sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

Hellepäivien viettoa ja lisää sanottavaa vanhustenhoidosta


Hiljaiseloon löytyy syy mahtavista keleistä!

Eilen lähdin aamulla koiran kanssa uimaan rannalle, jonne kävelymatka on aika pitkä. Otin vesipullon mukaan, lähinnä koiraa varten ja pysähdyttiin muutamaan otteeseen juomaan ja virkistäytymään. Rannalle päästyä saatiin jonkun aikaa juosta edestakas kaislikoiden välissä kulkevalla polulla, koska vanhaa uintipaikkaa ei meiannut millään löytyä! No vihdoin se löytyi, tosin paljon kapeampana kuin viimevuonna, rehevöitymisen takia. Koira juoksi viileään veteen niin iloisena, enkä ihmettele, olihan asteita melkein 25.

Lepopaikka uinnin välillä löytyi kiveltä :)
(ps kuvat hätäisesti auringon sokaisemina napsastu kännykkäkameralla)

Loppupäivä kului kavereiden kanssa lähirannan aallonmurtajalla höpisten perinteisesti astetta vakavammista aiheista, kuten naisten ympärileikkauksista, stressistä, työpaikan "idiooteista", rikoslain epäkohdista... Ja tämmöiset keskustelunaiheet kun aurinko porottaa täydellä kauneudella! Puhuttiin me kuitenkin kaverin riemukkaasta reilireissusta, loman autuudesta ja jopa superfoodeista! Yksi oli innostunut kokeilemaan vähähiilihydraattista dieettiä ja oli huomannut olonsa paljon virkeämmäksi. Hän kertoi myös kaverinsa käyttävän nykyään maca-juurta ja joitakin muita supereita. Innostuin siinä sitten parisemaan jonkun aikaa macasta (lähinnä omia kokemuksia, en ikinä opi muistamaan ravintotieteellisiä faktoja ulkoa) ja vähän raakasuklaastakin.

No aiheet käänty takasin sinne Nikita Fouganthine - osastolle joten superimmat jutut jäi taustalle kytemään, toivottavasti :)

Tänään olen oikeastaan vain hoitanut arkijuttuja ja nauttinut auringosta itsekseni, päntäten taas niin huippumielenkiintoisia juttuja mm. foorumilta ja blogeista. Ajatella että todellakin reikien sekä muiden hammasongelmien syyt löytyvät usein juuri ravintopuolelta. Vehnä ja valkosokeri ruokkivat streptococcus mutans bakteeria ja se valmistaa näistä hammasta syövyttäviä aineita ---> reikä. Lukekaa lisää tuosta foorumilinkistä!

Hampaista vanhustenhoitoon, eli huomenna aloitan uuden työn Vanhusten palvelutalossa, josta olenkin jo höpissyt tänne. Toisaalta ajatus hieman puistattaa, sillä tällä hetkellä kun tiedän miten voidaan saavuttaa optimaalinen terveys ja miten sen voi jopa saavuttaa vanhalla iällä! Eli kaikenlainen laitostoiminta kiisseleineen tuntuu niin väärältä jokaista siellä asuvaa vanhusta kohtaan. Rantareissulla ystäväni kertoi, että vanhainkodissa jossa hän on töissä tarjotaan iltapalalla yksi keksi tai joskus leipä + teetä/mehua tms. Siis mitä!?!?!?

Vanhuksilla pätee ihan samat (ne oikeat)ravintosuositukset mitä meilläkin, eli paljon vihreää energisoimaan ja turvaamaan kalsiumin saanti (hylätkää jo se maito...) ja oikeita luonnollisia rasvoja (ei siis beceliä) miel. alkuperäisessä muodossaan esim. siemenistä, pähkinöistä, avokadosta tai kalasta.

Tässä Espoon vanhainkodin aterialista:

Maanantai
Kalakeitto, juustoleipä. Marjapiirakka, vaniljakastike.


Tiistai
Kinkkukiusaus. Mansikkakiisseli.


Keskiviikko
Lihamureke. Appelsiinikiisseli.


Torstai
Broileria talon tapaan. Vadelmakeitto.


Perjantai
Jauheliha-perunalaatikko. Herukkakiisseli.


Lauantai
Smetanasei. Omenakiisseli.


Sunnuntai

Makkarastroganoff. Talon mousse.


Lounaan ateriakokonaisuus sisältää: Lämmin ruoka, tuoreannos, leipä, kevytlevite, maito.


Todella surullista, sillä ateriat sisältävät E-koodeja, kermaa ja vettä enemmän kuin täyttä tavaraa. Itse ehdottaisin ruokalistaan lihan tilalle riistaa/luomulihaa tai villikalaa, ruokajuomaksi luomumaitoa tai jopa raakamaitoa! (olisi varmasti moni mummu ja pappa iloissaan), paljon erilaisia kasviksia (esim. uunissa kevyesti kypsennetyt) ja tuoreita vihreitä herkkuja. Leipänä voisi tarjota juureen leivottua leipää höttöisten paahtoleipien sijaan ja jälkiruokana marjoja tai esim kokeilunhaluisille supereita esim. gojit tai raakasuklaa! Välipalalle voisi valmistaa joskus pullakahvien tilalle erilaisia smoothieita. Mutta hei miten rahapuoli? Uskon vahvasti, että tämmöisillä parannuksilla säästettäisiin suuria summia lääke- sekä hoitotyöntekijäkustannuksissa. Mutta ennenkaikkea, jokainen vanhus ansaitsee parempaa kuin laitoshuolto ja mahd.halpa ruoka!!! Huolenpito ja välittäminen kuuluvat jokaisen ihmisen perusoikeuksiin.


Kerron vielä loppuun ystäväni kertoneen jutun työpaikaltaan. Siellä asustaa vanha mies, joka on kuulemma todella valoisa ihminen ja aina vitsiä kertomassa. Hänellä on kuitenkin sairaus, jossa limaa kertyy kurkkuun ja puhuminen on todella vaikeaa. Vitsi katkeaa aina kesken, kun lima tulee puheen eteen. Hänelle ei kuitenkaan tehdä jotain tiettyä limanpoistohoitoa, koska hän on liian vanha. Tajutonta, kaikki on kiinni vaan rahasta! Tämmöistä meillä "hyvinvointivaltiossa".


Onneksi raakaruoka ja superfood nousee yhä useammin otsikoihin, joten ihmiset saavat tietoa tästä "uudesta" ravintovallankumouksesta (:D). Ongelmana on vain edelleen se raha. Jogurttijättien pohattahuijareiden on helppo rahoittaa tutkimuksia ja eliminoida maidon haittavaikutuksia esille tuovat kohdat. Televisio (jota suomalaiset katsovat keskimäärin 2-3h päivässä, jenkit jopa 8h!?) täyttyy rahakkaiden firmojen mainoksista, joissa harvemmin on päätavoitteena yhteinen hyvä.


Ihanaa muuten, että Ruohonjuuri laittoi mainoksensa Helsingin metroasemille! Sieltä tavoittaa ihmiset helposti, vaikkakin ihan eri mittakaavassa mitä televisiolla. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti