keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Kesäkuun ensimmäinen aamu

mango, cantaloupe-meloni, minttu


Hugo

Ei voi aamu ihanammin alkaa kuin tämän kaverin kanssa aamuauringosta nautiskellen omalla pihalla.

Lauantaina on lähtö mökille, pieneen saareen luonnon keskelle. Odotan sitä tosi paljon, että saa vain jättää Helsingin pölyt taakse ja pysähtyä nauttimaan kesästä. Tiedossa onkin saunomista, uintia (ihanaa, järvivesi tekee hiuksista superpehmeät!) ja grillausta, niin ihon kuin ruuankin. Molemmat aijon pitää kohtuuksissa, etenkin ruuan suhteen aijon mökilläkin syödä raakapainotteisesti. Reissuun lähdetään kuitenkin koko perheen voimin, ja kesäperinneruoka silli & peruna on ollut meilläkin suosiossa. Onneksi tähänkin voi yhdistää maukkaan salaatin, ja nauttia kypsennettyjä sen ohella pienissä määrin.

Maitotuotteista olen jo pitkään halunnut päästä eroon. Uutta tietoa satelee maidon haittavaikutuksista, nythän sen on todettu aiheuttavan osteoporoosiakin! Siis täysin päinvastaista informaatiota mitä meille on syötetty pienestä pitäen. Osteoporoosi on yleisintä maissa, joissa maidonkulutus on suurta, kuten Suomessa ja USAssa. Sensijaan esim. Japanissa ja muissa Kauko-Idän maissa osteoporoosiin sairastuneiden prosentuaalinen määrä on hyvin pieni. Ja kuuluuko heidän päivittäiseen ruokavalioonsa 2dl maitoa, 2dl jogurttia ja juustosiivu päivässä? Eipäs kuulukkaan.

Aikaisemmin olen kuluttanut maitotuotteita rutkasti. Aamupalalla meni jogurttia ja marjoja, ruoan kanssa maitoa, treenin jälkeen rahkaa ja iltapalalla vielä jogurttia myslin kanssa. Tänäpäivänä maitotuotteita menee enää murto osa tuosta, toisinaan ravintolassa tai jäätelön muodossa. Minulla on myös rakas ystävä joka juo n. litran maitoa päivässä, myös janoonsa.. Mutta tottumuksia on vaikea muuttaa mikäli pienestä pitäen on saanut maito-on-terveellistä aivopesua.

Vegaaniliiton "10 myyttiä maidosta" lehtisessä on hyvin ilmaistu, että ihminen on ainoa laji joka käyttää ravinnokseen toisen eläinlajin maitoa. Tämä tieto on jotenkin hätkähdyttävää. Lehmänmaitohan on tarkoitettu vasikalle! Ei ihmisten ruokapöytään. Tästä kieliikin maidon aiheuttamat ongelmat: maitoallergia, laktoosi-intoleranssi sekä nyt uusimman tiedon mukaan osteoporoosi.
Itse ainakin uskon liikunnan ja riittävän kasvisten syönnin (raakana, jotta hyödynnetään maksimimäärä vitamiineja) ehkäisevän luukatoa. Varmastikkaan lisäaineet eivät myöskään tee hyvää luiden kunnolle.


Luita ja mieltä voimauttava smoothie

Kourallinen pinaattia tai nokkosta
Reilusti koivunlehtiä
Muutama kuusenkerkkä
Jäisiä banaanin paloja
Vadelmia/Mustikoita/Mansikoita
(2rkl seesaminsiemeniä)

Kannattaa blendata ensin vihreät, jotta tulee smuuthimpaa :) Varsinkin jos blenderin tehot eivät ole huimat, eli itse ainakin joudun tämän tekemään huolella. Tehokkaampi blenderi hakusalla... Vitamix joutuu jäämään vielä haaveilun tasolle.


Nyt pistettiin mantelit likoomaan. Huomenna on ensimmäinen raakaleivonta kokeilu ja postaus tulee tästä, jännityksellä odotan kuinka onnistuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti