lauantai 22. lokakuuta 2011

Hyödyllisiä juttuja treenaajille

Saattaa olla, että itsekin olen viimein päässyt kärventymään kunnolla urheilun liekeissä parin vuoden tauon jälkeen! Eli urheilu ja itsensä haastaminen maistuu juuri nyt erityisen hunajaiselta.

Tällä hetkellä tähtäimenä on lisätä tavoitteellisuutta ja selkeyttä omaan treenaamiseen. Olen innostujatyyppiä, joskus saatan liikkua viikon ajan melkein joka päivä jonka jälkeen seuraa toinen viikko tai kaksi tekemättä mitään erityisen liikunnallista. Ja tietenkin elämäntilanteet ja asuinkaupungit vaihtelevat, mutta treenin ei silti tarvitse tauota. Lenkkarit ja juoksuhousut voi pakata mukaan aina :) Ja jumppakuminauha on muuten loistava keksintö.

Sen sijaan että tekisin kuntosalilla aina saman sarjan, johon kuuluu paljon toistoja matalilla painoilla, olisi nyt tarkoituksena jakaa treenaaminen pitkin viikkoa "ylä- ja alaosastolle". Eli toisena päivänä pääpaino alavartalon kestitsemisessä ja seuraavana taas ylävartalo. Unelma treeniviikkooni mahtuisi vielä tanssillisia tunteja, joogaa sekä luonnossa juoksemista. Kävin viime talvena säännöllisesti Hotjoogailemassa, ja suosittelen!

Kun ruvetaan rakennushommiin tarvitaan myös oikeanlaiset ja tietenkin laadukkaat työkalut. Eli ravitsemuksen hionta kuuluu asiaan!

Omalla kohdallani se tarkottaisi hunajamäärien (syön hunajaa paljon) karsimista stevialla sekä annoskokojen pienentämistä että ruokailun säännöllistämistä. Muuten analysoituani päässäni päivittäisiä syömisiäni koin että muutoin se on ihan kunnossa. Nyt ruvetaan ottamaan superfoodeistakin todelliset kyvyt irti urheilun kautta :)

Aamut kannattaa aloittaa vireystilaa nostavilla ja treeni-intoa kasvattavilla doupeilla. Jos sinulla on tapana nautiskella raakasuklaalla illalla, suosittelen sen siirtämistä aamuun tai päivälle! Illan aikana kannattaa nauttia mahdollisimman tasapainottavaa ja rakentavaa ruokaa, jotta pääsisit nauttimaan mahdollisimman laadukkaista unista. Stimulanttien kiskominen kuuden jälkeen kannattaa jättää vain niihin spesiaali öihin jolloin kaivataan tanssikuntoa ja energiaa huidella menemään läpi yön :)

Pari omasta mielestä parasta stimulanttia ennen treeniä, eli lisää intoa luonnollisen kemiallisesti ;)

- RaakakaakaoJos olet herkkä stimulanteille tai muuten haluat tasapainottaa nousuja ja laskuja sekä hakea pitkäkestoista vireystilaa niin tuunaa yllämainittuja esim. yrteillä ja synergioivilla mausteilla. Mesquiten sisältämä tauriini on hyvä apu varsinkin kaakaopiikkien lieventämisessä! Samaa tarjoavat mm. ashwagandha, vanilja, goji ja spirulina.

Rakennusaineet

- Spirulina. Tätä olen lisäillyt lähiaikoina jatkuvasti vähän kaikkialle: ripotellut salaattiin ja suklaamassan joukkoon. Omassa käytössä on hyväksi havaittu, ja muidenkin ylistämä Spirulina Azteca. Saman merkin Mannasta tulee ihanaa juomaa Dr.Martins banaanikookosveden ja kookosöljyn kanssa :)


- Laadukkaat ja pidemmänkin päälle kehoystävälliset proteiinijauheet. Omassa käytössä on tällä hetkellä hamppuproteiini. Seuraavaksi lähtee testiin Sunwarriorin proteiini.

- Luomuliha. Nyt pitäisi saada luomukanaa ja riista on tietysti paras vaihtoehto :) Villieläimen tai oikeanlaisissa olosuhteissa kasvaneen eläimen liha taitaa olla yksi parhaista testosteroniboostereista. Itse olen ollut n. neljä vuotta kalaa syövä kasvissyöjä, mutta vähän on mielessä pyörinyt että jos kokeilisi riistaa ja luomukanaa omalla lautasella. Saas nähdä!

- Papujen toimivuutta kannattaa omalla kohdalla testata. Ei välttämättä ihmisyhteensopivimmasta päästä, mutta helppo & halpa proteiinin lähde. Härkäpavut taitavat olla parhaiten sulava vaihtoehto niiden pitkän käyttöhistorian takia.

- Luomurahka. Itse rakastan rahkan makua ja siksi omaan ostoskoriin välillä sitäkin eksyy. Ja nyt hyvillä mielin, koska Juustoportti on vihdoin tuonut maitohyllylle luomun rasvattoman maitorahkan! Ps. Vertaa "proteiinipommi" rahkan 11g / 100g proteiinisisältöä spirulinan 60-70g / 100g :D

- Laadukkaat kylmäpuristetut öljyt. Kookosta, oliivia, hamppua... tai Udo's DHA:ta! Hyvien rasvojen lähteenä muista myös avokadot ja liotetut siemenet & pähkinät.

Muita erityisen hyviä lisiä

- Liquid Light Sunwarriorilta takaamaan ravinteiden tehokkaan imeytymisen

- D-vitamiini. Reilut överit siitä!

- Kookosvesi, erityisesti palautusjuomana

- Pakuritee ja muut lääkinnälliset sienet immuniteettia tukemaan teenä, jauheena, kapseleina...

- Laadukkaat viherjauheet aminohappoineen, kuten Ormus supergreens tai Pure Synergy. Vihreälle pääpaino ravinnossa ;)

- Adaptogeenit: esim. shizandra, maca, ashwagandha


- Laadukkaat, mineraalirikkaat suolat

- Muut rasvanpolttoa tukevat lisät kuten cayenne ja vihreä tee

- MSM rakennusaineeksi ja tehostamaan palautumista


Nyt fiilistellään, että miltä se tositreenaaminen (joku varmaan nauraisi tässä kohtaa jos tietäisi vaikka kuntosaliohjelmani) maistuu ja jos hyvältä, sillä jatketaan. En enään aijo ryhtyä mihinkään, jossa en ole sataprosenttisesti sydämellä mukana. Et kai sinäkään? Katsokaa mitä ihmiset katuvat eniten kuolinvuoteellaan.

There is only one success -- to be able to spend your life in your own way.
- Christopher Morley

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti