keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Suma-juuri


Olen nyt lähiaikoina terästänyt kotona nauttimani kahvin sumajuurijauheella ja ne kaksi tuntuvat sopivan erityisen hyvin yhteen. Vatsa tuntuu vastaanottavan happaman kahvin lempeämmin elein ja alkaloidit eivät piikkaa vaan jälkimainingit ovat kofeiinitsunamin sijaan pehmeitä ja virkistäviä vaahtopäitä. Jotta menee vielä haastavemmaksi niin sama poriksi: suma se ny pidentää ja luannikastaa kaffen friskaavaa vaikutust ;D

Sen lisäksi, että omakohtaisten kokemusten pohjalta tehty päätelmä suman ja kahvin synergiasta, on kyseisellä juurijauheella muitakin huomiosi arvoisia ominaisuuksia.

Suma on toiselta nimeltään Brazilian Ginseng, vaikka se ei kuulu ginseng-sukuun. Se on kuitenkin ominaisuuksiltaan hyvin ginsengin kaltainen.

- Sisältää tutkimusten mukaan 152 eri ainesosaa, mm. 19 eri aminohappoa, rautaa, magnesiumia, piitä, sinkkiä, kobolttia ja elektrolyyttejä sekä A-, B1-, B2-, E-, ja K-vitamiinia sekä pantoeenihappoa ja sitosterol- ja stigmasterol hormoneja jotka säätelevät estrogeenitasoja. Sumajuuri on loistava testosteroniboosteri.
- Lihaskasvua ja kestävyyttä edistävä vaikutus. Perustuu suman sisältäviin fytosteroideihin (mm. Beta-ekdysteroni joka säätelee proteiiniaineenvaihduntaa). Eläinkokeessa* hiirillä mitattiin selvästi korkeammat keltarauhashormoni- ja testosteronipitoisuudet niiden hörpittyä 30 päivää sumajuurella terästettyä vettä.
- Nostaa energiatasoja
- Käytetty afrodisiakkina
- Tasapainottaa verensokeria
- Poistaa tulehdusta
- Estää syöpäsolujen muodostumista
- Sisältää germaniumia, joka on voimakas immuniteettia tukeva antioksidantti
- Luonnon oma särkylääke
- Käytetään myös iho-ongelmien, diabeteksen, vaihdevuosien ja kuukautiskipujen hoidossa

Sumajuuri on laskettu lääkkeeksi ja yleiskuntoa parantavaksi yrtiksi Etelä-Amerikassa jo satojen vuosien ajan. Alkuperäiskansat ovat käyttäneet sumajuurta päivittäin tukemaan hyvää yleiskuntoa. Sumajuurelle onkin annettu lempinimi "para tudo" eli "kaikkiin tarkoituksiin".

Sumajuuri on maultaan miedon pähkinäinen ja aavistuksen vaniljainen, mikä tekee siitä hyvän valinnan esim. macan makuun tottumattomille, omatessaan hyvin samankaltaiset ominaisuudet. Suklaaseen, pirtelöihin, kuumiin ja kylmiin juomiin... you name it!

SumaSuukot

Täyte
1dl kuivattua pehmeää banaania silputtuna
1dl mulpereita
1dl casheweita
1rkl kookosöljyä
2tl hunajaa
ripaus suolaa ja kanelia

Kuorrutus
1dl kaakaomassaa raastettuna
2rkl hunajaa tai muuta makeuttajaa
Ripaus suolaa ja vaniljaa

Valmista täyte blendaamalla aineksen blenderissä mahdollisimman hienoksi. Pyörittele massasta palloja ja laita pakastimeen jähmettymään leveälle alustalle kuorrutuksen valmistuksen ajaksi. Valmista suklaakuorrute sulattamalla raastettu kaakaovoi ja sekoita joukkoon makeutus ja mausteet. Ota taikinapallot pakastimesta ja kaada suklaata niiden päälle. Voit jättää "reunat" mikäli haluat tai leikata ne veitsellä pois. Koristele vielä esim. mulpereilla tai kuivatuilla kirsikoilla.


Pakuri-Frappucino

Jäitä pieni kourallinen
2dl pähkinämaitoa (esim. villeistä maapähkinöistä)
3dl vahvaa pakuriteetä jäähtyneenä
1rkl kaakaojauhetta (esim. Puhdistamo)
1rkl hunajaa tai 2rkl kookospalmusokeria (+ pari tippaa toffeesteviaa)
Ripaus kanelia, vaniljaa ja suolaa

Blendaa jääpalat pähkinämaidon ja pakuriteen kanssa kunnes jääpalat ovat liuenneet. Lisää kaakao, suma, mausteet ja mucuna. Makeuta lopuksi hunajalla/kookospalmusokerilla ja toffeestevialla. Herkuttelija blendaa vielä cashewkerman juoman päälle :) Tarjoile esim Sumasuukkojen kanssa.

Vink! Jos haluat mokkaisen juoman korvaa pakuritee kahvilla.

Tää ei nyt mitenkään liity suma-juureen, mutta sain päivän hymyt tästä banaanimurot-reseptivideosta. Haha nam


* Pfaffia Paniculata (suma root) induced changes in plasma estradiol-17beta, progesterone and testosterone levels in mice. The Journal of Reproduction and Development 2003.

6 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. I LIKE! Kiitos Maija! :) Nää tiivistelmät eri foodeista on huippuja!

    VastaaPoista
  3. Maria: Oooi Kiitos!! :) ihana kuulla että näistä pidetään! Tarkotuksena on erityisesti kirjottaa vähän fokuksen ulkopuolella olevista supereista, mitkä kuitenki on tutustumisen arvoisia. Jes! :)

    VastaaPoista
  4. Ihan mielettömiä reseptejä täällä taas, kiitos niistä ja muutenkin kaikesta jakamastasi tiedosta!! : )

    VastaaPoista
  5. Heips taas.

    En löytäny sun sähköpostia mistään joten kirjoitan nyt tänne, toivottavasti ei haittaa! Ja voit poistaa tämän viestin jos haluat ja kommentoi takaisin blogiini.

    Luin tässä viikonlopun aikana alusta asti kaikki sun tekstit, ainakin pääpiirteittäin. Olinkin jo aikaisemmin aavistellut että sulla myös on ollut anoreksia. Et ole kuitenkaan kirjottanu siitä tänne hirveästi?
    Mua nimittäin kiinnostais ihan älyttömästi kuulla siitä ajasta.

    Miten ajauduit siihen, miten paraneminen lähti käyntiin ja mikä tilanne on nyt sairauden osalta. Ja muutenkin sun lukioajoista enemmän.
    Ymmärrän kyllä että siitä kirjoittaminen on varmaan vähän hankalaa (ehkä) kun blogi käsittelee pääasiallisesti superfoodeja ja ravintoa, mutta olisi mukava jos edes mulle laittaisit siitä viestiä.

    Mulla oikeesti nimittäin jotain loksahti ja suuresti kun luin sun tekstejä.
    Kuulostaa ihan hullulta, mutta jotenkin tuli sellanen yhteys... Tunne että sä varmaan ymmärrät ja osaisit auttaa mua.

    En tiedä ootko lukenut mun blogia, mutta mulla on takana tosi pitkä sairastushistoria. En enää sanoisi tätä anoreksiaksi, ruokavalio on ortorektisen (epä)terveellinen ja liikunta on liiallista ja pakonomaista.
    Mutta, kiinnostuin superfoodeista ja sen tyyppisestä ravinnosta jokunen vuosi sitten kookosöljyn muodossa. Mutta siihen se vähän jäi ja on jäänyt.
    Mutta nää asiat mistä säkin kirjotat, oikeesti saa mut sykähtämään, kiinnostumaan aidosti ja hyvälle tuulelle. Muistuttaa mua siitä millainen mä oikeasti olen ja millainen haluaisin olla.
    Tulee just sellainen tunne että tää on sitä mitä mä oikeesti olen, haluan ja tää on oikeesti mun juttu.

    Nyt vaan pakonomainen juokseminen (jalat on tulehtunu polvista alaspäin, kroonistuneet jo, ei ole hormonitoimintaa ollut sitten 12.v jne..) ja sama ruokavalio vie tilaa siltä oikealta minältä ja peittää sen.

    Tossa vähän aika sitten tuntu että ei voi edes kookosöljyä enää ottaa! Mutta nyt sain taas tsempattua itteeni, mm. sun blogin avulla.
    Mulla on kauheesti asioita joita haluaisin sanoa ja joita on mielessä mutta en saa millään niitä kaikkia tähän, sorry. Kauheen sekava postaus, toivottavasti et pelästy :)

    Ja mulle on valitettu että plaa, kallista saishee nää tämmöset mutta se on todella investointi omaa itseä kohtaan; miks ostaisin halpaa, teollista saishee kun se menee kuitenkin omaan kehoon?
    Mä ainakin haluaisin voida hyvin, jaksaa ja olla kylläinen.
    Mutta sitä mä en ole... Ja mieli on usein matalla enkä jaksa.
    Ja nää jalkavaivat alkaa oleen jo sietämättömiä.
    No, ens viikolla saan tietää onko mulla osteoporoosi kun saan luuntiheysmittauksen tulokset.

    Mulle tuli vaan kamala tarve sanoa nää asiat.
    Ja ehkä samalla pyytää apua tähän alkuun.

    En tiedä haluaisitko analysoida ruokavaliotani tms, tai antaa jotain vinkkejä lisää vaivoihin tai muuten ruokavalioon sekä elämään?

    Olisin tosi kiitollinen.

    Keep up the good work!

    VastaaPoista
  6. Mekkomero: Kiitos ihanista sanoista!! :)
    WM: Laitan sulle mielelläni laajemmin juttua aiheesta s-postilla, senditkö oman sähköpostiosoitteesi mun postiin: maija_t@luukku.com :)

    VastaaPoista