"Lääkäri on vallankäyttäjä suhteessa potilaaseen. Väistämättä." - Anssi Peräkylä, Duodecim
Mitä jos koko systeemi on läpimätä? Systeemi = Terveydenhuoltojärjestelmä. Lääkärit koulutetaan pilleriuskovaisiksi lääkiksessä. Lääketeollisuus rahoittaa lääketutkimuksia. Ihmistä ei hoideta kokonaisvaltaisesti, ainoastaan oireita. Vähän kuin maalaisi lahon talon seinän peittääkseen rapistumisen merkit. Aito parantaminen lähtee syvemmältä. Perustuksista.
Ihmisen terveydenhoito tulisi aina olla kokonaisvaltaista. Hoitoa, joka huomioisi ihmisen kokonaisena.
Kokonaisvaltainen hoito lähtisi elintavoista. Miten kulutat päiväsi? Minkälaisissa tiloissa oleskelet, miten liikut, mitä syöt, mitä ajattelet itsestäsi ja elämästäsi, miten nukut... Jos joissakin näistä osa-alueista on ongelmia niin ennen pitkää oireita alkaa ilmetä. Vaikka päänsärky. Lääkäri määräisi sinulle särkylääkettä. Vaikka tarvitsisit vain enemmän unta tai vaikka vähemmän stressaavan työpaikan. Lääkkeellä lakaistaan elimistön epätasapainotila maton alle poistamalla oire ja kerrytetään lääkkeen kemikaaleilla sitä törkyn määrää mitä maton alla on.
Kokonaisvaltainen lääkäri huomiosi potilaan elämäntapojen laadun. Kun ravinto on laadukasta ja mahdollisimman ravitsevaa, liikunta hyvää oloa tuottavaa, ajatukset suurimmaksi osaksi positiivisia ja elämä maistuu on ihminen yleensä terve. Parantuminen lähtee aina elämäntapojen ja ajatusmallien laadun parantamisesta.
Se mitä syöt vaikuttaa niin moneen asiaan. Jos voit samaistua esimerkkihenkilöön, jonka ruokavalio koostuu leivästä, ruuansulatusjogurteista, kultakatriinasta, e-koodeista ja mikroruuasta tulet ennemmin tai myöhemmin kohtaamaan kehon epätasapainotilan eli sairauden. Yleensä tämmöinen ruokavalio aiheuttaa jokapäiväiseen elämään väsymystä, uupumista, stressiä, lyhytpinnaisuutta ja negatiivista asennetta. Mutta kun Pirjolla, Pertillä ja Sarillakin on samoja oireita niin nehän ovat ihan normaaleja? Työpaikkaruokalan Seija, jolla on aina mukanaan hämmentävä vihreä juoma ja litran salaattikulho on puolestaan hurahtanut, hippi ja hullu.
Onneksi internet tarjoaa monelle mahdollisuuden turvautua ongelmatilanteessa muuhun kuin Suomen sairauslaitoksiin.
Kokonaisvaltaisuudesta on ollut paljon puhetta viime aikoina. Vasta nyt tajusin, että kyse on elämäntavoista. Elämäntyylin täydellinen muutos on potilaan omissa käsissä. Vaikka lääkärin tai bloggerin arvomaailma kuinka tukisi terveitä elämäntapoja, ei potilas ole valmis omaksumaan niitä. Bloggerille voi tulla yllätyksenä, että suuri osa potilaista haluaa pilleri-hoitoa eli ns. ihmeparantumisen. Onhan se aivan eri helppoa verrattuna täyskäännökseen elämäntyylissä. Ja kun laki potilaan oikeuksista antaa potilaalle oikeuksia hoitomuodon valinnassa, kuvailemasi soppa on valmis. Mielestäni on väärin syyttää koulutusta tai lääkäreitä.
VastaaPoistaOnko mikro-ruokavalion vaikutuksesta terveyteen suoraa tieteellistä näyttöä? Vai onko se itsestäänselvyys tyyliin "maa on pannukakun muotoinen". Tieteellisillä selvityksillä on hetkensä:)
VastaaPoistaE-koodi-hysteriasta: mm. C-vitamiinilla on E-koodi. Mie kuolisin ilman C-vitamiinia. E-koodin omaaminen ei siis takaa aineen epäterveellisyyttä.
Tosiaan sitä tulisi "osoittaa" joka käyttää lääkärin palveluja :) Mehän asiakkaina pidämme laitoksen pystyssä.
VastaaPoistaMikroravinteita runsaasti sisältävän ruokavalion hyödyt nään omassa itsessäni ja ympärillä muissa ihmisissä. Osaan ainoastaan perustella väitteeni tunteen ja tulosten kautta, sillä ei ole ollut suoraan sanoen kiinnostusta koluta tiedemiesten tutkimuksia läpi, joiden toteutus tuskin koskaan vastaa täysin luonnollisia olosuhteita. Suosittelen aina kokeilemaan ja testaamaan. Jos tuntuu hyvältä, ihan loistavaa. Jos saat avun sairauteen, hienointa! :)
Jep samaa mieltä, eivät kaikki e-koodit ole haitallisia. Kyseenalaistaisin kuitenkin niiden yhteisvaikutukset ja synteettisyyden. Askorbiinihapolle tosiaan on e-koodi. Kyseessä on yleensä synteettinen askorbiinihappo jolla ei ole mitään tekemistä aidon c-vitamiinin kanssa mitä löytää luonnosta. C-vitamiini kannattaa nappailla luonnon kasvisten/hedelmien uutteista, joissa se on kietoutunut muihin ravintoaineisiin (esim bioflavonoidit) mitkä auttavat sitä imeytymään. Kehomme on luonnon luomus ja järkeen käy, että luonnollisessa muodossa / luonnosta saatavista vitamiineista elimistö hyötyy parhaiten :) Eli summa summarum e-koodi askorbiinihappo on aika hyödytön juttu kun sitrushedelmien c'stä ihmiskeho hyötyy paremmin.
Kiitos vastauksestasi. Kommentoisin vielä edelliseen, että on olemassa vain yhdenlaista askorbiinihappoa. Samaa kemiallista yhdistettä löytyy sekä kasveista että tableteista. En löytänyt viitteitä muiden ravintoaineiden vaikutuksesta c-vitamiinin imeytymiseen (esim. http://www.springerlink.com/content/hkq94x3v627877th/).
VastaaPoistaKoululääketiede lienee paikoin ylivoimaisesti paras vaihtoehto hoitomuodoista eikä mielestäni esim. luunmurtumia sairaalassa hoidettavia tulisi pitää syyllisenä mihinkään. Se on täysin järkevää toimintaa. Koululääketiede pyrkii käyttämään hoitomuotojen suosittelussa parhaita
...mahdollisia tutkimuksia ohjeviivoina. Kansakunnan terveydenhoitoa ei tule suunnitella yksittäisten mielipiteiden pohjalta. Eikä edes useankaan. Tarvitaan nimenomaan päteviä hoitomuotoja vertailevia tutkimuksia. Yksi skenaario olisi kehottaa päänsärkypotilaita joko syömään särkylääkettä tai nukkumaan enemmän ja vertailla hoitomuodoilla saatuja hyötyjä kuukauden ajan. Tosin tällainen koejärjestely ei menisi minkään etiikka-toiminnan ohi, koska tottakai kaikille pitää suositella riittävää unta.
VastaaPoistaHei jep! Näin taitaa olla, että askorbiinihappoa on vain yhtä laatua. Nykyisten tutkimusten pätevyyden kyseenalaistan, harvoin näkee tutkimusta joka on niin kattavasti toteutettu että se vastaisi jokapäiväistä elämää + usein lääkefirmat rahoittavat lääketutkimuksia, leipäteollisuus leivän terveellisyyttä koskevia -> kyseenalaistan tutkimustuloksen objektiivisuuden. Siksi itse mielelläni kuuntelen ihmisten henkilökohtaisia kokemuksia ja teen johtopäätökseni niistä. Kiitos paljon mielipiteestä! :)
VastaaPoista