keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Tähtäimessä tasapainoinen ruokavalio

Sana diet tulee kreikkalaisesta sanasta diatia, mikä tarkoittaa tapaa elää. Moni puhtaampaan ruokavalioon vaihtanut on huomannut samalla muutoksia muillakin elämän osa-alueilla. Itselläni kiinnostus luonnolliseen ravintoon muutti kaiken.




Olen aina ollut kiinnostunut terveellisestä ruokavaliosta. Terveellinen ruokavalio pari vuotta sitten tarkoitti minulle kuitenkin jotain ihan muuta mitä se tänä päivänä tarkoittaa: tasapainoista ruokavaliota. Yksityiskohtien hiomisen sijaan haluan keskittää katseeni kokonaisuuksiin. Jokainen tietää, että pala raakasuklaata spagetti bolognesen jälkeen ei tunnu paljon miltään. Maamme valveutuneet ravitsemusasiantuntijat kehottavatkin meitä parantamaan laatua niillä kohteilla mitä toistamme päivittäin, esim. kahvin laadun parantaminen. Tai vehnäspagetin vaihtaminen kelpnuudeleihin ja kesäkurpitsapastaan.


Kun lähdetään tavoittelemaan tasapainoista ruokavaliota kannattaa kiinnittää huomio menneisyyteesi, nykyhetkeen ja tulevaisuutesi.


Menneisyyteen matkatessa mieti mitä mielesi ja kehosi ovat tähän mennessä käyneet läpi, esim. onko elämässäsi ollut traumaattisia kokemuksia kuten vakavia fyysisiä/psyykkisiä sairauksia (huom. fyysisen sairauden juuret ovat omissa silmissäni aina psyykkisen puolen lukoissa)? Laske paljonko sinulla on "velkaa" maksettavana, eli miten olet kohdellut kehoasi. Paljonko sinun on tehtävä töitä sen kuntoon saamiseksi.


Seuraavaksi tarkastele elämäntilannettasi nykyisyydessä. Missä olet elämässäsi tällä hetkellä? Mitkä ovat tilanteesi mentaalisella, emotionaalisella, psyykkisellä ja spirituaalisella tasolla nyt? Anna näiden tekijöiden johdattaa ruokavalinnoissa.


Tulevaisuus -kategoriassa kysy itseltäsi tavoitteistasi, niin lyhyen kuin pidemmänkin ajan tähtäimistä. Missä haluat olla, mitä haluat tehdä ja mitä kokea seuraavien minuuttien, tuntien, päivien, kuukausien ja vuosien aikana? Mitä emotionaalisia tasoja sinä haluat elämääsi?


Yllä olevat kysymykset rakentavat raamit ruokavaliollesi. Jokaisella meistä on erilainen menneisyys ja toisistaan poikkeavat tulevaisuuden tavoitteet. Olemme myös jokainen eri elämäntilanteissa. Siksi ei ole olemassa yhtä, kaikkien tarpeita palvelevaa ruokavaliota.



Yksi seikka, josta jokainen voi kuitenkin hyötyä, on tuttu ruuan laadun parantaminen, eli alkuperäisten ja puhtaiden ruokien lisääminen omaan ruokavalioon. Yhteiskunnan ruokamanuaalin sanat kuuluvat esim. HeVi-osaston tuotteiden nauttiminen puoli kiloa päivässä. Neuvo on mustavalkoinen. Salaatilla ja salaatilla on eroa. On eri asia syötkö puolikiloa kasvihuonekurkkua ja -tomaattia, jäävuorisalaattia sekä torjunta-aineilla kyllästettyjä ulkomaisia hedelmiä vai tummanvihreitä villivihanneksia ja -yrttejä, kotimaisia marjoja ja luomuhedelmiä. Tätä eroa ihmiselle ei ole valtakunnallisissa ravitsemussuosituksissa osoitettu.


Ristiriitaisuutta aiheuttaa myös median käyttäytyminen. Samaa aikaan kun meille jaetaan pikadieettejä aikakausilehdissä ja televisiossa vilkkuvat mainokset, jotka kehottavat meitä syömään tavalla joka on haitallista elimistöllemme. Voimakas vastakkainasettelu ja keskenään riitelevä informaatio luo hyvän markkinapohjan laihdutuspillereille, -juomille ja -patukoille. Samalla kun hukumme pahan informaation mereen käärii joku setelit taskuunsa.


Tasapainoista ruokavaliota metsästäessä kannattaa kysyä itseltään ylempänä mainitut kysymykset koskien menneisyyttäsi, nykyisyyttä ja tavoittelemaasi tulevaisuutta. Terveyteen ei vaikuta pienet yksityiskohdat vaan tasapaino ja kokonaisuus.

2 kommenttia:

  1. Kiitokset tästä! Miten löysinkin blogisi vasta nyt, sitä tässä ihmettelen :O Tärkeää asiaa itselleni erityisen tärkeistä aiheista ja vielä erittäin napakasti ja kiinnostavalla tavalla kirjoitettuna. Menneisyys-nykyisyys-tulevaisuus-näkökulma on kiinnostava metodi, jota kannattaa tosiaan itse kunkin lähteä työstämään kykynsä ja kapasiteettinsa mukaan. Ja alleviivaan täysin kommenttisi: Terveys ei ole kiinni yksittäisistä tekijöistä vaan kokonaisuudesta. Juuri näin. Superfoodit eivät ole elämän eliksiiriä jotka takaavat ikuisen elämän ja vastaavasti satunnaiset korvapuustit ja muffinssit eivät venettä kaada. Joku julkisuuden henkilö oli kehittänyt itselleen tähän perustuvan nerokkaan dietin: 80/80. Hän pyrkii koostamaan ruokavalionsa 80 % perusterveellisestä ruoasta--ja mikä parasta; tämä sääntö pätee 80 % ajasta :D Eli jäljelle jäävällä 20 %:lla saa tehdä mitä lystää ja siihen kuuluvat niin eritysjuhlat, hemmotteluhetket, leffaillat kuin satunnaiset grillimätötkin ;) Ravitsemustieteen opiskelijana olen vahvasti juuri tällaisen, rennon ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tavoittelun kannalla poppaskonstien sijaan.

    Kiitos tästä ja mukavaa helmikuun loppupuoliskoa sinulle!

    VastaaPoista