lauantai 26. kesäkuuta 2010

Kalaa vain juhlanaEttä voi ihminen nukkua hyvin!

Ainekset loisto uneen löytyvät täällä mökillä helposti:

- Vieti suurinosa päivästä ulkona, saat kunnon annoksen happea, aurinkoa ja mieleen terävyyttä (erityisesti jos kävelet paljain jaloin)
- Raikas sisäilma, pistä se vastaamaan melkein ulkoilmaa
- Pidä huoneen lämpötila matalana
- Syö mahdollisimman puhdasta ruokaa edellisenä päivänä

Jälkimmäinen myös onnistui aika hyvin, sillä enoni oli ostanut torilta tuoreen kalan ja savustimme sen täällä omassa pöntössämme. Kala on minulle lähinnä juhlaruokaa, ja nykyään syön melkeinpä pelkästään villikalaa, eettisyyden ja maun takia.

Meillä oli juhannuspöydässä kahta eri kalaa: merilohta ja viljeltyä lohta. Arvatkaa kumman liha oli kirkuvan punaista ja kumman vaalean ruskeaa? Jälkimmäinen oli villilohen, sitä kun ei ole syötetty punaista väriä tuottavalla ravinnolla. Kalasta saa kuulemma myös vihreää, jaiks. Oli maussakin eroa: Merilohi maistui aidosti merelle. Ja taitaa ne omega-3 pitoisuudetkin olla aika erilaiset teollisesti tuotetussa ja luonnossa eläneen kalan välillä.

Uskon, että kalasta olisi helppo päästä eroon tulevaisuudessa, koska sen määrä olen koko ajan vähentänyt automaattisesti raakaruokaan siirryttäessä. Graavilohi on aina ollut vaan niin hyvää ja omasta järvestä savustettu kala parasta. Saa nähdä jäävätkö nämä tulevaisuudessa ruokavaliooni, mutta tällä hetkellä en koe kalaa ainakaan oloa pahentavaksi, päinvastoin :) Joten kehoa kuunnellen mennään.

100% raakaruokavalio on kuitenkin se mihin tähdätään, mutta siihen on vielä jonkinverran matkaa. Päätin aikaisemmin, että en vaihda ruokavaliota kerralla vaan poistan huonompia juttuja, jotka saavat olon tönköksi. Niitä ei ole tällä hetkellä kala, vaan edelleen ne sokeri ja viljat. Juhlapöydässä on vieläkin vaikea kieltäytyä tarjottavista, koska tunnen silloin loukkaavani juhlan järjestäjää. Kesä kun on taas pullollaan kastejuhlia ja konfirmaatioita!


Päivänsankari

Mutta onneksi juhlien ulkopuolella on helppo panostaa raakaruokaan, koska olen huomannut saman mitä moni muukin: Raakaravinto saa olon virkeäksi, tarkaksi ja elinvoimaiseksi. Joten kun arkiruoka saadaan mahdollisimman puhtaaksi, ruvetaan puhdistamaan niitä muita elämän osa-alueita. Kun esim. mieli on rauhallinen ja olo hehkuva, on myös kieltäytyminen helpompaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti