torstai 1. joulukuuta 2011

Hymyjä pimeyden keskelleVälillä huomaa selkeästi, kuinka mieli menee matalaksi ja valon kaipuu on kova. Tässä muutamia omia hymyjen aiheuttajia joulukuiseen pimeyteen :)

- Mukillinen joulun tuoksuilla maustettua pakuriteetä. Kanelitangot, kokonaiset neilikat ja kardemummansiemenet, shizandra-marjat, mustapippuri ja mustaherukat tuoreina ja kuivattuina tuovat Joulun hetkeesi. Pikkujoululainen kaataa mukaan vielä laadukasta punaviiniä tai vaikka pakurin vierelle ripauksen muita lääkinnällisiä sieniä.

- Kun luonnon valo on vähissä, niin onneksi voi tyytyä nauttimaan sitä nesteenä. Liquid Light auttaa täällä avaamaan silmät ja piristämään milloin tahansa kun pientä extra virettä tarvitaan. Auringon valossa kylpeminen niin kauan kuin mahdollista erityisen suositeltavaa ja D-vitamiini purkistakin on myös aito aurinkovitamiini ;)

- Suklaa. Alkuperäisistä, puhtaista raaka-aineista käsin valmistettu raakasuklaa. Mieluiten vielä itse käsin tehty tai lahjana rakkaalta ihmiseltä saatuna. Mikä sen kliseisen ihanampaa kuin kääriytyä vilttiin, syödä hitaasti muutama pala suklaata uppoutuen takkatulen loimuun ;) Suunnitelmissa on myös valmistaa joululahjaksi raakasuklaata Helsingin kotiin viemisiksi. Makuina mielessä sitruuna-manteli ja jouluinen marjasuklaa. Tai ehkä banaani-vanilja? Maistoin näitä kuivattuja banaaneja, ihanan toffeemaisia! Niitä kun jauhaisi lucuman, tocon, kookosöljyn ja vaniljan kanssa saisi aika ihanan banaanikreemin raakakakuille tai suklaan täytteeksi. Kaikenlainen laadukas herkuttelu on vuodenajasta riippumatta muutenkin erityisen suotavaa ;)

- Luova tekeminen. Itsellä tämä jäänyt ihan liian vähäiselle, mutta se kun lähtee kameran kanssa ulos aamulla aikaisin tai viimeisten auringonsäteiden alla ja tallentaa muistiin kaikkea hauskaa, kaunista ja vetoavaa rentouttaa. Musiikista inspiroituneet laulavat, soittavat, säveltävät... Jotkut saavat tanssista virtaa, toiset imevät siveltimen vedoista voimaa... Luova työskentely, tunteiden julki tuominen jollain konkreettisella tavalla on terapiaa parhaimmillaan!

- Illanvietot hyvässä seurassa, paikallahan ei ole väliä. Mökillä syksyn pimeydessä kynttilän valossa saunoen ja höpötellen, jonkun kotona viinipullon kera lattialla ja ihan puhelinkeskustelut tärkeän ihmisen kanssa piristävät. Mikä tahansa hetken jakaminen toisen ihmisen kanssa hoitaa mieltä :) Myös yksinolo sopivissa määrin on elinehto monelle.

Parin vuoden takaisia valmistujaisleivoksia

- Antamalla itselle lupa rentoutua ja olla vaan. Kun väsyttää, niin hyväksy se ja anna itsellesi lupa olla tekemättä mitään. Kuuntele mitä kaipaat ja unohda mielen syöttämät suorittamistehtävät.

- Elävä tuli. Sen lisäksi, että lieskat parantavat kotisi ilmanlaatua on tulen katselemisessa jotain voimauttavaa. Sytytä kotiisi kynttilöitä tai takkatuli mikäli mahdollista. Nauttiiko joku muukin puusaunan lämmittämisestä ihan ylenpalttisesti? :D

- Kuluta kaloreita, saat energiaa! Pyrähdä juoksuun kirpeään talvi-ilmaan, ihaile lumisen metsän hiljaisuutta kävelylenkkeillen ja samalla vaikka pakureita bongaillen, pulahda hyiseen mielihyvän lähteeseen eli avantoon... Liikkuminen saa tuntua myös hyvältä!

- Mehustelu

- Kokkaa pitkän kaavan mukaan. Jos olet samaa tyyppiä kuin minä, eli kaiken pitäisi olla hetinyt!!! valmista, niin kokeile tehdä poikkeus sääntöön ja kokkaa jotakin hidasta kypsytystä tai maustumista vaativaa. Pataruoka laadukkaista aineksista, erilaisten kastikkeiden valmistus, hedelmien ja kasvisten marinointi, kuivurilla kräkkereiden hurauttelu... tai ihan vain kasvisten ja hedelmien pilkkominen ajatuksella sekä ruuan asetteleminen kauniisti. Kesällä on kiva nyppästä muutama luonnon kukka koristamaan annoksia.


Nyt tulee paljastus. Olen katsonut Suomen BigBrotheria ja erään kilpailijan totaalinen romahtaminen on saanut aika mietteliääksi. Tietysti se, että elät muiden ihmisten silmien alla eli jatkuvan tarkkailun kohteena on raskasta, mutta kisaaja tiesi tämän hakiessaan taloon. Saispa noi tuonne taloon jonkun tekemään niille vaikka pakuriteetä "pienillä" onnellisuuslisillä ja suklaata ylenpalttisilla yrttimäärillä. Voisi vähän tunnelmat kohota! Nyt siellä nappaillaan perus makaroonia, lihaa, kanaa, siideriä, olutta, kiskatupakkaa jne. Pienet orasshotit, Liquid Lightit, phytot, raacacaacaot, sienet ja överi D-vitamiinit mukaan niin veikkaisin, että pientä raivoamisen halun laskua vois olla havaittavissa ;)

Ihana Dara.. Oi, tän DVD:n mä haluan! Häneltä voi varmasti poimia myös vinkkejä energiatasojen nostoon, ainakin afrodisiakkisia juomia dvd:llä on luvassa.

Millaisia selviytymiskeinoja ja voimanlähteitä teillä on alkutalven pimeyteen? :)

5 kommenttia:

 1. Alkutalven pimeyteen omalla kohdallani toimii avantouinti (toistaiseksi ilman sitä avantoa), ulkoliikunta, aikaiset aamut ja säännöllinen vuorokausirytmi.

  Tärkeimpänä ehkä positiivinen ja rauhallinen suhtautuminen arkeen, sekä ystävistä saatava voima! ...eikä aina voi olla kivaa ;)

  VastaaPoista
 2. puhistaaks kynttilät ilimaa? mää luulin et ne huonontaa sitä käyttämällä happea -> lisää hiilidioksidia, ja sit steariinihan on mineraaliöljyä, et tiedä sit paljonko siit haihtuu ilmaan/palaako täysin puhtaasti.. ps miks toi sivupaneeli ei päivitä tota mun JUTZKKKAAAA ::::::::::ccccccccc

  VastaaPoista
 3. oneGear: Loistavia vinkkejä! Varsinki toi, että hyväksyy myös vähemmän kivat olotilat :)

  Apris: toden totta, mä oon ymmärtänyt, että kynttilät muiden tulien tapaan vapauttaisi meille niitä hyviä, negatiivisia ioneita ilmaan. Voi olla että on niitä plusmiinusyksi juttuja taas. Varmaan sisäilman puhtaudessa silläkin on merkitystä, että onko kynttilä valmistettu steariinista vai esim. mehiläisvahasta :))

  VastaaPoista
 4. nosiis niinjoo! mä rupesin aatteleen vaa hengitysilmaa.. : D mutjoo todellakin kynttilöitä, puhistaa just energioita tollaa, noi hyödyt mitä se tekee mielelle on niin pal huikeempia et ihan turhaan oon ressannu jostain happipitosuuksist.. höh :D joo mehiläisvaha tai -soijakynttilät ois ihan optimaalisia mut pirun kalliita vielä..

  VastaaPoista
 5. Apris: Joo meijän kämpis ei kyllä oo hapesta puutetta ;D nimim. ja huonelämpötilat oli? XD Joo kynttilät on niin kauniita, kai se liekki muistuttaa jostai "elämän liekistä" ja hetkistä mihin kuuluu kynttilät.. joitakin asioita tekee vaa hetken kauneuden takia vaikka ne olis pidemmäl tähtäimellä epäedullisia, ihmisluonto :)

  VastaaPoista