maanantai 31. lokakuuta 2011

Ajatuksia karppaamisesta


Karppauksen väheksyminen tosiaan on äärimmäisen hassua.

Peruna, riisi, pasta, viljat... Esimerkiksi tämä nelikko, jota nk. karppaat välttelevät on todella ravinneköyhää ruokaa verrattuna esim. kasviksiin, hedelmiin, marjoihin ja lihaan jotka VHH-ruokavalio taas sallii.

Eli ravintoaineiden saanti yleensä kasvaa automaattisesti kun jätetään turhat, tyhjät energianlähteet vähemmälle. Vähennetään yhtä makroravinnetta ja lisätään tiheitä mikroravinnepitoisuuksia sisältäviä ruokia. Karppaushan on ihan mahtava juttu!

Enemmän ravinteita keholle ja sairastavuus vähenee, elinvoimaisuus lisääntyy. En ymmärrä miksi ravitsemusasiantuntijat (?) ovat niin huolissaan tästä "vaarallisesta villityksestä". Karppaus on vaarallista vain lääkefirmojen tilipussille.

Rasvapelko harvoin vallitsee karppaajan mielessä. Karppaajat yleensä suosivat esim. maitotuotteiden kohdalla rasvaisempia tuotteita. Kevyttuotteiden myynti on rojahtanut alemmas ihmisten kiinnostuttua vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Maitotuotteiden hyödyllisyys perustuu ainakin omissa silmissä juuri maidon rasvoille ja hyville bakteereille, mitkä ovat maitoa hatarasti muistuttavista kevyttuotevalmisteista potkittu pois. Siis taas yksi huippu juttu karppaus"trendissä".

Valkoisen sokerin addiktoivuus on ollut myös puheenaiheena. Sitä verrataan huumeeseen. Karppaaja välttelee tätäkin. Hienoutta!

Karppaaja, joka pitää mielessään laadun on mielestäni aika oikeilla jäljillä parhaimman mahdollisen ravitsemuksen tiellä. Korkealle prosessoituja tuotteita, kuten tehotuotettua lihaa ja teollisuusmaitotuotteita nauttiva karppaaja ei taas välttämättä ole sillä ravinneköyhyys, lääkeainejäämät, lisäaineet yms. ongelmat (eettisyyskin) ovat olemassa näissäkin tuotteissa.

Kun eläimet kasvavat mahdollisimman luonnonmukaisessa ympäristössä ja syövät niille sopivaa ruokaa on liha myös ihmiselle edullisinta, riista on tästä parhain vaihtoehto. Kun kasvi kasvaa ravinnerikkaassa maassa eikä sitä suihkuteta myrkkysuihkeilla sopii se myös ihmisen elimistölle eikä kuormita sitä turhaan.

Karppaajan kannattaa huolehtia myös rasvatasapainosta, erityisesti omegoista. Reippaasti omega-3sta ja omega-6 mielummin vähemmälle (länsimaisessa ruokavaliossa kuutosta suhteessa kolmoseen on liian paljon). Eli chiaa, hamppua ja laadukkaita kalaöljyjä lautaselle :)

Tiivistettynä karppaukseen hellästi nojaava laatutietoinen, ravintotiheydestä ja rasvatasapainosta huolehtiva ruokavalio on yleensä paras vaihtoehto. Oli lihatuotteita mukana tai ei, ilmankin pärjää. Lihan voi korvata spirulinalla ja chlorellalla, vihreillä lehtivihanneksilla, pähkinöillä ja siemenillä. Käytin termiä "hellästi nojaava" sillä liika tiukkuus ja ehdottomuus on rajoittavaa ja aiheuttaa yleensä turhaa stressiä, mikä ei ole kenellekään hyväksi :) Sitäpaitsi kaikki fiksut syö hunajaa oli se veehoohoota tai ei ;) Kun perusajatus on ravinnetiheässä ruuassa ei perunat joskus lautasella romauta terveyttäsi, päinvastoin. Perunamuussihan on hyvää!Pee Puska kääntyy ennenaikaisessa haudassaan (anteeksi tökeryyteni) jos näkisi tämän lautaseni ja sen sisältämän pahan kovan rasvan määrän ;) Lehtikaalia, spirulinaa, avokadoöljyä, hampunsiemeniä, kotimaista vuohenjuustoa, voita, mausteita, hunajaa... Nam!

5 kommenttia:

 1. Juuri näin Maija! :) Harmi kyllä, aika momi vaan ei vieläkään pidä laatua määräävänä tekijänä ravinnossa. Lihan tehotuotanto kukoistaa karppauksen ansioista, eli siltä kantilta katsottuna karppaus on täysin ekologisesti kestämätön elämäntyyli. Vielä kun lihan käyttö kasvaa hurjaa vauhtia Intiaa ja Kiinaa myöden, niin voi meidän raiskattua maapallo parkaamme... Mutta laatutietoinen, kasvispainotteinen ja hellä karppaus tosiaan on se juttu! :)

  VastaaPoista
 2. Maija: Aivan! Ku sen laadun pitäis olla juuri se merkittävin tekijä :) Laatu kun meinaa varmasti monen silmissä alkuperäisyyttä ja puhtautta. Laatu -ajattelua näkyy edelleen tosi vähän medioissa, tosiaan kohistaan vaan makroista että mitä niistä pitäisi välttää ja mitä syödä. Tosi oleellista on kuitenki sen kasvin tai eläimen kasvuolosuhteet :)

  VastaaPoista
 3. arvatkaa kuka tän 'trendin' pisti liikkeelle? Jenkkien lihateollisuus : )
  karppaajista pittää sanoa semmonen negatiivinen sana, et vaikkakin ne välttelee esim. valkosokeria, ni se korvaava vaihtoehto ei välttämättä oo yhtään sen parempi.. sit kiskotaan aspartaamia kaksinverroin, eikä voida syödä hedelmiä/marjoja kun niissä on (iik!) hiilareita : < mutniin. emmä tied. jos jotain positiivista ni se, et koko vitun leipäteollisuus on aivan paskana :DDDDDDDDDDDD moro leipätiedotukselle

  VastaaPoista
 4. Joo karppaajia kuten ihmisiäki on niin eri muottiin :) aspartaami on kyllä omissa silmissäki ehottomasti haitallisempaa kuin sokeri. Toivottavasti aspartaamin vaarallisuus tulee PIAN laajempaan tietoisuuteen. Tein äskön maustettuu rahkaa luomurahkasta, steviasta ja vaniljajauheesta: vähintään yhtä herkullista ku mikään kaupan valmis-aspartaamirahka! maistuis karppaajallekki ;D

  VastaaPoista
 5. Eli perjaatteessa sillä ei ole merkitystä oletko "karppaaja" vai mikä. Sillä on merkitystä kuinka ravintotiheää ja puhdasta ruokaa syöt, oli se vähähiilarista tai ei. Tämän päivän eniten nautitut hiilarit tai ylipäätänsä ruat sattuvat olemaan ravinneköyhät peruna, pasta, riisi, viljatuotteet, sokeri. Eli karppaaja on jo ottanut yhden askeleen kohti alkuperäisempää ja voimakkaampaa ruokavaliota ;)

  VastaaPoista