perjantai 27. elokuuta 2010

Ruoka-aineiden yhdistely


"Vaikka me ihmiset voimme syödä jotain, se ei tarkoita että meidän kannattaisi." - Shazzie

Paras tapa syödä ruokaa on syödä se siinä muodossa mistä sen löytää luonnostakin. Jos vaikka luonto on antanut hedelmälle kuoren ja tutkimuksetkin ovat osoittaneet, että nimenomaan kuoressa on suurinosa tärkeistä aineista on aika hullua kuoria se pois!

Luonnossa syöminen tapahtuu usein niin, että eläin hakee ruokaa, löytää vaikka hedelmäpuskan ja keskittyy siihen hetkeksi. Se ei siis yhdistele montaa eri ruoka-ainetta kerralla!

"Yksittäissyöminen", eli mono-eating, vapauttaa todistetusti energiaa ja auttaa kehoa puhdistautumaan. Eli todellinen detox-apukeino "myrkylliselle" nykyihmiselle! ;)

Ravintotietäjät sanovat, että kehomme voi vapauttaa vain yhden tyyppisiä (ruuansulatus)entsyymejä kerrallaan. Eli jos yhdistät ruuassasi kaksi riitelevää ruoka-ainetta (esim. hiilihydraatit ja proteiini), toinen niistä ei sula tai molemmat sulavat vain osittain. Ja seuraamuksia ovat vatsakivut, ilmavaivat ja turvotus.

Eli mitä se "monosyöminen" sitten on? Se on yhden ruokatyypin syömistä kerralla. Esimerkiksi hyviä aterioita tämän ruokavalion mukaan olisi kulhollinen omenoita, pussi baby-pinaatinlehtiä, lautasellinen viikunoita tai muutama greippi. Pidemmälle vietynä voisi tietty tehdä kaikki just kuten luonnossakin. Eli ensin "ruuan metsästys" liikkumisella, vaikka juoksulenkki ja sitten kotiin tai kauppaan metsästämään ruokaa. ;)

Mikäli nälkä jää ruokailun jälkeen suositellaan odottamaan n. tunti ja syödä sen jälkeen toisentyyppistä ruokaa. Tunnetusti hedelmät sulavat nopeammin kuin esim. pähkinät joten ne kannattaa sijoittaa ensimmäisenä nautittavien ruokien joukkoon. Hedelmä sulaa n. 15 minuutissa.


Jos pelkkä omena-ateria ei houkuttele aina niin kannattaa tutustua myös suositeltaviin ruoka-aine yhdistelmiin! Loistoyhdistelmiä ovat:

Selleri ja avokado
Kurkku ja macadamiapähkinät
Mango ja vesikrassi
Viikunat ja salaatti

Selleri, keräkaali ja saksanpähkinät
Avokado, kesäkurpitsa ja tomaatti
Mantelit, chili ja lehtikaali
Cantaloupe-, hunaja- ja vesimeloni

Eli syö melonit yksin tai yhdistettynä muihin meloneihin ja nauti rasvat runsaan vihreän kera.

Hyvä ateriaesimerkki olisi esim. Hedelmäsmoothie ja parin tunnin kuluttua suuri salaatti avokadon ja oliivien kera.

Ihmiset joutuvat kehittämään erilaisia ruokatekniikoita, kuten juuri tämä ruoka-aineiden yhdistely, koska nautimme ruokaa jonka hyödyntämiseen kehomme ei ole suunniteltu. Tämänkin teorian toimivuus kertoo että olemme todella osa luontoa ja elimistömme osaa hyödyntää parhaiten mahd. luonnollisessa muodossa olevaa ruokaa.

Eli jos jokin ruoka-aine tai yhdistelmä ei tunnu sopivan sinulle, pidä siitä hetki paussia ja tarkastele olotilaasi! Ja kokeile vaikka yllä mainittuja yhdistelmiä sekä mono-eating'ia :)

kuvat: potassiumrichfoods.com ja herbspathailand.blogspot.com

2 kommenttia:

 1. Heippa!
  Ihana blogi sulla!
  Itsekin olen miettinyt tuota ruoka-aineiden yhdistelyä, että pitäisi syödä yksinkertaisia juttuja samalla kertaa, mutta toisaalta pitäisi saada ne väh 100 eri raaka-ainetta viikossa eli syödä supermonipuolisesti monia eri yrttejä ja sit samaan aikaan syödä myös tarpeeksi harvoin jotta ruoansulatus saa levätä (max 3 ateriaa/pvä)
  eiks tää ole vähän käsittämätön yhtälö? hehe onko joku pohtinut samaa?? :)

  VastaaPoista
 2. Sannita: Voi kiitos paljon :) Jep ihan käsittämätöntä! Maailma on niin täynnä erilaisia tapoja syödä, ainut keino itselleen sopivimman tavan löytämisessä on varmaan se kehon kuuntelu. Toisille sopii se ruokailu 6krt päivässä, kun taas itse tykkään juuri hajauttaa pariin suurempaan ateriaan. Oikeaa ja yleismaailmallista tapaa syödä tuskin koskaan esitetään mut parannettavaa meillä monella vielä on, siksi näitä on kyllä mielenkiintoista pohdiskella ja testailla! :)

  VastaaPoista