0,5 l vettä
5 dl(vajaa) raakoja manteleita, hasselpähkinöitä, hamppua tai auringonkukansiemeniä (voit myös yhdistellä). Olethan liottanut näitä vähintään 6 tuntia :)
2 medjool taatelia tai 4 muun merkkistä
(ps. Maija maustaisi vielä cayannella ja vaniljalla)
Lisää puolet vedestä blenderiisi ja sen jälkeen muut ainekset. Blendaa niin kauan kuin mahdollista, jotta saat mahdollisimman juoksevaa maitoa. Kaada maito siivilän läpi kulhoon ja toista prosessi saadaksesi juomasta mahdollisimman. Säilytä maito jääkaapissa ja käytä kahden päivän kuluessa. Koska tätä maitoa ei ole homogenoitu (=tuhottu kaikkea hyvää) muista sekoittaa juomaa aina ennen juomista!
Tahini-maito
0,5 l vettä
3 dl(vajaa) tahinia
2 medjool taatelia tai 4 muuta lajia
Blendaa kaikki ainokset ja tarjoile. Voit heittää mutaan raakaa carobia, banaania, mansioita tai vadelmia saadaksesi lisää makua ja nostaaksesi proteiini-pitoisuutta ;)
Macadamia-kerma
Lisää tätä keittoihin, kastikkeisiin ja smoothieihin kun haluat. Kokeile myös käyttää hedelmien lisäkkeenä!
10 macadamia pähkinää
1 appelsiini
2 medjool tai 4 muuta taatelia
Mehusta appelsiini. Lisää kaikki ainekset tehokkaaseen blenderiin ja blendaa kunnes täysin pehmeää. Jos haluat hapan-kerma tyyppistä, lisää sekaan kookosvettä tai sellerimehua appelsiinimehun tilalle.
Vanilja créme
Raakavanukkaiden ja -jäätelöiden päällä todellinen herkku
2 appelsiinia mehustettuna
2,5 dl macadamia pähkinöitä
2,5 cm tuoretta vaniljapalkoa (tai vaniljajauhetta)
mehustettu lime
Laita kaikki ainesosat tehokkaaseen blenderiin tai kahvimyllyyn. Jos haluat cremestä paksumpaa, lisää pähkinöitä. Ohentaaksesi lisää appelsiinimehua. Tämä säilyy jääkaapissa pari päivää, jos siis ei kulu heti! ;)
Hapanversio crémestä: Käytä sitruuna- tai limemehua ja hieman vähemmän appelsiinimehua. Puolita vaniljan määrä.
Trooppinen versio: Jos sinulla on nuori kookospähkinä käsillä, lisää kookosliha ja/tai -vesi mukaan! Saat aivan uudenlaisen sävyn cremeen.
Cheddar-juusto levite
Cheddar-juustomaun alkuperä tässä levitteessä on täysi mysteeri, mutta ihastut tämän juuston monikäyttöisyyteen!
3 kuppia pinjansiemeniä, liotettuna 2 tuntia
4 aurinkokuivattua tomaattia, liotettuna 2 tuntia
1/2 pieni appelsiini tai keltainen paprika (siemenet ja kanta poistettu)
1 sitruuna
1 valkosipulin kynsi
Pilko valkosipuli ja blendaa kaikki ainekset kunnes massa on todella pehmeää. Tarjoile minkä tahansa kanssa mistä pidät…
Juustoiset cheddarsiivut
Levitä yllä oleva levite 7mm paksuksi levyksi kuivuriin. Kuivata 6-24 tuntia, kunnes se on paloiteltavaa. Paloittele neliöiksi ja käännä siivut. Kuivata vielä toiset 2-4 tuntia ja tarjoile senjälkeen esim. hampurilaisten lisäkkeenä, crackereiden päällä tai lempiruokasi kanssa.
"Se ei ole oikeasti majoneesia" - majoneesi
"Majoneesia" ilman salmonellariskiä ja kanojen hyväksikäyttöä :D
5 dl(vajaa) makadamiapähkinöitä
1/2 kurkku
5 vartta selleriä
1 sitruuna mehustettuna
1 tl paprikaa
reilu 1 dl oliiviöljyä
Mehusta kurkku ja selleri ja lisää kaikki ainekset blenderiin. Jos käytössäsi on Vita-Mix, blendaa kunnes seoksesta tulee majoneesiä. Jos käytät normaalia blenderiä, kaada pähkinät kulhoon kun ne ovat pilkkoutuneet ja jatka sauvasekoittimella saavuttaaksesi majoneesimaisuuden.
Kuka enää kaipaa kermaa ja juustoa kun on näitä herkkuohjeita :) Macadamia-pohjaiset "juustot" on tosi hyviä, mutta ne pähkinät on sen verran tyyriitä, että käytän yleensä cashew-pähkinöitä. Cheddarjuusto-siivut menevät kyllä kokeiluun, on sen verran hauska idea!
VastaaPoistaOkriina: Sano se! :) Näiden tekeminen vaatii tietty vaivaa ja rahaa, eivätkä säily yhtä hyvin kuin maitoversiot. Mut kun nämä mielen ja kehon herkut saadaan suurten joukkojen eteen nii kyllä luulisi oltermannin jäävän kakkoseksi! Pähkinöiden hinnat saadaan kysynnän & tukien kautta alas ja kauppoihin laadukkaita luomusiemenjuustoja... Kukaan ei halua enää maidosta johtuvia sairauksia ja "juuston" syönnistäkin tulee terveysteko :)
VastaaPoistaTulevaisuuden juustohylly voisi olla aika ideaali, kun suurinosa myytävistä olisi lähituotettuja siemenjuustoja, ja pieni osasto, josta saisi raa'asta & luomumaidosta valmistettuja juustoja. Myös vuohenmaito-versioita olisi pari, kaikki huippulaatuisia :) Ja nämä, eläimistä saatavat juustot olisivat tietysti tuplasti kalliimpia kuin pähkinöistä valmistettavat! Taattaisiin luomun korkea taso -> lehmille ja vuohille ideaalit oltavat.
Macadamiat ovat kyllä tyyriitä! Kiitos cashewvinkistä :)