keskiviikko 4. elokuuta 2010

Herkut ♥


Elämässä pitää olla herkkuja. Ihmiset tarvitsevat "irtiottoja" arjesta ja vähän kapinaa elämää (ja Hanna Partasta) kohtaan. Siispä kerran viikossa karkkipäivänä (tai jotkut tarvii kapinaa joka päivä) nappastaan kaupan kassan viereiseltä hyllyltä levy tai kaksi suklaata. Levyn tuhoamisen jälkeen iskee huono omatunto, todennäköisesti kehno olo ja seuraavalla viikolla tarve paikata "repsahdus" -> Vrt. Lehdessä: "Kuntosalien suosio jatkuu". Liikunnalla suklaalevyn 1000kcal veke vaan! Ja voidaan aloittaa tyhjältä pöydältä?

Itseni herätti ajatus, jonka jostain luin, että ruoka ei todellakaan mene vain kehon läpi. Se mitä vatsaan laitamme on rakennusaine koko elimistöllemme. Uusia soluja muodostuu jatkuvasti sen ruoan avulla mitä syömme. Haluatko siis hampurilaissolun vai pakurisolun?
Ja ei se lightcokiksen juominen hoikista pidemmällä ajalla. Pakkohan kehon on ne lisäaineet johonkin säilöä, meillä ne menevät ainakin rasvasoluihin.

Rawfoodistit ja ennenkaikkea superfoodistit ovat erityisen tietoisia tästä ei-vain-läpimeno-jutusta. Keholle tarjotaan pelkästään optimaalista ja erittäin ravintoainetiheää ruokaa. Uskoakseni kehon on helpompi saada päivittäinen C-vitamiini pienestä määrästä camu camua kuin tuontiappelsiinista (sekä ilman kaupanpäällisiä torjunta-aineita).

Siksi ei kannata ostaa viikottaista karkkipussia. Sensijaan voi kokeilla pitää karkkipäivää joka päivä ja ostaa kaapit täyteen mitä ihanimpia aitoja luonnon makuja. Kyllä keinotekoiset maut jäävät kakkoseksi pian :)

Kun itse kaipaan herkkuja (eli joka päivä) otan kaapista vaikka:

Makeanhimoon:
- Kaakaomassaa ja Mouhijärven ihanaa marjahunajaa (testatkaa karpalo ja tyrni!)
- Kookoskermaa ja pakkasesta jäädytettyjä banaaneja sekä surautan ne blenderissä jäätelöksi. Päälle vielä kaakaonibsejä.
- Liotettuja pähkinöitä ja sekoitan ne blenderissä pähkinämaidoksi hunajan, hedelmien (esim. banaani) ja jonkun mausteen (kaneli, vanilja, kardemumma...) kanssa
- Kaikki kuivahedelmät, erityisesti rusinat ja viikunat sellaisenaan
- Durian
- Kookoskerma ja rusinat (aika överimakea, mutta toimii!)

Suolankaipuuseen:
- Liotettuja pähkinöitä ja päälle laatusuolaa
- Tai jos on Lifefoodin huippuhifejä Teriyaki-manteleita
- Paras pikaruoka (ei varsinainen herkku mutta herkkua kuitenkin): Kaaliwrap = keräkaalinlehteen käärityt avokadonpalat, maustettuina laatusuolalla ja sitruunalla

En ole kovin kokkaaja-tyyppiä, vaan tykkään, että ruoka on nopeasti valmista. Vaikka harvemmin raakaruoan valmistaminen vie aikaa, niin silti tuntuu ylivoimaisen vaikealta töiden jälkeen raastaa kesäkurpitsaa pastaksi ja tehdä joku kastike. Kun on perussetit kaapissa aina, ei kemikaalien huurruttamia mielihaluja luulisi tulevan kun huippu maukkaan ja -terveellisen ruuan tekeminen on naurettavan nopeaa ja helppoa!

Sain idean tähän herkku-teemaan töissä, kun kävin ostamassa hoitotiimille karkkia hoitsujen pulloista kertyneillä rahoilla. Arvatkaa olisiko tehnyt mieli painella keskustaan Ruohonjuureen ja ostaa gojeja, palmusokericasheweita ja LifeFood pähkinöitä. No eivät olleet omat rahat käytössä, joten piti vastata odotuksia ja ostaa Lidlin "herkkuja"...

Olisi superkiva kuulla myös teidän lempi herkku- ja fastfoodvinkkejä! :)

Ylioppilasjuhlien kuppikakkuja, ohje täällä

PS Oon löytänyt Hectorin uudelleen... kuunnelkaa nyt tätäkin!

5 kommenttia:

  1. Mun vakkariksi viime vuonna kehittyi raakasushi, jonka sisälle meni avokadotahnaa/siemenlevitettä, ituja, kasviksia ja joskus jopa jotain hyvää juustoa. Mahtavan nopea tehdä lounaaksi ja syödä salaatin kanssa tai ottaa evääksi.
    Plus toinen on itsetehdyn tahinin tmv siemen/pähkinälevitteen kanssa banaania tai omenaa.

    Nopeat ruoanlaittovinkit, niin raaka- kuin kypsennetytkin elämänvoimaiset ruokavinkit olisi kyllä tosi tervetulleita ! :)

    VastaaPoista
  2. Nopea ja maukas kastike syntyy superpehmeästä muussatusta avokadosta, juustokuminasta, vuorisuolasta ja sitruunamehutilkasta (+ koostumustoiveen mukaan vettä sekaan). N-A-M!

    VastaaPoista
  3. Niin ja ihan haarukalla muussaten onnistuu, ei tartte kaivaa blenderiä esiin :)

    VastaaPoista
  4. Rosa: Kuulostaapa ihanalta tuo raakasushi. Pitää ostaa jostain nori-arkkeja tai vastaavaa levää! Mistä olet ostanut omasi? Ja tahini+hedelmät! Olin ihan unohtanut koko kombon, pitääkin väsäillä... :)

    Daniela: Oi ihanan helppo ja varmasti herkku! Juustokumina ostoslistalle :)

    VastaaPoista
  5. Kulkee muuten myös nimellä jeera.. :)

    VastaaPoista