keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Triphalalla kauneustripille


Tutuimpien ayurvedisten yrttien ashwangandhan, tulsin ja brahmin rinnalle kannattaa ottaa kokonaisvaltaista elinvoimaisuutta tukemaan vielä Triphala.

Tri = kolme, Phala = hedelmä.

Triphala on erityisesti kehon puhdistumiseen tarkoitettu ayurvedinen jauhesekoitus, joka koostuu kolmesta hedelmästä: amla ("Intian karviainen"), bibitaki ja haritaki. Kuten moni jo tietääkin on ulkoinen kauneus suorassa yhteydessä suoliston kunnon kanssa. Tehokas ruuansulatus on kuulaan ja terveenvärisen ihon takana. Pari teelusikkaa "tummy tonic" Triphalaa päivässä on yksi hyvä valinta mikäli tavoittelet hyvinvoivaa ihoa. Alla lueteltuna Triphalan käytön hyötyjä.

Triphala

- Parantaa ruuansulatusta
- Luonnon hellävarainen laksatiivi
- Tehostaa suolen peristaltiikkaa
- Nostaa hemoglobiinia
- Parantaa verenkiertoa
- Antioksidanttirikas
- 20 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa
- Tukee immuniteettia ja pitkäikäisyyttä
- Poistaa tarpeetonta rasvaa elimistöstä, auttaa painonpudotuksessa
- Ayurvedassa tasapainottaa kaikkia doshia
- Auttaa elimistöä suojautumaan stressiltä
- Apu päänsärkyyn
- Sisältää fosfolipidejä ja monityydyttymättömiä rasvahappoja
- Laskee verenpainetta
- Tehostaa maksan ja munuaisten toimintaa
- Poistaa tulehduksia
- Limaa irroittava
- Viruksia, bakteereja, allergioita ja syöpää hoitavia ominaisuuksia

Maku muistuttaa vähän camucamua, mutta on vielä kirpeämpi ja karvaampi. Ihana tee syntyy esim. laittamalla kattilaan hautumaan seuraavat:

- 2 Lakritsinjuurta
- 2 kanelitankoa
- 1rkl Triphalaa
- 3cm inkivääriä paloiteltuna
- 1-2rkl hunajaa

Lisää Triphala (ja hunaja) kuitenkin vasta kun keitos on noin kädenlämpöistä, jotta herkkä C-vitamiini säästyy.

Melkoinen flunssalääke ja yleisesti piristävä, herättävä ja silmiä avaava juoma :) Kirpeä maku sopii erityisen hyvin myös smoothieihin ja raakasuklaaseen. Toimii niissä ehkä paremmin mikäli jauhe häiritsee teen joukossa.



Triphala Toffee

1dl sulatettua kookosöljyä
4-5rkl lucumaa
4rkl jauhettuja mulpereita
2tl triphalaa
2rkl hunajaa
Ripaus vaniljaa ja suolaa
(Pari tippaa sitruunaöljyä)

Lisää makeutus sulatetun kookosöljyn joukkoon, seuraavaksi jauheet ja mausteet sekä lopuksi murennetut mulperit. Voit pyöritellä taikinasta palloja ja kieritellä ne esim. cashewrouheessa tai kaataa laakealle astialle, jähmettää massa ja leikata siitä neliöitä.

Kenelle Triphalaa ei suositella?
Alipainoisille henkilöille (painoa pudottavia ominaisuuksia) ja raskaana oleville.

Detox -yrtti
Triphala on ominaisuuksiensa takia ihan erityinen juttu kehoaan puhdistaville. Kun lähdetään parantamaan ruokavaliota on tärkeä ottaa ravintomuutoksissa pieniä askelia jotta vältyttäisiin vatsan ongelmilta. Suolen puhdistaminen esim. colonic-hoidoilla ja ruokavaliolla on avainasemassa siirtymävaiheessa uudenlaiseen ruokavalioon. Myös jos huomaat ihossasi harmautta, yleisen olemuksen väsähtämistä ja ruokahalun katoamista kannattaa kääntää ajatukset suolen toimintakyvyn tehostamiseen. Voimakkaimpia detox-ruokia ja ravintolisiä Triphalan lisäksi ovat ainakin savi, sitruuna, tuliset mausteet, nestepitoiset kasvikset, ananas, melonit, voikukka ja lähdevesi.

Triphalaa saat jauheena FitnessFirstiltä ja Iherbistä kapselimuodossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti