tiistai 27. heinäkuuta 2010

Sakkaroosi kaapista ulos


Seisoskelin liikennevaloissa kun ohi hurautti kaksi jättimäistä rekkaa. Molempien kyljissä luki "SUGAR POWER" ja logona oli Dan Sukker. Jättimäisiä harmaita rekkoja ja kyljen puna-musta mainostekstiä katsellessa tuli mieleen niiden kontrasti Dan Sukkerin pakkauksiin. Esim. perinteinen hieno valkosokeri on pakattu puhtaan valkoiseen pakettiin jonka kyljestä voit lukea sokerin "luonnollisuudesta". "Sokeri syntyy luonnossa".

Mainoslauseet vakuuttavat monet meistä siitä, että sokeri on tosiaan puhdas luonnon tuote.

Itseasiassa (ruoko)sokeri on pitkän jalostusprosessin läpikäynyt teollisuustuote. Dansukkerilla on valmistusprosessista esite, romanttisuudella höystettynä tietty.

Meillä on luontainen mieltymys makeaan (esim. äidinmaito makeaa) ja siihen on helppo jäädä koukkuun, sillä sokeri vaikuttaa välittäjäainetasapainoon.

Itselläni on ollut samaan kemistin "huumeeseen" ristiriitainen suhde. Joskus en käyttänyt tippaakaan sokeria, sillä sehän lihottaa. Seuraavaksi siitä tulikin mielihyvän lähde stressin keskellä. Nyt pyrin dumppaamaan sokerin lopullisesti. En ole vielä täysin siinä onnistunut, sillä varsinkin tapahtumissa ja tilaisuuksissa on vaikea keksiä sokeritonta syötävää ja toisinaan on ollut vieläkin pakko maistaa pari karkkia. Mutta en tee asiasta sitä suurempaa, sillä olen ylipäätänsä vähentänyt koko aineen käyttöä jo niin rutkasti, ja matka jatkuu eteenpäin. :)

Sokerille löytyy sitäpaitsi vielä ihanampia korvaajia, nimittäin hunajia on aika upea kirjo. Seuraavaksi aijon tilata Fitnessfirstistä Hawaiian Lehua raakahunajaa.

Agavesiirappi herättää tunteita suuntaan ja toiseen, mutta on ehdottomasti valkosokeria parempi vaihtoehto mm. luonnollisuutensa ja alhaisemman GL-indeksinsä vuoksi. Leivonnassa taatelit, viikunat ja banaanit tuovat makeutta.

Koska makeanhimo on meille luontainen tunne, ei sitä vastaan pidä taistella. Se tulee hyväksyä ja tyydyttää kehoa (ja mieltä) miellyttävin keinoin. Eli luomusti! :) Makeanhimoakin voi hiivuttaa vähentämällä kokonaissokerin määrää pikkuhiljaa. Keho mukautuu pienempään määrään ja et tarvitse samaa määrää makeaa mitä aikaisemmin.

PS. Raakaruokosokeri on loistava kuorinta-aine ja suolaa hellävaraisempi. Kokeile erilaisten öljyjen ja sokerin yhdistelmää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti