tiistai 18. toukokuuta 2010

Suolaisia hintoja ja muuta aiheesta

Olen nyt viidettä päivää täysin raakaruoka-linjalla. Luomukahvikupillisen kyllä join tänään ja ostinkin Simon Léveltin luomusertifioidun paketin kuukausi sitten, jonka aijon käyttää vielä loppuun. Kahvia tulee kuitenkin juotua 1-2 kupillista viikossa, jos sitäkään, eli tulevaisuuden vieroittautuminen siitä tulee tuskin olemaan kova paikka :)

Hainkin tänään turvaa kahvista, sillä oloni oli todella vetämätön. Syitä ei ollut kuitenkaan vaikea löytää:


  • Vietin koko eilispäivän auringossa, ilman huivia ja juotavaa olisi pitänyt olla enemmän mukana. Pulitin kyllä kahvilassa 3,50e vedestä, kohtuutonta eikö? Kotiin päästyäni kittasinkin vettä koko päivän edestä!

  • En ole oikeastaan kertaakaan kuluneen neljän päivän aikana syönyt suolaa.

Riittävä suolan saanti on osa yleistä hyvinvointia. Se on mukana aineenvaihdunnassa, ruoansulatuksessa ja entsyymitoiminnassa. Pöytäsuola on jo heitetty pannaan, myöskään Pan-Suolaa ei suositella. Keinotekoisesti jalostettu ja luonnonsuola ovat ihan eri asioita. Luonnonsuolaa louhitaan muinaisista merenpohjista (esim. Himalajan suola) tai kuivataan merestä. Luonnonsuolaa imeytyy kehoon vain tarvittava määrä, kun taas jalostetun suolan poistamiseen keho saattaa joutua käyttämään solunestettään. Luonnonsuolan mineraalit ovat myös muodossa, jossa elimistömme on tottunut hyödyntämään ne täysin.

Suolaa jalostettaessa eli raffinoitaessa se kuumennetaan korkeassa lämpötilassa. Puhdas natriumkloridi on elimistöllemme myrkkyä.

Suolaa on siis kahdenlaista: toinen uhkaa terveyttäsi, toinen luo ja ylläpitää sitä.

Siitä onkin puhuttu, että moni suomalainen saa ravinnostaan liikaa suolaa ja se suola usein juuri sitä raffinoitua, jonka liikasaanti on yhdistetty mm. verenpaineen kohoamiseen.

Tänään himoitsin suolaa niin kovin, että asialle oli tehtävä jotain. Tajusin, että ei ne mieliteot synny tyhjästä, vaan kertovat oikeasti elimistön puutostiloista. Napsinkin raffinoimattomalla suolalla maustettuja aurinkokuivattuja tomaatteja hyvin mielin pussista, ehkä vähän liiankin monta. Mutta niin hyviä ne olivat! Ja olo on nyt 100 kertaa parempi.

Ensikerralla siis: Riittävästi juotavaa ja suoloja mukaan kun lähtee viettämään helteistä kesäpäivää puistoon ja terassille. :)

"Muistan ihastelleeni Himalajan suolan makua siihen ensimmäistä kertaa tutustuessani, ja tavallinen pöytäsuola saikin aika pian sen jälkeen lähtöpassit keittiöni kaapista. Himalajan suolan mausta inspiroituneena aloin vähitellen kiinnostua enemmänkin tuosta arkisen- jopa huonon- maineen omaavasta mausteesta, ja pikku hiljaa koko elämäni muuttui... "

Lähteet ja lisää aiheesta: http://www.saltlife.fi/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti