sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Vaaleanpunaisia juuria?


No ei jauhettu Ruusujuuri ollutkaan vaaleanpunaista, mutta tuoksu kyllä se ihanainen hento ruusuinen. Ja itseasiassa Rhodiola Rosean kukka ei ole vaaleanpunainen, vaan keltainen. Ylläolevassa kuvassa perinteinen pensasruusu.

- Maca tulee Perun Andeilta, ginseng Aasiasta... Ruusujuuri on Euroopan oma adaptogeeni (adaptogeeni = tukee kokonaisvaltaisesti ihmisen elimistön tasapainoa) ja vuoden 2003 Rohdoskasvi. Adaptogeenien hankkiminen omille hyllyille on erityisen hyväksi nykypäivän ihmiselle, sillä pohjoisen ilmaston koettelemusten lisäksi stressi on melkein jokajampan ongelma. Stressiä elimistöön lisäävät niin mielen kehittelemät tyytymättömyystilat, kuin ympärillä leiskuvat säteilyt ja kemikaalikuorma mitä lastaamme temppeliimme päivittäin. Stressi heikentää immuniteettia ja kuluttaa elimistöä. Adaptogeenit kohottavat energiatasoja ja auttavat elimistöä toimimaan stressitilanteissakin ja vähentää stressin haitallisia, rappeuttavia vaikutuksia. Niillä on tapana myös yleisesti kohottaa mielialaa, mikä vähentää tarvetta vetäistä stressivaihdetta päälle. Tiedemiehet nostavat ruusujuuren yhdessä shizandran ja eleutheron kanssa kovimmiksi adaptogeeneiksi vaikutustensa perusteella.

- Ruusujuuri, kuten muutkin adaptogeeniset kasvit vaativat ankarat kasvuolosuhteet kehittääkseen adaptogeenisiä ominaisuuksiaan. Ruusunjuurta kasvaa hitaalla tahdilla luonnonvaraisena kylmillä seuduilla, mm. Skandinavian tunturialueilla josta sitä löytää kasvamasta paikoista, missä muut kasvit eivät yleensä esiinny.

- Ruusujuurella on lääkinnällisiä ominaisuuksia, ja sitä on käytetty vakavaan masennukseen, uupumiseen, stressiin, parantamaan levon ja unen laatua, tukemaan sydänterveyttä, tasapainottamaan verenpainetta, hiustenkasvun lisäämiseen, syöpälääkkeenä, krapulaan, anemiaan, vastustuskyvyn tukemiseen, muistin tehostamiseen, tukemaan painonhallintaa...

- Yleisesti ruusujuuri lisää elinvoimaa ja energiaa, parantaa kognitiivisia kykyjä, tehostaa immuniteettia ja verenkiertoa, ehkäisee vanhentumisen merkkeihin johtavaa hapettumista (antioksidantti) sekä toimii afrodisiakkina (myös Venäjän hovi äkkäsi tämän käyttämällä sitä lemmenlääkkeenä). Se myös parantaa koordinaatiokykyä ja lisää räjähtävyyttä urheilussa.

- Ruusujuuri ei tarjoa boostaavia stimulanttisia vaikutuksia vaan käytön edut tulevat ilmi käyttäessäsi juurta päivittäin muutamia kertoja. Hyvien vaikutuksien pitäisi kuitenkin tulla ilmi pian, ihan muutaman käyttöpäivän jälkeen. Satuin vilustuttamaan itseni yksi päivä, mutta silti teki mieli liikkua ja sainkin treenin kulkemaan loistavasti aamuisen juoman ansiosta, mistä löytyi mm. ruusujuurta, tuorechiliä, inkivääriä, luomukahvia ja lakritsinjuurta. En silti suosittele treenaamista puolikuntoisena, sillä se on kova rasite elimistölle minkä saikin tuta sitten illalla :D


- Kiinan, Siperian ja Tiibetin alueilla ruusujuurella on pitkä käyttöikä. Havaintoja sen käytöstä on löydetty jo 2697eaa jolloin ruusujuuri mainittiin Keltaisessa Keisarin Kirjassa.

- Ruusujuuri oli Viikingeille voimakasvi, ja heidän keskuudessaan kuuluikin sanonta "Se joka nauttii ruusunjuurta elää vahvana ja voimallisena kaksisataa vuotta". Tänä päivänä astronautit hyödyntävät ruusunjuuren mieltä ja kehoa tasapainottavia vaikutuksia avaruusmatkoillaan.

Viime kesänä luulin ruujuurella tarkoitettavan perinteisen pensasruusun juuria ja melkein jo lähdin lapio kourassa äitini, tai oikeastaan isoäitini ruusupensaikolle. Onneksi joku vinkkasi kyseessä olevan vähän haastavampien olosuhteiden rohdoskasvi, kuin jokaiselle tuttu ruusunmarjoja puskeva vaaleanpunainen pensasruusu.

Ruusujuurta on helppo nauttia omien teekeitosten mukana. Siitä voi myös valmistaa alkoholiuutteita tai nauttia jauheena smoothieiden joukossa. Viitselijäät valmistaa omia ruusujuuri kapseleita :) Pikkuisen haaveilen tyhjien kapselikuorien hamstraamisesta ja niiden täyttämisestä erilaisilla yrttijauheilla... Niitä olisi niin helppo kanniskella mukana :) Ja herättää hämmennystä julkisissa kulkuvälineissa nappailemalla kapseleita kuin karkkeja. Ruusujuurta on tutkittu paljon, eikä lyhyessä tai pitkässä käytössä ole havaittu minkäänlaisia haittavaikutuksia. Paitsi erittäin yleistä häiriökäyttäytymistä, mikä ilmenee jatkuvana haluna tuoksutella ruusuntuoksuista jauhepussia...

Oma ruusujuureni on peräisin FintessFirstiltä ja olen tuotteen laatuun todella tyytyväinen. Maku on juureva, pehmeähkö ja aavistuksen ruusuinen. Kenties joskus vielä lähden lapioineni Lappiin keräämään omat juureni :)

Rhodiola Rosea. Kuva: Hedwig Storch

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti