perjantai 3. syyskuuta 2010

Mitä heviä kannattaa ostaa luomuna?

Luomuvaihtoehto lihassa, maidossa ja munissa on aika selvä homma eläimille syötettyjen antibioottien ja GMO-rehun takia. Mutta entäs kaupassa HeVi-osastolla jos kaikkea ei ole varaa ostaa luomuna? Ja silti haluaisi syödä mahdollisimman torjunta-ainevapaata ruokaa?

Tässä ruokia joita voi nauttia ei-luomuna suht leppoisin mielin:

Avokado, banaani, parsakaali, kukkakaali, sipuli (myös kevätsipuli), luumu, bataatti ja vesimeloni

Ja nämä tulisi mieluiten ostaa luomuna:

Omena, aprikoosi, kirsikka, kurkku, greippi, vihreä papu, persikka, chili ja mansikka.

Matkalla töistä kotiin sain hirveän himon romaine-salaattiin (!) Joten ei auttanut muu kuin noutaa Järvikylän ruukku ja nappasin vielä papaijan (ei ollu luomua, saako suomesta edes?) mukaan. Näistä syntyikin Kimberly Snyderin innoittamana ihanan syksyisen värinen ja kevyt:

Papaija-Entsyymi Salaatti (yhdelle)


1 pieni papaija
1 ruukku romaine salaattia
1 pieni avokado
Muutama oksa sitruunamelissan lehtiä
Loraus sitruunamehua

Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut salaattia tai yrttejä, eikä sitruunaa vaan pelkästään avokadoa ja papaijaa maustettuna liemellä ja stevialla. Mukaan voi pilkkoa vielä vaikka banaanin/mangoa/ananasta...

"Papaijan entsyymien erityisominaisuus on se, että ne hajottavat valkuaisaineita ja aktivoivat haiman tuottamien ruoansulatusentsyymien toimintaa. Vaikutus on niin tehokas, että papaijan kasvuseuduilla sitkeä liha kääritään papaijanlehtikääröön mureutumaan." - Terveydenhoitouutiset.fi

Papaijaa myydään jopa tabletteina hoitokeinona ruuansulatusvaivoihin!

Tänään teatteriin Olviretkelle ;)

4 kommenttia:

 1. Noihin mitkä kannattaa ostaa luomuna vois vielä lisätä paprikan, sillä "normi" paprikassa on ihan hirveesti torjunta-aineita. :)

  VastaaPoista
 2. Ninnu: Kiitos täydennyksestä! :)

  VastaaPoista
 3. Löysin kasvikset.fi sivuilta muuten tämmöistä tietoa:

  "Sen sijaan kasvitauteja vastaan paprikalla ei ole toistaiseksi sallittu yhtään kemiallista torjunta-ainetta, ja tautien torjunta perustuukin kasvihuoneen ilmaston hallintaan ja muutamiin saatavilla oleviin biologisiin torjunta-aineisiin"

  "Kun kasvintuhoojia vastaan taistellaan lähes pelkästään biologisin keinoin, se tarkoittaa paitsi sitä, että viljelijältä vaaditaan rautaista ammattitaitoa niin myös sitä, että suomalaisen paprikan voi aina huoletta popsia pelkäämättä torjunta-ainejäämiä."

  mutta sitten taas:

  "Paprikan tuotanto oli 2008 616 tonnia. Kokonaiskulutuksesta kotimaisen paprikan osuus on alle kymmenen prosenttia. Kotimaisilla yrityksillä on tekniset edellytykset tuottaa paprikaa huhti-lokakuuhun kokonaiskulutusta vastaava määrä. Syynä alhaiseen markkinaosuuteen on lähinnä viljelyperinteen puuttuminen ja hollantilaisten ja puolalaisten tuontipaprikoiden alhaiset hinnat."

  "Kotimaiset kuluttajat ovat ottaneen kotimaisen paprikan hyvin vastaan. Markkinoinnissa on ongelmana lähinnä se, että kaikki vähittäisliikkeet eivät pidä kotimaista paprikaa valikoimissaan."

  - Kauppapuutarhaliitto ry

  Eli kotimaista paprikaa voisi syödä myös ei-luomuna (hyvin pestynä) mutta ongelmana on ulkomaisten paprikoiden markkinavalta (halvat hinnat).

  VastaaPoista
 4. Mä katsoin joskus vuosia sitten ohjelman jossa esitettiin miten banaanin kuoren läpi pääsee kaikki myrkyt läpi. En oikein edes muista ohjelmasta enempää tai tarkempaa tietoa, siitä on tosiaan jo ainakin yli 5 vuotta jolloin en luomusta ollut vielä niin kiinnostunut. Mutta sen jälkeen en ole kyennyt syömään tai lapsilleni syöttämään muuta kuin luomu banaania.
  Löytyisköhän jostain lisätietoa aiheesta tai siis millä perustella sun mielestä banaanin voisi hyvin syödä ei-luomunakin? =)

  VastaaPoista