tiistai 31. tammikuuta 2012

Maukasta lakritsaa


En ole koskaan ollut niitä lakritsan himoitsijoita. Never say never -parsi pitää kuitenkin taas paikkansa. Minusta on tullut sellainen.

Ja nyt ei puhuta mistään mustista, sitkeistä ja limaisista lakumatoista mitkä on kääritty BPA:han ja joiden pääraaka-aineina on vehnäjauho tai sokeri ;) Nykyään on muuten jollain asteella hauskaa katsella perinteisiä leivontaohjeita. Miksi kukaan haluaisi laittaa vehnäjauhoa, hiivaa ja valkoista sokeria leipomuksiinsa ja sitä kautta elimistöönsä? Kyseisillä kemistien riemuvoitoilla ei ole mitään tekemistä ravinnon kanssa joten on jännää että kolmikko esiintyy niin usein ruokakirjoissa. "Jos voit syödä jotakin, se ei tarkoita sitä että sinun kannattaisi" -Shazzie.

Siis kääntäkäämme ajatuksemme aitoon, alkuperäiseen, lääkinnälliseen lakritsinjuureen.

Lakujuurta kasvaa villinä ja osittain villinä Aasiassa ja eteläisessä Euroopassa. Se on yksi maapallon käytetyimmistä ja tutkituimmista yrteistä. Lakritsia löytyy esim. kosmetiikasta, alkoholijuomista, lääkeaineista, makeisista ja yrttilääkintätuotteista. Se nostetaankin yhdeksi tärkeimmistä lääkinnällisistä yrteistä.

- Kiinalaiset ovat käyttäneet lakritsia jo kauan astmaan, ruuansulatusongelmiin ja maksan toiminnan tukemiseen
- Ykkösyrtti yskään ja kuumeeseen (käytetty kansanlääkinnässä yli 4000 vuotta limaa irroittavana rohtona)
- Vahvistaa immuniteettia
- Tupakoinnin lopettajat ovat löytäneet helpotusta lakritsinjuuren pureskelusta
- Juuren pureskelulla on havaittu myös positiivisia vaikutuksia hampaiden ja ienten kuntoon
- Anti-mikrobi, anti-bakteeri, anti-virus
- Lakujuuren flavonoidit ja isoflavonoidit ehkäisevät tutkitusti syöpää sekä sydän- ja verisuonitauteja
- Hellävarainen laksatiivi, käytetty vatsatulehduksen hoitoon
- Iho-ongelmien esim. ihottuman ja psoriasiksen hoitoon
- Hyvä yleiskuntoa parantava yrtti eli toonikumi
- Kerrottu hillitsevän makeanhimoa
- Nostaa verenpainetta

Lakumakeisen saa helposti jauhetusta lakritsinjuuresta, hunajasta, pienestä määrästä kaakaovoita ja carob-jauhetta, ripauksesta suolaa ja lesitiiniä sekä tipasta anis-uutetta.

Lakritsismoothien saa samaa ideaa hyödyntämällä. Tee mantelimaito pakuriteehen, lisää joukkoon lakritsinjuurta, persimon hedelmä, jäädytetty banaani, lesitiiniä, hunajaa, vaniljaa, kookosöljyä, ripaus suolaa ja mikäli kaapista löytyy: anis-uutetta.

Kokonaisia juuria tai rouhittua juurta on helppo käyttää teen joukossa. Siinä on jotain rentouttavaa, kun pilkkoo kokonaisia kääpiä ja pakuria teeveden joukkoon. Mukaan vielä vaikka lakritsinjuurta, kanelitankoja, lapachoa ja muutamia avattuja vaniljatankoja. Teen valmistaminen on joko parin minuutin tai (yli) parin päivän homma. Pitkään, jopa päiviä haudutettu kokonaisista raaka-aineista valmistettu tee maistuu eriltä kuin parin minuutin teepussi-hauduke. Olen jättänyt teeveden kiehauttamisen kokonaan pois, kuumennan veden n. 80 asteiseksi ja haudutan raaka-aineita yön yli tai muutamia päiviä.


Voit ostaa kokonaisia ja rouhittuja juuria sekä uunituoreena uutuutena myös jauhetta FitnessFirstiltä. Täytyy tilaa tuota jauhetta kyllä mahdollisimman pian herkkureseptejä varten... Ja jos maltat sinnitellä toimitusaikojen kanssa, kurkkaa iHerbin lakritsijuurivaihtoehtoja, ainakin jauhe-, uute-, ja kapselimuotoa löytyy. Laita pari tippaa lakritsijuuriuutetta kielen alle, odota 30 sekuntia ja niele veden kanssa -> potkii ;) Muista myös nam niin hyvä lakritsinmakuinen Yogi-tee.

3 kommenttia:

  1. Mitä kääpiä sinulla on tuossa kuvassa? Pihallani kasvaa samanlaisia.

    VastaaPoista
  2. Taika: Vasemmanpuoleinen on käsittääkseni kantokääpä, oikealla sitten pakuri :)

    VastaaPoista
  3. Lakritsin makua myös kannattaa tukea aniksella ja erityisesti tähtianiksella. Voi tulla aivan huumaava yhdistelmä :)

    VastaaPoista