viimein hiljentää sen yksinkertasesti meiningillä: niskasta kiinni ja toteuttamaan :) Pakkasin vehnänorasjauheet ja mehut laukkuun ja suuntasin luonnon keskellä, mökille saareen.

Ensimmäinen päivä sujui todella hyvin, ei mitään ongelmaa. Päätin ekana päivänä syödä nesteiden lisäksi tuoretta ananasta vauhdittaakseni vielä ruuansulatusta ennen kokonaan nesteille siirtymistä. Toinen päivä olikin sitten ensimmäinen, pelkillä nesteillä elelty päivä. Ja energiaa piisasi edelleen loistavasti! Kolmantena ja neljäntenä päivänä olikin sitten ne heikotuspäivät, jolloin veden hakeminen kaivolta ja puiden kantaminen saunaan tuntui miltei mahdottomuudelta. Kolmas päivä olikin melkein puhtaasti makuuasennossa vietetty lepopäivä, neljäntenä kykeni taas saunaan :) Viidentenä, eli viimeisenä päivänä (tänään) havaitsin aamulla viimein sitä odotettua hyvää oloa ja energiatasojen nousua. En kuitenkaan aijo tällä kertaa viedä paastoa tätä viittä päivää pidemmälle.

Mitä join paaston aikana?


- Kookosvettä
- Biottan kasvismehuja (makuina oli Tomaatti, Vihannes, Breuss ja Porkkana)
- Pakuri-Pökkelökääpäteetä
- Yrttiteetä, valkoista- ja vihreää teetä (1 kuppi ekana päivänä)
- Kaivovettä

Lisäksi nautin parina päivänä 1-2tl hunajaa kera kanelin ja karpalojauheen sekä ripauksen Celtic Sea Salttia melkein joka päivä. Pakuriteen joukossa meni usein cayennea. Hami, se ohranoras tahtoi unohtua melkein aina kookosvedestä :D


En pitänyt mitään säännöllistä aamupala/lounas jne. rytmiä vaan join mitä kulloinkin teki mieli. Aika vakituiseksi rytmiksi tuli aamun aloitus runsaalla vedellä, jonka jälkeen kookosvettä (+ohranoras) ja myöhemmin kasvismehuja ja teetä, sekä halutessani pieni määrä suolaa tai hunajaa.

Muita puhdistusta vauhdittavia juttuja oman paaston aikana olivat suolihuuhtelut joka päivä, kuivaharjaus ja ahkera saunominen. Hemmottelut kokovartalo-kookosöljyhoidoilla saunan päätteeksi olivat paikallaan. Kannustankin hellimään itseäsi erityisesti paaston aikana, kaikenlaiset kasvohoidot/kehon kuorinnat/jalkakylvyt yms. tuovat valoa siihen raakasuklaattomaan arkeen ;)

Luonnon läsnäolo ja hiljaisuus olivat itsellä myös tärkeitä paaston onnistumisen kannalta. Uni oli syvää, nukuin n. 9-10h päivässä ja aamusta iltaan mieli sai lepoa järvimaiseman äärellä. Maadottuminen ja venyttely nurmikolla ei olisi kaupunkiolosuhteissa onnistunut yhtä helposti. Ja se oma rauha, että saa keskittyä vaan omaan itseensä oli erityisen tärkeä. Ruoka pyöri mielessä aika useasti ja tuntui, että jokainen kaveri herkutteli sillä aikaa ties millä raakakermoilla ja -suklailla :D Mutta keskittymällä muihin asioihin ja sulkemalla ne ruokablogit sai nälänkin ihan hyvin pois mielestään.

Höpistiinkin tänään paastoguru ( ;) ) Mintun kanssa puhelimessa ja hän totesi oivaltavasti, että paaston aikana ilmenevät olotilat riippuvat osin myös paastoajan ruumiinrakenteesta. Luonnostaan raskaampirakenteinen pystyy jatkamaan paastoa helposti vaikka 2 viikkoa (ja onhan niistä vielä pidemmistäkin suorituksista kuultu) kun taas heikompirakenteiselle tulee helpommin heikotuksia ja huonoa oloa. Eli kannattaa tämäkin asia tiedostaa ennenkuin ryhtyy mehuilemaan tai miettii paaston pituutta :) Itselleni tämä 5 päivän mittainen sessio tuntui olevan juuri sopiva, ainakin näin ensimmäisellä kerralla.

Jos sinua kiinnostaa paasto, niin suosittelen tekemään kaiken mahdollisimman helpoksi sen ajaksi. Osta kaikki mehut ja muut paastovermeet valmiiksi. Tutustu muiden paastoajien kokemuksiin ja ennenkaikkea, ryhdy projektiin kiinnostuneena ja halukkaana. Kiukkupaasto ei välttämättä ole paras juttu :) Aloittajalle hyvä nyrkkisääntö on aloittaa korkeintaan viikon mittaisesta paastosta. Anna kehosi tottua kevyempään ruokaan vähintään pari päivää ennen paaston aloittamista: syö helposti sulavaa ja ravitsevaa ruokaa, kevyissä määrin. Itse söin pari paastoa ennakoivaa päivää lähinnä hedelmiä ja raakapuuroa mm. hamppuproteiinista, mesquitesta, kaakaosta, macasta, spirulinasta, mausteista ja steviasta.

Olen jo haaveillut päättäväni paaston huomenna kookosvesi-kookosöljy-banaani-spirulina -smoothiella ja myöhemmin teen jonkun ihanan ruokaisan salaatin. Olen kuullut vatsanväänteistä, turvotuksista ja yleisestä tuskaisuudesta johtuen paaston jälkeisestä liiasta syömisestä, joten pyrin kaikin voimin pitämään huomisen ruokailut kohtuullisena, mutta tyydyttävän ravitsevana :)

Kaikenkaikkiaan olen tällä hetkellä erityisen ylpeä itsestäni, koska pystyin tähän! Olo on tällä hetkellä rauhallinen, kirkas ja kevyt. Haaveena olisikin pitää joka viikko yksi mehupäivä, yksi hyvä tapa kunnioittaa kehoaan antamalla sille hetken lepo :)

3 kommenttia:

  1. Et puhunut suolihuuhtelusta mitään. Kai teit niitä aamuin illoin?!

    VastaaPoista
  2. No perskutarallaa - mainitsitpas ne! :)

    VastaaPoista
  3. Erikoista. Olen joutunut pohtimaan omaa kehoani aika paljon lukiessani muiden kokemuksia paastosta. Ne poikkeavat kokonaan omista kokemuksistani.

    Itse olin viime marraskuussa (olin thaimaassa joogaamassa 35 päivää ja aloitin tämän paastolla) elämäni ensimmäisen kerran paastolla seitsemän päivää. Aamulla sai melonimehua spirulinen kanssa ja nonimehua. Pitkin päivää kookosvettä(tietenkin suoraan siitä kookoksesta), detox-teetä pari kertaa päivässä (jos muisti) ja myös aamun jälkeen pari kertaa melonimehua(ilman spirulinaa). Illalla kirkasta kasvislientä, johon sai lisätä suolaa ja paprikajauhetta.

    Ei minään päivänä eikä hetkenä heikottanut, vaikka astanga tunti oli joka aamu klo.8.00 (1,5 tuntia). Tämän lisäksi kävelin täydessä helteessä jyrkän vuoren rinteen ainakin kertaalleen ylös ja alas (kävin rannalla uimassa), illalla osallistuin rauhallisempaan hathajoogaan (en joka ilta muistanut, silloin olin uimassa ja ottamassa aurinkoa). Olen 100 prosenttinen lihansyöjä ja syön paljon. Lisäksi olen hoikka. Minä en ole ikinä voinut näin hyvin, kuin tuon seitsemän päivän aikana. Toivon kokevani tuon vielä uudelleen. Toisena päivänä oli kylläkin hieman nälkä, mutta kolmantena päivänä elämä voitti ja hehkuin. Neljäntenä päivänä oli maksan- ja munuaisten puhdistus (siihen tarkoitetun juoman nauttiminen, sekä epson-suola juoman nauttiminen). Loput päivät menivät niin nopeasti, etten niitä edes muista.

    Ystävät rakkaat. Mitä tämä puhe on heikotuksesta ja sänkyyn jäämisestä? Olen törmännyt samaan lukiessani näitä blogeja paastoista. Minä haluaisin tietää, voiko se olla niin, että ihmiset ovat näin valtavan erilaisia. En tosiaan ole milloinkaan tuntenut itseäni yhtä virkeäksi, elinvoimaiseksi ja puhtaaksi. Suolihuuhtelu tehtiin kaksi kertaa päivässä ja laitoin nestettä suoleen joka kerta 1,7 litraa -katsoin tarkkaan ja jopa tein kuvasarjan tästä sessiosta - eli ilmeisesti aika paljon, ei ainakaan vähän tuo 1,7 litraa. Voisiko se olla syy hyvään vointiin? Pidin nestettä sisälläni 20-30 minuuttia.

    Saimme lisätä tuohon suoleen laitettavaan nesteeseen joko sitruunaa, kookosöljyä, seesamiöljyä, valkosipulia tai kahvia. Näitä kaikkia tuli kokeiltua. Seesamiöljystä en pitänyt, mutta kahvi oli hyvä kokemus (muuten en juo erityisen paljoa kahvia, enkä ole siitä riippuvainen). Karkkia en syö oikeastaan koskaan, joten en sitä nytkään kaivannut. En pidä mistään makeasta. Kaikkein kovin paikka oli viidentenä päivänä kun näin olut pulloa avattavan:), se olikin ainoa oikein mieleen jäänyt asia. En tietenkään polttanut, enkä käyttänyt alkoholia paaston aikana, eikä tupakoinnin lopettamisessa ollut pienintäkään ongelmaa vaikka poltan tavallisesti päivittäin. Myös alkoholia nautin normaalina arkena jonkin verran päivittäin (ruoan kanssa pitää olla viiniä). Ihan tekisi mieli ottaa yhteyttä johonkin ravintoterapeutti-ihmiseen/asiantuntijaan ja kysyä, mistä nämä näin suuret erot kehon reagoinnin suhteen johtuvat!!!!!!

    Mitä tulee paaston aloittamiseen, niin en siihen laskeutunut, vaan kun aloitin sen, niin aloitin. Seitsemännen päivän jälkeen (kellon tarkasti seitsemän vuorokautta) söin mitä söin ja yöllä nautin jo sen yhden oluenkin sekä hampurilaisen(joita en muuten tuon matkan aikana sitten syönytkään, thaimaalainen ruoka on niin hyvää, ettei länsimaisia hömpötyksiä tarvitse). En voinut huonosti, vaikka toimin noin typerästi. Ensi kerralla viisaammin, sillä eihän se terveellistä voi olla vaikkei mitään oireita tullutkaan.

    Mikäli jollakulla samanlaisia(yhtä helppoja) kokemuksia, olisi niistä kiva kuulla.

    VastaaPoista