lauantai 15. tammikuuta 2011

B12 ja uusi ruokapyramidi?

Katsoin juuri pari mielenkiintoista videota RawRadiantHealth Natashalta. Hän puhuu meitä monia mietityttävästä jutusta, nimittäin B12 vitamiinista. "Joojoo, tätä tuputetaan joka suunnalta, miksei voi vaan ottaa sitä purkista??" Jep. Näin itsekin ajattelin, kunnes katsoin nämä kaksi videota:Natasha kertoo videoilla kärsivänsä B12 vitamiinin puutostilasta. Tämä vitamiini on tärkeä ravintoaine hermoston toiminnalle. Puutostila aiheutti hänelle mm. käsikipuja, kielen turpoamista siihen asti että jopa hengitys vaikeutui sekä kongnitiivisia ongelmia.

Vaikka Natasha seisookin sen takana, että raakaravinto on meille ideaalia, niin hän kertoo että omaa kehoa kannattaa todella kuunnella. Vaikka se johtaisikin 100% raakaruokailusta luopumiseen. Hän on ollut lisäksi yli 20v vegetaristi eikä ole syönyt elämänsä aikana kertaakaan pihviä (kadehdin tätä, nimittäin huoltareiden lehtipihvit yms. tuli lapsuudessa tutuiksi, yöks!). Mutta nyt hän on tullut siihen pisteeseen, ettei B12 ravintolisä ole hänellä toiminut (imeytynyt) joten hänen on saatava se ruuasta.

Nyt hän aikoo noudattaa n. 80% raakaravintolinjaa josta loput koostuu pienistä määristä eläintuotteita. Maitotuotteet hän kuitenkin skippaa suosiolla. Nyt hän asuu Thaimassa ja siellä tuoretta kalaa ja mereneläviä onkin aina tarjolla, eikä laatu-ajattelusta siis tarvitse todellakaan tinkiä!

Jos itse mietin nyt, tämänpäivän ravintotietojeni kanssa, mikä minusta olisi kaikista ideaalein ravintomalli nykypäivän ihmisille, näyttäisi se tältä:

Eli pääasiassa olisivat vihreät lehdet. Siitä seuraava lokero koostuisi vihanneksista (mukaanlukien myös merilevät) ja melkein marjatkin voisi sijoittaa tähän lokerikkoon. Seuraava olisi hedelmät & marjat (hedelmiäkin on runsasrasvaisesta avokadosta supermakeaan durianiin ja yli 90% vettä sisältävään meloniin). Neljäs lokero sisältäisi pähkinät, siemenet & öljyt. Pyramidin huipulla olisivat laadukkaat, luomut ja eettiset lihatuotteet. Erityisesti (pikku)kalat ja merenelävät.

Painotus kaikkien lokeroiden kohdalla on tuoreudessa ja puhtaudessa (luomu, ei GMO). Kuivahedelmät on ihania, mutta hyvin sokerisia eli näitäkin pienissä määrin vaikka pussissa laukkuun lisäenergiaa tuomaan. Hunaja on myös loistava lisä tähän pyramidiin terveyshyötyjensä takia! Sekä superfoodit.

Mutta kaikki ollaan yksilöitä, toiset kaipaavat enemmän lihaa jne ja se on ok! Mutta minusta tämä olisi kaikkein ideaalein tapa koostaa ravinto :) Ready, Steady, FIGHT!

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen aihe, jota on tullut pohdittua paljon erityisesti viimeaikoina ja olenkin alkanut kallistua siihen suuntaan, ettei täysin raakana syöty ravinto ole pitkään jatkuessaan paras mahdollinen ruokavalio...ainakaan omalla kohdallani.
  Olen myös sitä mieltä, että ihminen tarvitsee jonkin verran eläinkunnantuotteita.

  Tuo ruokapyramidi vaikuttaa omaankin silmään oikein hyvältä ja ton mallin mukaan voi myös syödä suurimman osan ruuastaan raakana jos tahtoo. Maitotuotteet ja viljat voi mun puolesta jättää ihan surutta pois.

  Tossa (alemmassa) videossa Natasha ei mun mielestä sano raakaravinnon olevan ideaali vaan hyvä tapa kehon puhdistamiseen jne. ja korostaa, että jos on (vegaanisella) raakaravinnolla b-12 vitamiini tulee ottaa purkista ja vuosia jatkuneella dieetillä arvot on hyvä tarkistaa säännöllisesti.

  VastaaPoista
 2. Mia Lucia: Niimpä. Maitokin on niin "helppo" kun siitä saa proteiinit ja b12 vitamiinia runsaasti, sekä tietty kalsiumia jonka imeytyminen on tosin vähän kysenealaista. Vähärasvaisia maitotuotteita suositellaan laihduttajille, mikä teoriassa saattaakin sitä tukea koska esim. vähärasvainen jogurtti on vähäkalorista ja täyttävää. Mutta sitten suljetaankin silmät kaikilta maidon tuomilta ongelmilta tai jopa sairauksilta!

  Lueskelin vähän videoiden kommentteja ja joku heitti että eläinkunnan tuotteita ei todella tarvitse kuin ihan vähän! Tarvittavat vitamiinit saadaan ilmeisesti aika pienestä määrästä. Ja jos miettii luontoa niin liha on tosiaan harvinainen herkku. Tuskinpa sitä on vahingossa näin järjestetty :) Ja vihreitä löytyy ympäristöstä niin suuria määriä, kyllä sekin varmasti jotakin kertoo.

  Niin ja ahaa, totta! Muistaakseni hän sanoi seisovansa raakaravinnon puolustajien joukossa ja tosiaan, ideaali oli vähän turhan voimakas tulkinta! :)

  VastaaPoista