sunnuntai 29. elokuuta 2010

Suolaa & Pippuria kiitos, vaiko ei?

Oli taas huippu viikonloppu, toivottavasti myös teillä! :)

Eilen huristeltiin ystävien kanssa Lahteen tupareihin. Ilta sujui mukavasti ja Indiskan koristetyyny-lahja oli mieluinen. Juhlan sankari olikin vinkannut tästä mulle aikaisemmin, tosin sivulauseessa eikä osannut yhtään odottaa että olisin kekannut ostaa sen... Lahjojen antaminen on todellakin vähintään yhtä mukavaa kuin niiden saaminen! Pyrin kuitenkin tekemään lahjat yleensä itse (= esim. ruokaa/koruja/maalaukset/kehystetyt valokuvat) ostettujen sijaan, ekologisuuden takia.

Tarkoitukseni oli vielä tehdä raakasuklaata kyseisiin juhliin, mutta kiireinen aikataulu ja raaka-aineiden puutos estivät. Sain foodit.fi foorumilta vinkkiä, että raakasuklaa"neitsyille" (;D) voi väsätä suklaata joka on maustettu minttu tai appelsiiniöljyllä. Näin suklaasta tulee tutumman makuista. Varmastikaan makeuden kanssa ei tarvitse säästellä ja supereita vain pieniä määriä. <--- ehdottoman tärkeää ellei halua saada juhlakalua sekä muita vieraita vuoronperään puhumaan tanskaa pöntölle!

Itse hörpin eilen boolia, luomuviiniä ja kuoharia. Muutama tacolastu ja sipsikin taisi upota! Outs. Suola tuntuu maistuvan alkoholin virratessa elimistössä erityisen hyvältä. Lastujen sisältämä "pöytäsuola" on kuitenkin myrkyllistä keholle, sehän on valkaistu, kuumennettu ja prosessoitu miljoonin eri tavoin! Parempia vaihtoehtoja ovat Celtic tai Atlantic Sea Salt joka on väriltään harmaata ja aavistuksen kosteaa. Myös Himalayan Pink Salt on mineraalirikkautensa takia hyvä valinta, tätä käytän myös itse. Ja tuoreista yrteistä saa vaikka minkälaisia makuja "kokkailuihin"...

Voit sekoittaa suolaa myös kuivattuihin yrtteihin tai kokeilla tätä Shazzien feikkisuolaa:

1 tanko selleriä
2 sitruunan mehu

Paloittele selleri pieneksi ja sekoita sitruunanmehuun. Kuivata selleriä kunnes se on täysin kuivunut ja jauha sen jälkeen hienoksi, esim. morttelissa.

public-domain-image.com

Suolan haittavaikutukset ovat aika yleisesti tunnettuja, mutta minulle mustapippurin epäterveellisyys oli totaalinen yllätys! Mustapippuri on nimittäin yleisesti todettu karsinogeeniksi ja moni välttää sitä juuri tästä syystä. Oletteko te kuulleet koskaan vastaavaa? Minä en, ennen Shazzien Detox your world -kirjaa!

Tänään lensi taas kaunis perhonen sisälle taloon... Nyt ei ollut valkonen joita on näkynyt paljon vaan uskomattoman kaunis Ritariperhonen(?) punaruskeine siipineen:

4 kommenttia:

 1. Kävi häiritsemään toi mustapippuri-juttu sen verran että piti lähteä googlettamaan ja löysin (sen lisäksi että karsinogeenejä on mm. sellerissäkin) tämän:

  "In experimental research, extracts of black pepper have caused tumors in laboratory mice when administered daily for three months. The doses were more than 80 times as high as the average amount of pepper consumed each day by human beings. Pepper is not considered a human carcinogen."

  Shazzien varoitus (?) perustunee siis tähän. Nykyään saa kyllä olla kieli keskellä suuta kun joka tuutista tulee milloin mitäkin varoitusta milloin mistäkin aineesta.

  VastaaPoista
 2. Virallisista mustapippuri faktoista en tiedä tämän hetken tuoreimpia "tietoja", mutta itseltäni vain jossakin kohtaa automaattisesti jäi mustapippuri pois samaten kuin muutkin pippurit cayennepippuria lukuun ottamatta. Jokin niissä ei enää tuntunut itselleni hyvältä. Monasti kyllä pippureita on mitä erilaisimmissa ostetuissa(luomu)kastikkeissa ja seoksissa, jolloinka en niin tarkka ollut pippurien suhteen. Itse en kuitenkaan enää ole ruokiini lisäillyt. Tässäkin varmasti se perus "kuuntele itseäsi ja kehoasi" -malli toiminnee parhaiten =)!

  VastaaPoista
 3. liquidcashmere: totta, parempi olisi ehkä unohtaa kaikki yleismaailmalliset tutkimukset tai ei ainakaan hätkähtäisi näitä karsinogeeni-tutkimuksia turhaan. Annosmäärät kun ovat näköjään vähän erilaiset mitä itse tuli syötyä :) Täytyy ilmeisesti eristäytyä ja keskittyä vaan kehon kuunteluun, heh!

  Suvi: Sama mulla! Enpä ole käyttänyt mustapippuria juuri muuten kuin syödessäni muiden kokkaamaa ruokaa :) Jännä juttu... ei tule kyllä mieleen että mihin sitä voisi edes lisätä. :D

  VastaaPoista
 4. Kurkuman vaikutukset mustapippurin kanssa käytettynä jopa useatuhatkertaistuu :)

  VastaaPoista