torstai 17. kesäkuuta 2010

Apua vaihdevuosioireiluun


Äidilläni on alkanut ilmestymään ensimmäisiä vaihdevuosioireita ja erityisesti yöllinen hikoilu kiusaa. Hän kysäisi tiedänkö mitään ruoka-aineita jotka auttaisivat ja lupasin selvittää asiaa. Yleisesti menopaussin oireita ovat mielialanvaihtelut, unihäiriöt (yöllinen hikoilu), lyhyt pinna ja sukupuolihaluttomuus.

Kokosin seuraavan tietopaketin:Vaihdevuosioireilun ehkäisy ja hoito


KOKONAISRUOKAVALIO


Vähennä:


  • Lisäaineet (e-koodit: keinotekoiset makeutus, stabilointi- ja säilöntäaineet)
  • Maitotuotteet, korvaa esim. soija/kaura tuotteilla tai tee pähkinämaitoa (vielä parempi)!
  • Sokeri (Hunaja suositeltavaa)
  • Valkoiset jalostetut viljat (vehnä) ja ylipäätänsä kaikkia viljatuotteita olisi hyvä vähentää, myös prosessoidut gluteenittomat viljat (äitini on keliaakikko)
  • Alkoholi
  • Kahvi ja musta tee (korkeintaan 2 kuppia päivässä)
  • Prosessoitu ja puhdistettu suola. Korvaa luonnon suolalla: esim. vuorisuola ja raffinoimaton merisuola


Lisää:


- Vihreät kasvikset
Vihreät kasvikset sisältävät runsaasti antioksidantteja ja beetakaroteeneja, jotka suojelevat sydänsairauksilta ja kasvaimilta. Nämä ovat degeroitumis- ja kuonaantumissairauksia, joita tulee enemmän ikääntyessä. Mitä vihreämpi kasvi sitä parempi! Luontaistuote- kaupat myyvät myös erilaisia vihrerpuristeita ja mehuja, joihin voi myös turvautua, mutta tuore kasvi alkuperäisessä muodossaan voittaa aina valmisteet. Tutustu myös villivihanneksiin (esim. Koivu, nokkonen ja voikukanlehdet)
- Kaikki kasvikset ja marjat
Suomalainen syö keskimäärin vain 300g kasviksia päivässä kun kreetalainen syö 1300g! (vertaa terveys ja elinikä tilastot)
- Kohtuudella hedelmiä
- Hyvät rasvahapot, erityisesti omega-3: pähkinät, siemenet, avokado (E-vitamiini suojaa ihoa ja näköä), kala.
Esim. auringonkukansiemenissä on E-vitamiinia ja seleeniä, jotka kuuluvat nuorekkuutta tukeviin antioksidantteihin.


Kun kokonaisruokavalio on kohdillaan, tuplataan tehot ottamalla käyttöön


TÄSMÄTUOTTEET


Goji - marja

Pidetään yleisesti "pitkäikäisyyden marjana" aminohappokoostumuksensa takia. Marja sisältää 22 kivennäisainetta ja 18 aminohappoa. Kyseinen supermarja sisältää kaikki 8 kehollemme välttämätöntä aminohappoa, ja sen painosta huikeat 10-14% on proteiinia. Suositeltava päiväannos on n. kourallinen gojeja.


Maca-juuri Tasapainottaa hormonitoimintaa. Käytetään mm. juuri menopaussin hoitoon. Saatavilla mm. jauheena ja kapseleina. Jauhe sopii smoothieihin, teehen ja loistavasti raakasuklaaseen. Suositeltava päiväannos on 2-4rkl, käyttö aloitetaan pienestä kerta-annoksesta (1tl-1rkl).


Kookosöljy Kookosöljy nautittuna omega-3 pitoisten ruoka-aineiden kanssa voi jopa kaksinkertaistaa välttämättömien rasvahappojen imeytymisen! Kookosöljy auttaa lisäksi painonhallinnassa (historiallisesti on todettu, että eläimet joille syötettiin kookosrasvaa eivät tulleet koskaan lihaviksi ja eläimet jotka saivat hydrogenoitua soijaöljyä ja härskiintyneitä rasvoja lihosivat nopeasti). Kookosöljy tukee hormonitoimintaa ja sen säätelyä. Kookos on esiaste ikääntymistä ehkäisevillä hormonin kaltaisille yhdisteille, pregnenolonelle. Päivässä 2-4rkl kookosöljyä.


Inkivääri Sopii erityisesti "kuumien aaltojen" ehkäisyyn. Lisää inkivääriviipaleita vaikka teen joukkoon!


Maitohappobakteerit Hapankaali/porkkana, maitohappokapselit."Pitkäikäisillä kansoilla on havaittu muutamia yhteisiä piirteitä, jotka pitävät ihmiset nuorekkaampina pitempään: ruokavalio on kasvisvoittoinen, nautintoaineiden käyttö on vähäistä, tehdään fyysistä työtä ja osataan rentoutua, levätä ja pitää hauskaa yhdessä"Lähteinä käytin mm. Virpi Raipala-Cormierin Luonnonkauneus kirjaa sekä superfoodit.com sivustoa.


Jos teillä on antaa vinkkejä mitä voisin vielä suositella niin olisin kiitollinen! :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti