maanantai 26. heinäkuuta 2010

Artikkeli joka kohotti verenpaineen

Laboratorion odotushuoneessa selaisin sport- nimistä lehtiä, josta silmään osui superfood -artikkeli. En kerennyt päätekstiin senkummemmin syventymään, mutta artikkelin lopussa oli taulukko, jossa oli superfood ja sille etsitty vastaava, kotimainen "parempi" vaihtoehto.

Superfoodeista oli listattu spirulina, maca, hampunsiemen goji ja kaakao. Mm. Macaa korvaava vaihtoehto löytyisi lehden mukaan kotimaisista juureksista ja hampunsiemenen pähkinöistä. Pähkinäthän ovat kovin usein kotimaisia... Mutta eniten naureskelin, tai oikeastaan kauhistuin kaakao-kohdasta, jossa luki suurinpiirtein näin:

"Kaakaon sijaan kannattaa valita esim. rasvattomaan maitoon tehty suklaamousse joka on terveellisempi vaihtoehto"

Ja me uskotaan. Ainakin minä uskoin vielä vuosi sitten!

Aikaisemmin ei tullut mieleenkään kyseenalaistaa eviraa, Hanna Partasta tai lääkäriä. Hehän ovat "asiantuntijoita". Kunnes löysin täysin jälkimmäisten tyyppien suositteleman ruokapyramidin vastakohdan (sssuperrawfood). Leipä ja maito eivät ollekaan enään pakollisia kuidun ja kalsiumin lähteitä.

Mitäköhän perinteiseen suklaamousseen tulee? Google kertoo, että ainakin keltuaisia, tomusokeria, liivatetta, kaakaojauhetta/tummaa suklaata ja sitten vaikka sitä rasvatonta maitoa.

Koska aihe käsitteli superfoodeja ja listassa oli moussen vertailukohteena kaakao niin lisätäänpä tähän mitä esim. raakasuklaa pitää sisällään: mm. painonhallintaa edistävää kookosöljyä, magnesiumtäyteläistä kaakaota, energisoivaa macaa ja mitä ikinä vaan kaikki aminohapot sisältävästä spirulinasta vastustuskykyä boostaavaan hunajaan.

Mielestäni on aika selvä pläkki kumpi on terveellisempää.

On vaan niin kamalaa, kun ihmiset joutuvat lukemaan lehdestä täysin virheellistä tekstiä. Ja vielä "asiantuntijoilta". Pelissä on kuitenkin meidän terveys.

Käytännön kokeiden fanittajana kehottaisin kys. artikkelin kirjoittajaa kokeilemaan ym. moussereseptiä ja vaikka tätä lucumasuklaata, ja tsekata sen jälkeen olotila. Kumman jälkeen tuntuu paremmalta? Kumpi antaa sen rakkauden, mielihyvän ja kylläisyyden tunteen? :)


Raikas Lucumasuklaa

7rkl Tropicai kookosöljyä
2dl Thrive kaakaovoita
1rkl (reilu) eucalyptus hunajaa
n. 1dl raastettua Cocovin kaakaomassaa
3rkl lucumaa
2tl cayanne
2tl kaneli
0,5dl Thrive kaakaonibsejä
0,5dl goji
0,5dl sultana rusina

3 kommenttia:

  1. Niinpä! Mutta valitettavasti skeptiset kanssaeläjät kuuntelevat yleensä mieluummin näitä ns. virallisia asiantuntijoita ja kyseenalaistajata koetaan uhkaavina fanaatikkoina...

    VastaaPoista
  2. Okriina: Ihan totta :/ Sitä asennetta onkin vaikea muuttaa! Mutta onneksi tiedon leviämistä ei voi estää :)

    VastaaPoista
  3. ja ehkä netti syrjäyttää (tai ainakin melkein) jossain vaiheessa paperiset lehdet varsinkin ympäristöystävällisyytensä vuoksi. Ja netistä tulee valtamedia jossa auktoriteetit eivät vallitse vaan tietoa jaetaan kokemuspohjalta :)! Jota se on tietty nyttenkin, mutta joskus varmasti vielä suuremmassa mittakaavassa. Lopulta kukaan ei usko mainoksiin tai "asiantuntijoihin" vaan asioita ollaan kiinnostuneita testaamaan itse ja suosittelemaan muille !

    VastaaPoista