torstai 10. maaliskuuta 2011

Oppiminen tapahtuu hauskuuden kautta

Kyllä onkin mukava käydä keskusteluja! Netti on niin huippu kun saatat yhtäkkiä löytää itsesi käymästä mitä mielenkiintoisinta ja opettavaisinta keskustelua. Ja aihe on varmasti sellainen mikä sinua kiinnostaa, keskustelusta kun on niin helppoa lähteä pois. Klik!

Ja muutenkin samanhenkisten ihmisten tavoittaminen on niin helppoa. On huippua saada uusia ystäviä joiden kanssa voi jakaa omia ajatuksia kiinnostavista aiheista. Jokainen, oli sitten kiinnostunut roolipeleistä, perhokalastuksesta tai raakaravinnosta löytää oman jenginsä jossa sitten jaetaan kokemuksia ja opitaan muilta!

On niin huippua kun pääsee käyttämään omaa tietovarastoaan hyödyksi keskusteluissa. Ja se jos mikä tehostaa oppimista! Lukiossa keskityimme lähinnä vain kirjoista pänttäämiseen. Ja jos keskusteluita käytiin olivat ne pakollisia, eli sinun oli pakko esittää mielipiteesi jostain Neuvostoliiton tsaarin toimintatavasta ensimmäisessä maailmansodassa. Pahimmassa tapauksessa jouduit pitämään esitelmän siitä. Olemaan uskottava ja innostava muiden edessä. No, en ollut, mutta nyt jos pääsisin puhumaan ravinnosta niin voi olla että olisi aika erilainen meno päällä kuin sinä historian esitelmän esityspäivänä! Vaikka jännittäisin tietysti edelleen, mutta se ei olisi enää se pääasia :)

Lukiossa vietetään 3-4 vuotta. Nyt kun jälkeenpäin miettii niin tuohan on ihan hurjan pitkä aika! Mutta se tuntuu oikeasti ihan muutamalta päivältä verrattaessa opittujen asioiden määrään. Koska en ole erityisen kiinnostunut fysiikasta tai historiasta en muista kurssikokeen jälkeen enään oikeastaan mitään aiheesta koska olen edellisyön päntännyt asiat päähän ja oksentanut ne seuraavana päivänä paperille. Puhumattakaan siitä mitä nyt, melkein vuosi valmistumisen jälkeen muistaisin noista asioista! :D

Nyt olen n. vuoden ajan opiskellut hauskuuden kautta. Olen aina kun on ollut aikaa syöksynyt koneelle lukemaan huippumielenkiintoisia bloggauksia ja artikkeleita sekä katsomaan videoita ja dokumentteja. Nämä asiat jäävät päähän koska ne kiinnostaa niin kovasti! Ja siksi niistä on vielä hauskempi kirjoittaa ja keskustella.

Toivottavasti tulevaisuuden koulutusjärjestelmä, jos sellaista vielä halutaan ylläpitää, keskittyisi jokaisen henkilökohtaisiin voimavaroihin ja kiinnostuksen kohteisiin. Näin säästyisi aikamoisen paljon aikaa ja teho olisi 1000000000000 kertainen verrattuna siihen, että maanantaina sinun pitäisi opiskella sen sinua kiinnostavan musiikin lisäksi vielä yökkäyksiä aiheuttavaa matematiikkaa, kemiaa ja käsitöitä. Muusikot olisivat reilusti muusikkoja sekä vaatesuunnittelijat, kemistit ja ravintohifistelijät juuri niitä itsejään alusta alkaen!

Kuva: theinspirationroom.com. Valokuvaaja Nick White.

3 kommenttia:

 1. TOTTA! Ny ku mietin et mitä oon oppinu lukiossa, niin ehkä lintsaamisen jalon taidon :D Koululaitos tylsistyttää sinänsä terävien lapsosesten päätä kun pakottamalla pitäis jotai oppia!

  VastaaPoista
 2. Sulla on ihan mahtava ja niin inspiroiva blogi! :) Itse koin lukioajan lähinnä niin, että kouluun mentiin hengailemaan kavereiden kanssa ja sitten koeviikolle päntättiin ne osattavat asiat lyhytkestoseen muistiin :D Tuo on muuten ihan totta, että on uskomatonta miten paljon esimerkiksi blogienkin kautta voi oppia niin paljon uutta! Miten ihmiset selvisivätkään vielä vaikka 15 vuotta sitten, kun ei ollut juurikaan tällaisia "reaaliaikaisia tietokirjoja"?!

  VastaaPoista
 3. H: Sanossse! Just sitä että mitkä on uskottavia syitä olla tulematta tunneille, yks+yks laskuja mitä suoritetaan kun lasketaan omat poissaolot jottei lennetä kursseilta.... :D Mua kans tuskistuttaa kun lahjakas muusikonalku-veli joutuu pänttäilemään hypotenuusoja ku mielummin tekisi sitä mitä rakastaa, musiikkia!

  Anna: Kiteytit hyvin koko lukio-ajan!! Hengailu + törkeä pänttäys ennen h-hetkeä :') Niimpä, ei päässyt mitenkään jakamaan omia ajatuksia muuta kuin niiden ihmisten kanssa jotka sattuivat olemaan fyysisesti lähellä. Netti kun on ihan uskomaton väline tavoittaa samanhenkisiä ihmisiä ja sitä kautta saada unohtumattomia ystävyyssuhteita ja menestyä elämässään kun kokoaa ympärilleen porukan jolla sama unelma :)

  VastaaPoista