maanantai 11. lokakuuta 2010

Sokerikoukussa


Makean syöminen vaikuttaa aivojen välittäjäainetasapainoon, mikä saattaa selittää sokerin koukuttavuuden.

Ihmiselimistö ei vain ole tehty valkosokeria varten. Vai mitä mieltä olette näistä sakkaroosin, eli taloussokerin tuomista kaupanpäällisistä?

- hajamielisyys
- vyötärölihavuus
- väsymys
- hikoilu
- univaikeudet
- kuukautiskivut
- ilmavaivat
- äkilliset vireyden tilan vaihtelut (ylenpalttinen pirteys-valtava uupumus)
- sydämen tykytys
- käsien vapina
- ihon velttous & ryppyisyys
- saattaa sotkea hormonitoiminnan

Vaikka aivot tarvitsevat toimiakseen sokeria eivät ne pidä toistuvasta suurien sokerimäärien syömisestä. Ja valkosokeri on täysin turha tuote. Itse lukisin sen puhtaaksi huumeeksi!

Myönnän, että itselläni ongelmana on edelleen jonkinasteinen sokerikoukuttuneisuus. Aikaisemmin valkosokeri oli ehdoton ei, sitten se taas tuli kuvioihin lukiossa. Ja nyt siitä on äärimmäisen vaikea päästä eroon. Makeanhimo on ihmiselle luontaista ja luontoa on tietysti vaikea vastustaa. Mutta onneksi ei tarvitse, eikä kannatakaan, sillä makeanhimon voi tyydyttää muullakin kuin dansukkerilla:

1. Hunaja
-> Variaatiota löytyy marjajauhehunajoista kennohunajaan ja supereihin propolis-royal jelly-bee pollen hunajaan. Sokerinarkkari ostaa kaapin täyteen erimakuisia hunajia ja maistelee niitä kun himo sokeritäydennykseen iskee ;)

2. Xylitol
-> Hammastahnoista ja täyteainapurkkatyynyistä tuttu ksylitoli on tunnetusti hampaiden paras ystävä. Ksylitoli on yhtä makeaa kuin sokeri, mutta sen GL-indeksi on vain 7 (ei siis nosta verensokeria pilviin kuten sakkaroosi) ja siinä on 40% vähemmän kaloreita! Kotimaista koivusokeria, eli xylitolia saa ainakin Ruohonjuuresta. Koivusokerin maussa on aavistus raikkautta, sitä voi käyttää ruuanlaitossa normaalin sokerin tavoin. Hiivaleivonnaisiin ei kuitenkaan sovellu! Aijon myös testata Hanna Skytän ihanaa xylitol-vartalokuorintaa:

- Kookosöljyä (juoksevaksi lämmitettynä)
- Xylitolia

Sekoita aineksia siinä suhteessa, että saat tahnamaisen koostumuksen. Hiero sen jälkeen iholle pehmeästi ja pyörivin ottein. Voit myös lisätä eteerisiä öljyjä tuomaan extrafiiliksiä! Esim. Piparminttu voisi sopia tähän kuorintavoiteeseen loistavasti :)

3. Makeat & kuivatut hedelmät
-> Banaani on monelle raakaruokailijalle tuttu juttu. Se makeuttaa helposti smoothiet, jäätelöt ja piirakat. Taatelit, viikunat ja rusinat sopivat myös erityisen hyvin hoitamaan makeuttajan virkaa. Tuoreet luomulaatuiset medjool- taatelit (Ruohonjuuri) ja banaanit on yksi parhaimmista yhdistelmistä mitä kuvitella saattaa. Kruunaa vielä kookoshiutaleilla!

Jo parissa viikossa valkosokerin poisjättämisen hyvät vaikutukset voidaan huomata. Haastankin itseni valkosokerilakkoon :) Ja tarkastelen samalla totaalikieltäytymisen tuomia vaikutuksia mielialassa ja kehossa.

4 kommenttia:

 1. Hieno kirjoitus! Vedin pitkästä aikaa sokerikarkkia ja suklaata viime viikonloppuna ja koko viikon on tehnyt mieli sokeria kaikenlaisissa muodoissa... Itse ainakin tunnistan addiktoituvani ja koukkuun päätyy takaisin kerta-annoksella, hui! Kuivatut luomuviikunat ajavat onneksi omalla kohdallani karkinhimot tiehensä :)

  Ihana blogi sulla - kiinnostavia juttuja ja esteettisen näköinen :)

  VastaaPoista
 2. Niin tuttu tunne. Ennen (eikä niin kovin kauaa sitten) saattoi pahimpina aikoina mennä useampi pussi viikossa. Nyt kun oon enemmän päässyt superien makuun on makeanhimo kadonnut ihan yllättäen. Suurin apu tuntuu olleen macalla ja CocoVin Trailmixilla (<3)...?

  En jokin aika sitten kuvitellut olevan mahdollistakaan, että ihan oikeasti ei tee mieli karkkeja! Ajattelin, että ehkä pystyn sinnittelemään ilman niitä, mutta että ihan oikeasti menee viikko niin, että kaupassa käydessä en edes muista koko lisäainehyllyn olemassaoloa - käsittämätöntä, mutta ihanaa. Ennen oli täysin vakio, että se karkkihylly pyöri mielessä koko kaupareissun, ja joka kerta sai yrittää taistella itsensä sen ohi (monesti häviten se taistelun...) Edelleen olen tästä aivan ihmeissäni ja jotenkin kuulostelee koko ajan voiko tämä todella olla pysyvä olotila.

  Suuri rooli on kyllä ollut myös sillä, että oikeasti on kuunnellut mielitekojaan ja sallinut itsensä syödä juuri mitä mieli tekee - pysytellen kuitenkin oikeasti laadukkassa, melko pitkälti raakaruoassa. Rahapussin päälle se ehkä on käynyt (niitä Trailmixeja tosiaan on kulunut...) mutta sen arvoista!

  VastaaPoista
 3. Loppujen lopuksi kun keho on hyvin ravittu, niin ylipäätään makeaa tekee hyvin vähän mieli. Välillä omenatkin tuntuu jo liian makeilta.

  Mulla on viimeksi eksynyt sokeria (tai mitään epäterveellistä) suuhun jouluna. Kaksi päivää ennen aattoa tein ekat raakasuklaat ja sen jälkeen tajusin etten tarvitse enää edes tavallista suklaata (ainoata heikkouttani :) ) kun löytyi niin hieno resepti.

  Tuosta onkin kulunut lähes kymmenen kuukautta. Karkkipussit ja jäätelöt näyttää pelkiltä pakkauksilta nykyään. Niiden olemassaolo jotenkin unohtuu kun ei ole mielitekoja. Tai, ainakin ne mieliteot kohdistuu vain siihen tavalliseen ruokaan.

  VastaaPoista
 4. Annamarika: Mulla on ihan sama. Heti kun kerran syö jotain sokeria sisältävää alkaa kierre ja pari päivää on kauheat himot. Siis ihan kuin joillan alkoholisteilla alkoholi... Parempi ehkä pitää vaan nollatoleranssia tässä asiassa :D Luomuviikunat on kyllä ihan parhaita! Ja kiitos paljon kehuista ♥

  Milja: JOO! Superit on kyllä ihan supereita ehkäisemään sokerinhimoa. Varmaankin juuri se, että ne sisältävät niin paljon ravinteita, että makeanhimoa (=lisäenergian tms) ei synny, sama mitä Roxsheena kirjoitti! Ja puhtaamman ruokavalion myötä karkkihylly rupeaa todella näyttämään kemistin alkuainevarastolta :D Ja juu, kielloista ei seuraa yleensä mitään hyvää. Mutta sokeri taitaa olla itselläni sellainen kehon&mielen sekoittaja, että pakko kokeilla hetki ihan 100% ilman sitä. :)

  Roxsheena: Täyttä asiaa taas kerran :) Kemikaalittomuus todella taitaa herkistää meidät sille mikä on ruokaa ja mikä "ruokaa".

  VastaaPoista