maanantai 7. maaliskuuta 2011

Höpinää talven & kesän ruokavalioista

Moni toteaa, että talvisin tekee mieli "paksumpaa", energiapitoista ja lämmintä ruokaa. Itse oon tämän talven aikana huomannut, että yhtiä parhaimpia lämmittäviä ja energisoivia ruokia on ollut puuro, jep, ihan luomukaurapuuro. Tekisin ehkä mielummin puuron tattarista, mutta se on kalliimpaa etten voi ihan vielä käyttää sitä. Elävänravinnon puurot ovat loistavia, ja niiden reseptejä moni onkin blogissaan jakanut.

Kookospuuroa trail-mixilla höystettynä

Kun otin kaurapuuron aamupalalle mukaan, huomasin selvästi energisyyden lisääntymisen ja erityisesti kuntosalilla energia ei loppunut kesken. Aikaisemmin ajattelin, että itselleni sopii ns. puolipäiväpaasto tai vähäkalorinen aamupala. Hedelmien sijasta parhaaksi vaihtoehdoksi on kuitenkin osoittautunut iso vihermehu ja sitä seuraava kaurapuuro + luomu/kotimaiset marjat ja hedelmä. Myös kirnuvoi joskus. Tämä johtunee varmasti siitä, että elimistöni ei ole vielä "valmis" noin puhtaaseen ruokavalioon ja vaatii(?) tutumpaa, tässä tapauksessa viljaa, polttoaineeksi.

Kaurasta vielä sen verran, että se on prosessoitua eikä sovi kaikille. Viljojen ongelmista on ollut paljon puhetta, mutta kaurasta puuttuu onneksi gluteeni. Ruispuuroa en enää vetelisi jokapäiväisenä ravintona. Olen maistellut (hiivattomia) ruisleipiä, mutta eivät ne kyllä mulle sovi jälkiolotilan huomioiden... Ja kuumentaminen viljatuotteiden lisäksi nyt on muutenkin kyseenalaista ravinteiden kannalta ;D

Ruokana suuret salaatit, öljyt ja proteiini ovat olleet toimiva yhdistelmä. Quinoa, kananmuna, kala, siemenet, mantelit ja raakasuklaa ovat olleet hyviä proteiinin lähteitä. Pari kertaa olen jopa maitorahkaa syönyt, mutta vaan sen takia koska pidän niin paljon sen mausta. Kunpa joku kehittelisi rasvattoman luomun maitorahkan...


Rasvoina suosikkini on ollut hamppuöljy, kookosöljy ja erilaiset siemenet. Avokado myös, mutta en ole siihen malttanut investoida kun hamppuöljyä kuitenkin piisaa toistaiseksi!


Kaurapuuron lisäksi haen energiaa esim. hunaja+mausteyhdistelmästä. Hunaja+kurkuma/kaneli/ashwagandha tms. yhdistelmä on ihana lusikoida suuhun aterian jälkeen. Lievittää makeanhimoa ja tuntuisi auttavan ruuansulatuksessa.

Sain isältäni iloa tuottavan sähköpostin eilen:
"Meikä vetelee joka päivä aamulla ja joskus illallakin smoothiet :O) Makean nälkä on lähtenyt melkeen kokonaan. Ilmeisesti johtuu noista banaani/appelsiini/marja-smuuteista :O)"

Hän oli myös katsonut Voimalan Foodi-illan.

Olen kokeillut myös olla pelkillä vihermehuilla & vesimelonilla päivän. Tämä on ihan loistava kesäjuttu! Kesällä nesteytyksen tarve kun on vielä suurempi kuin normaalisti ja näissä piisaakin sitä reilusti mikroravinteita unohtamatta :) Jos päivässäsi ei ole kovasti menoa eikä mitään treeniä niin suosittelen kokeilemaan. Ellet sitten satu olemaan kudoksesi kiillottanut Dan McDonald ;) Kevyt ja energinen päivä luvassa koska energiaa ei kulu ruuansulatukseen. Toimii myös hyvin kevyenä paastona, varsinkin jos edellisen päivän ruoka tuntuu vielä tukkoisuutena kehossa. Himoitsin juuri yksi päivä kaupassa vesimelonia, mutta kilohinta on tähän aikaan vuodesta (ainakin lähikaupassani) niin korkea!

Luomu meloni kesällä, mmmmmm

Kesällä aijonkin joku päivä pakata laukkuuni blenderin ja ajaa mökille hedelmälastillisen kanssa. Haluan todella kokeilla miltä tuntuu elää villiviherjuomilla & hedelmillä esim. viikon. Muutenkin paastoamis-kokemuksen kannalta, koska en ole sitä koskaan tehnyt.

Olisi myös ihanaa kokeilla saman viikon ajan totaalista rauhoittumista. Eli kevyttä liikuntaa, mutta enimmäkseen joogaa, syvähengittelyä ja meditaatioita raittiissa ulkoilmassa. Tiheätä järveen pulahtamista unohtamatta! Tai saunomista!

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa jännältä toi kurkuman yhdistäminen hunajaan. Täytyykin testata! Itsellä menee ihan kivoja määriä hunajaa carobin ja kanelin kanssa yhdistettynä. Nautitaan clipperin piparminttuteen kanssa :)

    VastaaPoista
  2. heidi: Jep! Kurkumaa on kiva tunkasta vähän joka paikkaan sen hyvien vaikutuksien vuoksi: http://www.raikasweb.com/kurkuma-mausteiden-kuningas :) Kannattaa kokeilla!! Carob+kaneli+hunaja kuulostaa aika taivaalliselta :)

    VastaaPoista